Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Wiec kupiłeś już auto będące 6 lat na rynku w ostatnim roczniku. w 2022 Gulia o ile będzie jeszcze w salonie tez będzie kosztowała proporcjonalnie mniej. Im auto jest dłużej na rynku tym trudniej producentowi je sprzedawać, wiec robi się niewidoczne liftingi, dodaje wyposażenie i tnie cenę. Co nie zmienia faktu, ze nie dał bym 160K zł za 150 konnego dizla.
    To jednak nadal 40 tys mniej niz podstawowa Giulia.

Zgadzam sie z Toba,ze cena jak za 150 km i cos aspirujacego do premium,jest z kosmosu juz w podstawie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Szkoda, że nie ma już Top Gear. Podejrzewam, że zrobili by jej taki test, że wszystkim by kopary opadły. Nie chodzi mi o merytoryczną stronę, (bo jej często brakowało) ale o klimat, ujęcia i komentarze tych, jak by na to nie patrzyć "alfiarzy"...

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie dało? Ja po 60 km w śnieżycy w E87 wyszedłem spocony zza kierownicy. A bynajmniej nie próbowałem kozaczyć na drodze .

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
    To, że tył lekko ucieka nie oznacza, że polecimy w drzewo zaraz

W moim przypadku i 320d (E91) nie dało - lewo-prawo, gaz w podłodze i tylko lampka mrugała. Po całkowitym wyłączeniu ESP (czyli długie przytrzymanie przycisku DTC) nie zdążyłem nawet w prawo odkręcić, bo na płycie poślizgowej jak na lodzie.

Zdarzało mi się jechać np 100km po sniegu w E60 330d, 231 koni i coś ok 490Nm i nie było problemu ani z wyprzedzaniem ani nic - jedynie trzeba pamiętać o tym, że prawa fizyki obowiązują, ale to dotyczy także aut przednio i czteronapędowych. Problem faktycznie bywał z ruszeniem, ale jak już się jechało to spokojnie.

Jeśli ktoś ma wątpliwości co do bezpieczeństwa tylnego napędu można zrobić prosty test na mokrym asfalcie lub śniegu:

Jedziemy w łuku z wyłączonym ESP (lub w trybie D w Alfie, gdzie ESP trochę później ingeruje) i wciskamy gaz w podłogę (zakładam, że mamy 200 koni do dyspozycji jeśli to mokry asfalt )
    Efekt jest taki, że w tylnym napędzie nasze ESP które mamy zamontowane w tyłku szybko nam powie, że mamy odpuścić całkiem gaz i skontrować kierownicą i auto posłusznie wróci na swój tor jazdy odzyskując bardzo szybko przyczepność (lub skontrować, trochę odpuścić i przejść ładnie bokiem )

Jak to samo zrobimy mocną przednionapędówką - auto zaczyna jechać nam do przodu zamiast skręcac, jednak w tym wypadku nasze ESP w tyłku nie zadziała, bo nie występują żadne przeciążenia (bo nie występuje zmiana kierunku jazdy) i w efekcie dopiero wzrokowo kojarzmy, że wyjeżdżamy przodem, odpuszczamy gaz, odzyskujemy przyczepność i dopiero skręcamy (jeśli do tego a przypływie paniki wciśniemy hamulec to co poniektóre auta przejdą w nagłą nadsterowność)

Dlatego moim zdaniem dla kierowcy, który nie znalazł prawa jazdy w paczce chipsów, auto tylnonapędowe jest bardziej przewidywalne i łatwiejsze w precyzyjnym i płynnym pokonywaniu łuków niż auto przednionapędowe. A kierowca który znalazł prawko w chipsach - czy będzie miał tylny, przedni czy napęd na cztery to i tak wypadnie z drogi jak będzie za szybko jechał w łuku, czy omijał przeszkodę kręcąc kierownicą jakby doił krowę.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Szkoda, że nie ma już Top Gear. Podejrzewam, że zrobili by jej taki test, że wszystkim by kopary opadły. Nie chodzi mi o merytoryczną stronę, (bo jej często brakowało) ale o klimat, ujęcia i komentarze tych, jak by na to nie patrzyć "alfiarzy"...
    To samo sobie kiedys pomyslalem.

Taka ironiczna i sarkastyczna reklama,byla by niezlym kopem marketingowym.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Jak nie ma, jak jest. Na jesieni trójca wraca na ekrany, tym razem Amazon Video. Jakoś jestem spokojny o to, że będą testować Giulię

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    To jednak nadal 40 tys mniej niz podstawowa Giulia.

Zgadzam sie z Toba,ze cena jak za 150 km i cos aspirujacego do premium,jest z kosmosu juz w podstawie.
    Na początku 2011 roku Euro było po 3,9. Dziś jest po 4.4. Różnica ponad 10%. To też ma wpływ na cenę w PLN. Oprócz tego co już napisano.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Też tęsknie za Top Gear. Próbuję sobie wyobrazić jak mógłby wyglądać ich test Giulii mając w pamięci wspaniały materiał o 4C i Disco Volante z 21 serii... I myślę że to by była petarda...
    No ale od jesieni mają być na Amazonie. Może wezmą Giulie w obroty. Niestety już nie na słynnym torze w Dunsfold więc nie będzie można porównać czasów.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez Luke77 ; 10-05-2016 o 23:16

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

panowie a tak serio, aż taka duża różnica jest jesli się jedzie przednim lub tylnym napędem? Nie miałem okazji prowadzić tylnonapędówki a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, abym prowadził
    Co będzie innego w Giulii od od auta z napędem na przód? załóżmy, że jadę po takiej samej drodzę autem podobnej masy i wymiarów ale jedno na napęd na przód a drugie na tył, jak Giulia?
    Ostatnio edytowane przez Anderson ; 10-05-2016 o 23:15

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Największe różnice jakie ja zapamiętałem to większy komfort na autostradach przy tylnym napędzie natomiast gdy się takim autem dojechało na miejsce podróży (mam na myśli w moim przypadku kilkakrotnie Alpy/Dolomity) to zaczynał się horror.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Nie miałem okazji prowadzić tylnonapędówki a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo
    A Maluchem nie jeździłeś?

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::