Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Temat: Jakie zalecane paliwo do BOXER-a

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    zdecydowanie do boxera zalecane jest paliwo 95. Lejecie 98 i nie daje to zadnego efektu, poza większym wydatkiem. W tym przypadku nie sprawdza się teoria o tym, ze im lepsze wyżej oktanowe paliwo tym większe osiągi. Boxery montowano do końca 1996 roku i silniki te robione były pod paliwo 95.
    Nie wymyślajcie bajek, ze jakies mieszanie coś poprawia, ze na 98 jezdzi lepiej bo to wyłącznie subiektywne odczucia. Nawet w oficjalnej instrukcji auta jest napisane, ze paliwo 95.
    Masz oczywiście rację, ale-jak już nieraz pisałem- daj Boże, żeby te polskie popłuczyny sprzedawane jako 95 naprawdę tyle miały. Zatankuj w Italii przejedź się i wtedy zrozumiesz dlaczego producent zaleca takie paliwo- Nawet na Ukrainie mają lepsza benzynę nie mówiąc o LPG- kolega tam kupował i mówi że dopiero zobaczył jak samochód powinien iść na gazie. :/

---------- Post dodany o godzinie 09:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:07 ----------

Cytat Napisał penny21 Zobacz post
    Wiem jedno - placebo działa
    Hm, Odpowiem Ci tak- zdarzało mi się zalać 98, która muliła mi alfę gorzej od 95. Tak więc o placebo nie może być mowy.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie wiem, jak u innych użytkowników, ale w instrukcji od mojego bolidu napisane jest, aby tankować benzynę o liczbie oktanowej min. 95 a nie 95.

Przyłączam się do tego co napisał Kolega KAES, bo nie wiem czy popłuczyny sprzedawane, jako 95 na stacjach "krzak" można nazwać paliwem?

Jeśli ktoś dużo jeździ najoptymalniej jest zatem lać 95 na firmowej stacji, zaś od czasu do czasu 98. Jeśli natomiast, kogoś stać lub nie jeździ dużo nie stanie się nic, jak cały czas będzie jeździł na 98.
    Ostatnio edytowane przez as ; 17-05-2009 o 17:40
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Krzak? jesli lejesz na dobrej stacji markowej to szansa na dolewki jest niewielka. Prawdą jest, ze czasem po tankowaniu silnik mi lekko zachowuje się tak, jakby miał zapchaną przepustnicę. Juz mam jechać i czyśćic, ale naleje nowego paliwa i nagle znów chodzi jak złoto.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    nie stanie się nic, jak cały czas będzie jeździł na 98
    Oczywiście że nic się nie stanie, bo co ma się stać???" 98 można zalać nawet do malucha, który ma sprężanie jak 1:7, w niczym to nie zaszkodzi silnikowi, maluch też z nie nabierze dodatkowe mocy po prostu zostaną niewykorzystane oktany.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Limak852
    Gość

Smile

Jesli chcesz dlugo jezdzic alfka to oplaca sie sie lepsze paliwo ale jesli sprzedajesz ja po 1roku to nie ma sensu 95 jest okey a vpower(ma tez 95) dobre paliwo zawiera substancje ktora czysci uklad wtryskowy daje rady mysle ze warto przy dluszej eksploatacji auta szczegolnie w zime polecam a te 100 oktanowe mozes sobie odpuscic jak tu koledzy pisali bokser jest robiony pod95. jezeli autko jest ma mocno wyeksploatowany silnik to moze ci sie to odbic na kondycji motoru

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Po przeczytaniu tego topiku postanowiłem poeksperymentować Ponieważ również uważałem, że 98 guzik daje wiec jeździłem na 95 głownie z Neste. Niby auto jeździło dobrze ale jednak z dynamiki nie byłem zadowolony. Dodatkowo po tym jak do drugiego auta (Suzuki Swift 1,4 2008) zalałem tego paliwa poczułem, że na trasie jest lekko mulaste, gorzej się zbiera, ect. Postanowiłem, że następnym razem leję 98 również do Alfy. Zatankowałem więc bak Supremy 98 na Statoil i naprawdę czuć różnicę. Silnik szybciej wchodzi na obroty i pracuje równiej. Poza tym na trasie przy prędkościach 80-120km/h i włączonej klimatyzacji wyszło mi 5,9l/100 co dla boxera jest wartością rewelacyjna, wcześniej na 95 miałem litr więcej. Okazuje się wiec, że lepsze paliwo 98 mimo wyższej ceny opłaca się tankować. Teraz będę lać tylko 98 i zobaczę jak to będzie się przedstawiać na dłuższą metę.
    FORZA ITALIA !

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/foru..._czy_98_a.html
    w tym temacie jest sporo spostrzeżeń
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Myślę, że nie powinno się wrzycać do jednego "wora" wszystkich benzyn 95-oktanowych a do drugiego - wszystkich 98-oktanowych. Zarówno w jednej, jak i drugiej grupie należy rozgraniczyć paliwa "zwykłe" i "superpaliwa". Te drugie posiadają niższą zawartość siarki lub w ogóle są jej pozbawione (a ta jak wiadomo przyspiesza procesy korozyjne) oraz posiadają zwiększoną ilość spreparowanych substancji czyszczących i uszlachetniaczy, które znacząco zmniejszają powstawanie osadów w silniku (a nawet skutecznie usuwają nagromadzony już osad) oraz wspomagają proces spalania mieszanki.

Jeśli miałbym do wyboru, czy zalać benzynę 98-oktanową na stacji "krzak" czy nawet droższą 95-oktanową Supremę ze STATOIL-a nawet bym się nie zastanawiał i zalał tą drugą
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Panicz Jakub
    Gość

Smile

polecam benzyne

a tak na prawde, ja lałem do mojej starej BX 1.6 tylko 95 i chodziła jak marzenie =)

Pingwin
    Gość

Domyślnie

nie no, facet polał 95 na Neste a potem polał 98 w wersji super na Statoilu i coś próbuje udowadniać.
    Zrobimy Ci kiedyś test: nalejemy paliwa, nie powiemy jakiego, będziesz rozpoznawał na czym jedziesz. Nie rozpoznasz. To wszystko mity, wydaje sie wam, ze lejąc 98 jestescie strasznie super nowoczesni a silniki boxer alfowskie, zeszły z produkcji pnad 12 lat temu! NIE BYLY ROBIONE POD 98, wiec lanie tej benzyny jest bez sensu.
    Owszem, nie warto lać paliwa na stacjach nie wiadomo jakich, ale jesli lejesz w centrach miast, na BP, Orlenie albo Shellu, masz tak samo dobre paliwo, jak na zachodzie. Nie wydawajcie kasy na prózno. Boxer to silnik do paliwa 95 i tyle.