Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Odgłosy przy odpalaniu, ruszaniu samochodem AR 147

Użytkownik Rowerzysta Avatar daffy94
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 147 FL 1.9 JTD 150KM

Domyślnie Odgłosy przy odpalaniu, ruszaniu samochodem AR 147

Witam,
    Może ktoś nasunie mi myśl co to takie może być, rano, gdy odpalam samochód słyszę po odpaleniu metaliczny zgrzyt/pisk lub coś podobnego. Gdy stoję w korku, ruszam ze sprzęgła słyszę podobny odgłos. Poczytałem o objawach koła dwumasy i je raczej wykluczam z tego. Przed chwilą zrobiłem mały test, a mianowicie wrzuciłem bieg na piąty z trójki bądź dwójki na piąty i auto zaczęło drgać i ten pisk/zgrzyt był bardzo silny. Koło dwumasowe wydaje się być ok, bo na trasie autko normalnie wkręca się na obroty przy piątym biegu i niskich obrotach. Rozrząd wymieniany 5tys km temu. Poczytałem trochę, pośledziłem youtube i moje wnioski i zapytanie jest takie, czy to może byc pasek klinowy lub jakieś rolki przy nim? Nie wiem kiedy był on wymieniany (pasek klinowy), nie wiem jaki powinien być poziom jego naciągnięcia, lecz na moje wydaje się napięty, nie jest luźny. Dodam, że te zgrzyty/piski/ćwierkanie jest mniejsze na gorącym silniku, w tedy jest ono mniejsze, a słychać je dalej przy odpalaniu (lecz słabiej, niż na zimnym). Jakieś wskazówki?

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Jak nie wiesz kiedy to było wymieniane to wymień. Pasek, rolka, napinacz. Polecam wszystko Dayco jak na pierwszy montaż. Jak się zerwie pasek to może wkręcić się w rozrząd.

A ćwierkanie to może być rolka jednokierunkowa alternatora. Jak chcesz się przekonać czy to na 100% to zdejmij pasek wielorowkowy i odpal silnik. Do wymiany rolki potrzeba specjalnego klucza.

Użytkownik Rowerzysta Avatar daffy94
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 147 FL 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Ja się tego nie ruszę, oddam w ręce mechanika i niech się bawi, lecz wolałem poczytać i popytać, aby ukierunkować go, żeby połowy auta nie wymienił