Żeby to zrobić pewnie muszę rozebrać tapicerkę drzwi? Narazie wyciągnąłem trzpień, blokada nie działa i nie ma trzasków![]()
Żeby to zrobić pewnie muszę rozebrać tapicerkę drzwi? Narazie wyciągnąłem trzpień, blokada nie działa i nie ma trzasków![]()
u mnie tez strzelalo od kierowcy i sie wystrzelalo... teraz jest cisza ale drzwi lataja tam i spowrotem, jak bedzie chwila to musze to rozkrecic....
Ten ogranicznik bez problemu wyjmiesz jak ściągniesz tapicerkę i wypniesz go z drzwi,ale tam raczej nić się nie dzieje zwykle to ten trzpień, a może masz wyrobiony i nic się z nim nie da zrobić, spróbój zamienić go z trzpieniem z tylnych drzwi, tylne są lżejsze to może i naprężenia będą mniejsze, a jak nie pomoże to czeka Cię wymiana na nowy.
U mnie po prostu ułamał się kawałek ogranicznika.
Pomaga jedynie wymiana.
Żeby zdjąć ogranicznik musisz zdjąć tapicerkę drzwi.
Zdjąć tapicerkę drzwiŁatwo powiedzieć, gorzej wykonać
![]()
rozluznij sie. wez cztery płaskie podkładki ale twarde, skręć je po dwie (wenatrz/zewnatrz) przy otworze na ogranicznik, w ten sposób ustalbilizujesz blachy, bo luźny ogranicznik strzela ci w blachy na krawedzi otworu. I tyle. Nic nie demontuj, nie kombinuj z tapicerką itd.
Wsiadam wczoraj do auta jak zwykle -podczas otwarcia drzwi coś głosno stuknęło.
Teraz podczas zamykania drzwi stuka "tyk-tyk, tyk tyk"
Podejrzewam właśnie ten ogranicznik... Oglądałem mocowanie na karoserii, w drzwiach i trzpień ale wszystko jest na swoim miejscu.
Czy w samym mechanizmie ogranicznika mogło coś przeskoczyć?
W mojej 146 tak się działo gdy się śruby mocowania w drzwiach poluzowały i po dokręceniu problem zniknął. Być może Ci się zablokowało to kółko, które jeździ po ograniczniku i zwalnia drzwi podczas otwierania. Niestety często ogranicznik pęka, gdyż jest zrobiony ze słabej jakości stopu. W razie awarii gdzieś miałem stary ogranicznik działający z AR 146, ale nie jestem pewien, czy nie ma różnicy w ich wielkości lub budowy z racji dłuższych i cięższych drzwi w 145.
U mnie też strzelało po obu stronach, wymieniłem trzpienie na nowe i jest ok. Trzpień jest niedrogi nawet w ASO ok 7-8 zł/szt