Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Co ona tak zadymi jak załączonym filmie - muszę się martwić ?

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Cytat Napisał takpoprostu Zobacz post
    O matko ! Brzmi to tak jak bym zaraz miał zgubić silnik...

Zawory możliwe.. Kręcenie dłuższe na zimnym no fakt możliwe że to kompresja. Turbo fakt - dolny wąż jest lekko mokry od oleju... Ale silnik suchy, pod silnikiem sucho, osłona silnika nie ma ani grama kapki oleju. Miesiąc temu wpakowałem w alfe prawie 5k - wymiałem zawieszenie łącznie z kołem dwumasowym i dokładnie obejrzeliśmy silnik... Nie było widać oleju.... Ale w 1,9 jtdm pęknięta głowica ? ;] No chyba nieee.
    Kurde, no chyba nie wziąłeś tego na serio - nabijałem się . W Internetach raczej ciężko będzie zdiagnozować taką dolegliwość, co najwyżej się możesz dowiedzieć, żeby wymienić wszystko .
    Co do dolnego węża od turbo, to jeśli jest lekko mokry od oleju, to się nie przejmuj, to normalne. Osobiście bym się tym właśnie specjalnie nie przejmował i jeździł jeśli nic więcej się nie dzieje, bo równie dobrze możesz włożyć drugie 5K w szukanie przyczyny, i być nadal w punkcie wyjścia . Przeciez odpala, więc co się martwić na zapas.

(U siebie mam zrobione wtryski, turbinę, rozrusznik, akumulator, czujnik położenia wału, świece, zmienioną głowicę (bo pękła, haha! ) na kompie nie ma błędów, a gdybyś widział, jak odpala, to byś osiwiał - najgorzej jest tak ok. godziny po zgaszeniu silnika, ja ją piłuję na rozruszniku, a ona do mnie - odwal się, nigdzie nie jadę, chce mi się spać . Jeśli rozrząd nie będzie przestawiony to olewam, bo już mi sie nie chce jej kaprysów słuchać )

Choć po namyśle......to pewnie kolektor mocy na osi minus uległ polaryzacji.
    Albo dwumasa .

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Na serio nie

Lecz jak zacząłeś wymieniać - to tak zastanawiałem w jakim to tam było stanie ;] Człowiek miał te podobno okropne psujące się TSy, JTSy przejechał na nich tysiące mil i jedyne co robił to zawieszenie... Teraz kupił niezniszczalny silnik JTDm i co chwile coś W sumie może i silnik pancerny - ale osprzęt dookoła tego pancernego diesla - już niekoniecznie.
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

W 1.9 8v jest kijowo napisany program startowy, wiele osób tak robi i sobie chwalą.

Znam jedno 1.9 16v z nowymi pierścieniami, głowicą, nowe uszczeniacze, stare turbo i stare wtryski, bez DPF, EGR, klap – a auto czasem potrafi tak przykopcić przy rozruchu przez sekundę. Moim zdaniem to normalny objaw spalania ropy w zimnym cylindrze. Być może wtryski już w nie najlepszej kondycji, turbo może trochę oleju puszcza do dolotu i zbiera się przy odpaleniu (choć oleju nie bierze zauważalnie od wymiany do wymiany).

Generalnie wniosek jest taki, że TTTM (Ten Typ Tak Ma) i czasem zimny diesel bez DPF i katalizatora puści taki dymek.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Ja miałem takiego niebieskiego baka po nocy. Turbo zregenerowane i od 2 lat jest ok.
    A nie spalone paliwo to raczej na biało szaro.
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Jak usterkę wskazuje czarny kolor dymu?

- źle ustawiony kąt wtrysku
    - zużyte wtryskiwacze
    - wadliwe sterowanie turbosprężarką
    - nieszczelny układ dolotowy
    - niesprawny zawór EGR
    Jak usterkę wskazuje niebieski kolor dymu?

- silnik bierze olej (zużyte pierścienie, gładzie)
    - nieszczelna, zużyta turbosprężarka
    - wypalona krawędź bloku silnika albo głowicy
    - zasysanie oleju przez odmę
    - brudny filtr powietrza
    Jak usterkę wskazuje biały kolor dymu?

- wypalona uszczelka pod głowicą – płyn chłodniczy dostaje się do komór spalania, pęknięta głowica

- Różnica temperatur: jeśli w chłodny poranek auto dymi przez chwilę, to nie jest to usterka
    Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 21-04-2016 o 21:17

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Na 99% klasyczny przykład uszczelniaczy zaworowych.
    Zasadniczo, jak nie ma ubytków oleju, silnik ma poprawne parametry i osiągi to można z tym żyć, chociaż denerwuje.

Żeby przy odpalaniu turbo wpompowało (ledwie się kręcąc) olej do cylindrów to by się musiało z niego lać ciurkiem.

Jaki masz olej?
    Ja w 1.3 mJET mam 0w30 i w zimie był niebieski dym - tylko po przestoju >8h. Teraz nic się nie dzieje.

Słaba kompresja/wtryski to dym czarny - za dużo paliwa lub paliwo słabo rozpylone.

Użytkownik Świeżak Avatar gibson
    Mieszka w
    szczecin
    Auto
    AR 159 SW High Ti

Domyślnie

- Różnica temperatur: jeśli w chłodny poranek auto dymi przez chwilę, to nie jest to usterka i ja się zgadzam z kolegą Black Wolf

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz46UdW2DNG

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

ja bym zaczął od rzeczy najprostszych: sprawdzenie dolotu czy nie ma oleju, a jeśli jest go sporo to możliwości są dwie: turbina puszcza albo zasysa z odmy, przy czym obstawiam to drugie połączone ze zbyt wysokim stanem oleju. Miałem tak w fordzie, po wyczyszczeniu odmy, dolotu i odessaniu oleju do połowy miarki problem całkowicie zniknął. Uszczelniacze owszem mogą być przyczyną, ale silnik musiałby być już raczej zajechany bo w jtd nie zidentyfikowano dotąd problemu z nadmiernie zużywającymi się uszczelniaczami zaworów.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Licheń lub Toruń.Inni mechanicy tego nie ogarną.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Poważnie? A kto tam taki jest? Do tej pory myślałem że specjaliści to np Pablo czy Tomek.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka