Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    Poczekajmy na ceny, ale trzeba powiedzieć, że Alfa z tył napędem będzie pozycjonowana obok BMW i Mercedesa. 37k euro (netto to około 30k euro) to i tak taniej niż C-Klasa czy BMW 3. Na to trzeba tak popatrzeć. Powtarzam - Sergio chce zrobić z Alfy globalną markę premium, bo na premium ma się największe marże. Szkoda, że ten diesel jest powyżej 2 litrów bo akcyza zabije u nas ten samochód.
    Też uważam ,że trzeba poczekać na ceny na rynek PL i wtedy marudzić lub nie . Mnie ciekawi także jak będzie wyglądała polityka rabatowa przy zakupie Giulii , z tego co pamiętam zawsze w AR było pod tym względem dość elastycznie . W BMW i Audi standardem dla klienta indywidualnego jest 7% na auto do produkcji .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

jersey
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    No i za to "ładne" właśnie trzeba dopłacić... Tak to niestety działa. Jeśli patrzysz na funkcję przedmiotu, to zegarek Breitlinga nie jest istotnie dokładniejszy od Casio. A cena zupełnie inna.
    Dopłacasz za wykonanie, precyzję działania i tak dalej. Wbrew pozorom to ma znaczenie i to ogromne. Widziałem na własne oczy reklamację klienta na zegarek za 20000 Euro bo wskazówka sekundnika nie ustawiała się idealnie na środku kreski wyznaczającej 12, tylko była pół milimetra przesunięta. Reklamację uznaną(!) i z serdecznymi przeprosinami dla klienta. Wygląd też się liczy, ale znacznie bardziej "to coś" co związane jest z wykonaniem i działaniem produktu.

Pytanie, czy Alfa będzie różnić się wykonaniem i działaniem od Hondy czy Toyoty na tyle, żeby opłacało się dopłacić te ~50000? Wątpię, jeżeli sądzić po BMW czy Audi (nowymi) którymi miałem okazję jeździć (jako pasażer). Chociaż może się mylę.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

[MENTION=31189]jersey[/MENTION] - prędzej trzeba by porównywać Alfę z Acurą albo Lexusem czy Infinity

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Teraz na dużym ekranie dopiero widzę, że w tym kolorze i z tej perspektywy Giulia jest zwyczajnie... brzydka. Tylko nie kamieniujcie .
    Bo QV narzuca dość wysoki poziom.
    Na tle rywali to nadal ładne auto.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	giulia-against-rivals.jpg
Wyświetleń:	28
Rozmiar:	90.9 KB
ID:	198103

jersey
    Gość

Domyślnie

Cadillac CTS się nada? Bo akurat żadnym Lexusem czy Infinity nie jeździłem, a trochę żałuję. Infinity z zewnątrz są piękne - zdecydowanie moja bajka

Jeżeli Giulia będzie podobne do CTSa wykonaniem i wrażeniami z jazdy to widzę nadzieję dla marki.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    @jersey - prędzej trzeba by porównywać Alfę z Acurą albo Lexusem czy Infinity
    Cenowo cywilne wersje Giulii wypadną pewnie w okolicach Q50. Będzie zgryz

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Wersje wyposażenia: Gulia, Super, Quadrifoglio i dwie wersje Business dostępne z wersjami diesel. W wersji podstawowej dostępna jest klimatyzacja dwustrefowa, felgi aluminium 16, asystenci ochrony przed kolizją, rozpoznawania przechodnia, zmiany pasa, wspomagania hamowania, system ALFA DNA i 6.5 calowy monitor. W Wersji Super dostępna jest tapicerka skórzana, felgi 17 cali i inne wykończenia wewnętrzne. Dostępne są dwa dodatki: Lusso i Sport. Lusso dostępne są siedzenia skórzane elektrycznie regulowane i podgrzewane, wykończenia drewniane, adaptacyjne światła ksenonowe i wykończenia chromowane. Wersja Sport to sportowa kierownica, dodatki aluminiowe w drzwiach, w desce rozdzielczej i tunelu.
    Quadrifoglio - siedzenia sportowe skórzane i w Alcantrze, kierownica sportowa z czerwonym włącznikiem silnika, wstawki karbonowe wewnątrz, system Active Aero Splitter, światła ksenon adaptacyjne, kamerę cofania oraz system DNA Pro połączony z systemem CDC i Torque Vectoring.
    Silnik 510 koni tylko ze skrzynią 6 biegową ręczną, 4 cylindrowa benzyna 2.0 turbo o mocy 200 km tylko z automatem 8 biegowym. Diesle łączone są z 6 biegową skrzynią ręczną lub 8 iegowym automatem. Są to wszystko nowe silniki. Nie doczytałem się co zawiera wersja Business.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Przecież M3 czy M5 też nikt nie kupuje tylko na tor .
    No i coraz więcej właścicieli M3/M4 narzeka, że to już nie to samo, bo zrobili zbytnio z niego daily car... Szczególnie Ci, co się przesiedli z E90. Fakt, sprzedaż pewnie wzrosła, bo auto stało się 'dostępne' dla mniej doświadczonych kierowców, ale to nie to samo.
    QV ma być bezkompromisowa i taka jest (teoretycznie, bo nawet nie widziałem na żywo
    Jak ktoś chce mocny daily car to kupi wersję 280KM - spokojnie wystarczy.

Ale się czepiacie szczegółów. W Audi też czarna podsufitka dostępna jest tylko w wersji S-line i RSach - taki znak rozpoznawczy i ludzie są skłonni dopłacić, żeby taką mieć!

karluum a skąd masz to info? Jakieś źródełko można?
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Przecież ja już to wrzucałem wcześniej - oryginał jest tutaj:
    http://www.clubalfa.it/14002-alfa-ro...l-debutto.html

Mnie się wydaje kupowanie M3 jako samochodu torowego dziwne, ale to pewnie dlatego, że nigdy nie stałem przed takim dylematem .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

A mi się Gulia podoba. Cieszę się, że nie jest rozciągniętym Mito jak Gulietta. Mam nadzieję, że nie zrobią wersji słabszych niż 150KM.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    No i? Nadal uważam, że cena jest przesadzona jak za kawałek blachy na kółkach mający przewozić z pkt A do B. To tak, jak płacenie 1000 więcej za iPhona tylko dlatego, że jest "premium" i "amejzing".
    To zależy czy masz przyjemność z prowadzenia samochodu czy nie. Ciężko porównywać samochód do telefonu. Tu są odczucia, tu tylko posiadanie.