Witam wszystkich. Szukałem trochę na google, ale naprawdę nie mam zbyt dużo czasu żeby tego szukać dlatego piszę z prośbą o pomoc. Temat może wielokrotnie się pojawiał no ale przejdę do meritum. Od niedawna mam problem, gdy silnik jest zimny dostaje dużych drgań, po dodawaniu gazy do 3 tys. strzela w okolicach kolektora/rury. Ogólnie sprawdzałem świece wyglądają okej, zresztą były wymieniane w zeszłym roku. Dodam, że samochód jest zagazowany, natomiast na gazie nie mam takich problemów ponieważ gdy samochód delikatnie się nagrzeje problem znika. Zaraz po uruchomieni gdy chce jechać jest to nie możliwe, bo samochód praktycznie staje w miejscu jakby coś go odcinało. Dopiero gdy przy ok. 4-5 tys. obrotów delikatnie puszczam sprzęgło jest szansa na to że pojedzie. Kolejny problem a raczej obawa to dziwne lekkie stukanie przy zmianie biegu gdy puszczam sprzęgło jakby coś się tak stopniowo przesuwało i w ten sposób dawało ten stuk. Następnie mam pytanie czy wiecie może gdzie w mojej Alfie rok 2001 może znajdować się centralka od świateł bo odkąd go kupiłem czyli już prawie 2 lata cały czas pracują silniczki regulacji świateł, o dziwo się jeszcze nie spaliły ale przez to że pracują nie da się ich wyregulowaćZwarcia żadnego nie zdiagnozowałem. Co do tego pierwszego problemu to czyżby: wariator/ przewody zapłonowe ??
A i przypomniało mi się jeszcze jedno. Nie działa mi tempomat. Sprawa wygląda tak, że gdy podpiąłem się pod komputer to gdy próbuje go włączyć, na komputerze pojawia się komunikat że jest włączony ale nie ma żadnej kontrolki no i w praktyce nie działa. Jak próbowałem go włączyć czy inaczej mówiąc dodać w multiecuscan, ale nie ma tam nic takiego.
Pomóżcie Panowie bo jeżdżę nic nie robię, a teraz się tego nazbierało.
Z góry wielkie dzięki![]()