Jest już film z kompilacją "ciekawszych" sytuacji z Kielc. Trochę widzę tego się zebrało. Sam wiedziałem tylko o tym płonącym i plującym korbowodami Peugeocie.
Jest już film z kompilacją "ciekawszych" sytuacji z Kielc. Trochę widzę tego się zebrało. Sam wiedziałem tylko o tym płonącym i plującym korbowodami Peugeocie.
Filmik fajny tylko trochę za dużo tych samych samochodów![]()
Ja tam się cieszę, że się na taką kompilację nie załapałem![]()
A ja bym popatrzył jak w gąszczu yakuzy i niemca idziesz pełną bombą![]()
Rzucając w nich częściami wybuchającego TS'a ? może kiedyś, tym razem nie![]()
Przeglądając ogłoszenia na www.siescigam.pl znalazłem ogłoszenie dziwnie znajomego BMW E30is 1.8 (parkował obok mnie na obu edycjach, kierowca (-y) b. uprzejmi i fair) :
http://www.siescigam.pl/gielda-samoc...od/bmw-e30-is/
auto faktycznie pięknie zrobione (czy warte ceny pojęcia nie mam, na BMW się nie znam nic a nic, choć już umię E30 odróżnić od E36 , dalej już gorzej, ale się może kiedyś douczę) . Ale co ja czytam w jego specyfikacji !? - ono ma >200 koni i różne cuda:
cyt:
"
SILNIK:
Silnik 1,8 is o mocy 209 KM i 217 NM obr max 7400 /mi, 4 przepustnice DBilas Dynamic, sterowanie silnika Ecumasterem, strojenie na hamowni w firmie PROMOTOR, układ wydechowy 4w1 przelotowy ze stali nierdzewnej 2,5”, sportowe wałki rozrządu, osłona „pancerna” miski olejowej, duża chłodnica wody z elektrowentylatorem dodatkowo sterowanym z kabiny
NAPĘD:
Skrzynia biegów BMW E36 (krótsze przełożenia), dźwignia zmiany biegów z short shifterem, tylny most ze szperą, przełożenie 4,45,
ZAWIESZENIE:
Zawieszenie kół P i T obniżone i utwardzone KW, stabilizatory wyczynowe HR z regulacjami
UKŁAD HAMULCOWY:
Hamulce kół przednich – tarcze 300 mm, zaciski 4 tłokowe Brembo Porsche, klocki hamulcowe FERODO wyczynowe z homologacją drogową, Hamulce kół tylnych – tarcze 280 mm, zaciski 2 tłokowe Opel, klocki hamulcowe FERODO wyczynowe z homologacją drogową, Hamulec ręczny hydrauliczny
UKŁAD KIEROWNICZY:
Przekładnia kierownicza z BMW E36 (krótsze przełożenie)
KOŁA:
Do auta dodaje dwa komplety kół:
kpl. Felgi BBS 7Jx15
Opony „na sucho” Semi-slick TOYO R888 205/50R15,
oraz Kpl. OZ 7Jx16
opony „na mokro” BRIDGESTONE 205/45R16
WNĘTRZE:
Deska rozdzielcza flokowana, fotele kubełkowe, pasy bezpieczeństwa 4 – punktowe, dodatkowe wskaźniki: temperatury oleju, ciśnienia oleju i napięcia akumulatora.
NADWOZIE:
Spojler na klapie tylnej od BMW M3, karbonowy z regulacją ustawienia lotki, klatka bezpieczeństwa Race Cages, szyby boczne tylne z poliwęglanu.
"
Nie wiem tylko ile waży. Ale raczej niewiele bo te E30 ponoć lekkie są w sensie budy, a wybebeszony jest.
I tu dwie refleksje, bo w grupie 4-2000 czyli z Pucharówką było to BMW, i na Ułężu niżej wypadło na liście, a w Kielcach z jednym kierowcą wyżej (ale ciut) , z drugim niżej (ciut)
Pierwsza : co do cholery co muszą mieć te E30 z I i II miejsca (dwa takie odstawiające resztę są) które są o gdzieś 10 sek szybsze (b dużo) ? - 400 koni??? czy aż tak świetnych kierowców?
Druga: Alfa jednak nie jest zła, biorąc pod uwagę, że to konkretne BMW i jego kierowcy startują w CA regularnie, ja pierwsze starty, a Alfa kosztuje ułamek ceny tego BMW.
No, jeszcze jedna - jednak trzeba pamiętać, ze to 10 lat starsze auto niż Alfa, i daje radę z 1,8 >200 koni jeździć , a w Alfie młodszej o 10 lat z 2.0 strach podobno do 200 koni się zbliżać...
Być może sprzedaje bo zauważył, że lekko zmodzona 156 go objeżdża :-)
200KM z 1,8 przy tak ostrych wałkach to nie filozofia, następnym razem jak będziesz ją widział na żywo to zobacz na jakim poziomie ma wolne obroty.
Tak czy inaczej dla frajdy ma coś czego 156 nie pobije - tylny napęd.
Ja tam się na tuningach nie znam, ale chodzę pod oknami i słyszę to i owo, i obraz rysuje się taki że sobie stuningować na setki koni to można wszystko. Tylko na jak długo - na jeden pomiar na hamowni ? pięć ? kilka startów na ulicy ? czy też regularne ostre jeżdżenie.
W wypadku BMW niestety wygląda na to że wytrzymują , chyba w odróżnieniu od Alf. I to >20to letnie wozy. Może też mają więcej silników do wyboru i są takie które lepiej to znoszą, a Alfy co - ciężkie wiszące przed osią V6 i budzące strach (uzasadniony lub nie?) TS.
A co do RWD - nie można mieć wszystkiego, nie każdy zniesie szkopa pod dachem. A w wypadku amatora, to może i lepiej nie mieć jeszcze tej komplikacji z napędem tylnych kół do prowadzenia ?. Zawsze można iść na gokarty. Albo kupić sobie Giulię na codzień![]()
Tak? to gdzie one są te Alfy z tamtych lat i 200 koni?
Jakby tak było fajnie, to by jeździły choć w połowie tak licznie jak BMW, których zatrzęsienie.