Strona 137 z 175 PierwszyPierwszy ... 3787127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,361 do 1,370 z 1746

Temat: Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

Preparatów AR6400 nie stosuje się do każdego baku przecież a raz na pewien czas, kiedy zachodzi potrzeba i myją kompleksowo cały układ bez dłubania przy nim i odstawiania auta na mycie baku... AR6200-EU i AR6800 to 10-15gr do litra ON (zwykłego) czyli jakieś 3% i nie dość, że zyskujesz ON premium a nawet więcej to jeszcze w większości przypadków ta inwestycja się zwraca dzięki niższemu spalaniu (chyba, że wykorzystując lepsze osiągi głębiej wciskasz pedał). Dla tankujących ON premium zmiana na zwykły ON + Archoil to już oszczędność w zakupie + pewność, że jest pakiet wysokiej klasy modyfikatorów w odpowiedniej dawce skoro sami go leją do baku.
    Serdecznie pozdrawiam,
    PW znów dostępne ale najlepiej: wlyszkow@vp.pl
    ANALIZY OLEJU

jersey
    Gość

Domyślnie

A kto każe lać ON premium? Zwykły ON z dobrych stacji i zimówkę jak idą mrozy, ew. sensowny depresant. Po wyczyszczeniu układu (zbiornik/przewody/wtryski) ma się kolejne 10/20 lat spokoju. Prędzej budę szlag trafi niż to wszystko się zabagni. A oszczędność finansowa jest w takim okresie spora. Archoil jednak swoje kosztuje. Forte i podobne dodatki też.

Co do spalania to widziałem już różne wyniki testów, także tych dotyczących AR i było od "sporo daje" przez "coś tam" i "placebo" aż do "jest gorzej niż było" ze średnią wypadającą w okolicy "placebo". To niech każdy sobie sam przetestuje.

Ale każdy zarabia sam i sam liczy, a potem wydaje swoje pieniądze więc co ja tam wiem

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

Tym tropem idąc dzięki 'okazyjnie taniemu' ON można pewnie i na silnik szybko odłożyć, olej z filtrem i wymianą pewnie za kilkadziesiąt złotych co kilka lat a i polisa AC nie jest obowiązkowa jeśli ktoś lubi dreszczyk emocji ;-)
    Jedni nie lubią kurzu na aucie a innym brak koloru nie przeszkadza ;-)

W rzetelnych testach uznawanych i stosowanych np. przez EPA, AR6200 wykazuje ok 8% oszczędności na spalaniu w dieselu.
    Serdecznie pozdrawiam,
    ANALIZY OLEJU

jersey
    Gość

Domyślnie

Gdzie pisałem żeby okazyjnie lać tani ON? Pisałem o laniu zwykłego ON z dobrych stacji. Nie przeinaczaj tylko dlatego, że nie polecam dodatków jakie dystrybuujesz.

Co do spalania to ja tam wolę testy użytkowników. Bo rzetelne i uznawane testy to ostatnio VW robił na okoliczność trucia

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

Nie przeinaczam, tylko wykazuję że możliwości 'oszczędzania' są bardzo szerokie ;-)

A porównania do VW to sobie wypraszam ;-)
    Serdecznie pozdrawiam,
    ANALIZY OLEJU

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    "jest gorzej niż było"
    Puść jakiś link na PW jeśli masz. Chętnie poczytam bo ja słyszałem tylko o sporym/wielokrotnym przedawkowaniu AR6200-EU (ktoś nie wierzył, że tak niewiele potrafi tak wiele) i o przypadku gorszej pracy silnika na 1 baku z AR6200 nigdy wcześniej nie płukanego układu. Tu od razu dodam, że w drastycznych przypadkach także na AR6400 zdarza się, że trzeba się przemęczyć ten jeden bak aby całe rozpuszczone już zanieczyszczenia wypalić najlepiej do rezerwy a potem jest na długo spokój. Tak działają preparaty czyszczące, te które działają i dlatego jakiś czas temu AR6400-D/CR dostały dodatkowo centane booster aby te negatywne efekty zminimalizować.
    Serdecznie pozdrawiam,
    ANALIZY OLEJU

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

wlewał to ktoś?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160507_185719.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	47.1 KB
ID:	200248

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

ja mam pozytywne odczucia co do ar6400-d. Silnik pracował troszeczkę ciszej i zdecydowanie zmniejszyło sie spalanie, gdyż na zbiorniku zrobiłem 1000km czego nigdy wcześniej mi się nie udało.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Joj, przez rok nie wlewaj żadnego AR tylko odkładaj kasę (tanie nie są) i po roku jedź do serwisu niech Ci wymienią filtr paliwa, przewody paliwowe i wymyją bak. Powinno wystarczyć kasy z oszczędzania na AR i jest spora szansa, że zostanie na grilla

Smutna rzeczywistość dodatków jest taka, że te które mają szansę zadziałać są na tyle drogie, że wydaje kasy na jednorazowe mechaniczne wyczyszczenie układu i stosowanie później dobrego paliwa i regularny serwis filtrów jest bardziej opłacalne niż w miarę regularne stosowanie dolewek. Chyba, że mówimy o jednorazowej akcji w rodzaju "zalać raz AR 6400 i potem przez kolejne 10 lat tylko samo paliwo" to wtedy ok, dodatek będzie tańszy
    Niestety ale lejąc sam ON robimy zrobimy sobie prędzej czy później syf w baku, nawet nie masz pojęcia jaki. Mechaniczne wyczyszczenie CAŁEGO układu wtryskowego + PORZĄDNE czyszczenie baku to w wielu przypadkach może być wydatek powyżej 1 000,00 zł a biorąc pod uwagę jakość paliwa w Polsce to należałoby taką operację wykonywać co góra 100 000 km a najlepiej to co 20-30 tys. a i tak przy każdym tankowaniu brudzimy sobie układ wtryskowy i bak. Do tego po jakimś czasie dochodzi łuszcząca się pompa wtryskowa a przed tym nas czyszczenie mechaniczne nie zabezpieczy a odpowiednie dodatki jeśli nawet nie wyeliminują problemu całkowicie to spowodują, że pojawi się on znacznie później. Testuje obecnie AR6200 na 3 autach i średnie spalanie jest niższe o od 01, do 0,3l/100 km. 2 z 3 aut robi w miarę powtarzalne trasy więc jest szansa, ze wyniki są w miarę wiarygodne. Na razie za wcześnie na wyciąganie wniosków ale jednak spadek zużycia paliwa jest zauważalny we wszystkich 3 przypadkach. Do pełnego baku dodatek kosztuje mnie 5-7 zł a mam pewność, że dodatek rzeczywiście znajduje się w paliwie w odpowiedniej ilości. Gdybym chciał zatankować paliwo premium to zapłaciłbym ok. 20 zł więcej w stosunku do ceny za jaką tankuje. O subiektywnych odczuciach na +nie będę pisał. Dobre preparaty czyszczące potrafią odblokować wtryskiwacze przez mechaników skazane na regeneracje i jest masa takich przypadków opisanych w necie przez użytkowników. W piwo, kiełbasę i grilla można oczywiście inwestować ale nie ma to nic wspólnego z dbaniem o kondycje silnika

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Przy AR6400 filtr palowa lepiej zmienić przed czy po operacji?