Witam,
Może ktoś nasunie mi myśl co to takie może być, rano, gdy odpalam samochód słyszę po odpaleniu metaliczny zgrzyt/pisk lub coś podobnego. Gdy stoję w korku, ruszam ze sprzęgła słyszę podobny odgłos. Poczytałem o objawach koła dwumasy i je raczej wykluczam z tego. Przed chwilą zrobiłem mały test, a mianowicie wrzuciłem bieg na piąty z trójki bądź dwójki na piąty i auto zaczęło drgać i ten pisk/zgrzyt był bardzo silny. Koło dwumasowe wydaje się być ok, bo na trasie autko normalnie wkręca się na obroty przy piątym biegu i niskich obrotach. Rozrząd wymieniany 5tys km temu. Poczytałem trochę, pośledziłem youtube i moje wnioski i zapytanie jest takie, czy to może byc pasek klinowy lub jakieś rolki przy nim? Nie wiem kiedy był on wymieniany (pasek klinowy), nie wiem jaki powinien być poziom jego naciągnięcia, lecz na moje wydaje się napięty, nie jest luźny. Dodam, że te zgrzyty/piski/ćwierkanie jest mniejsze na gorącym silniku, w tedy jest ono mniejsze, a słychać je dalej przy odpalaniu (lecz słabiej, niż na zimnym). Jakieś wskazówki?
Pozdrawiam