Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    suzuki swift 1.3 GLi 1999

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. Myslalem bardzo intensywnie nad 2.4, ale z racji tego ze mieszkam w Holandii na stale musze placic podatek od wagi samochodu. W przypadku diesli mam kumulacje bo jeszcze place od "wydychanego" co2 wiec diesel sam w sobie jest drogi. Auto musi wazyc mniej niz 1550kg bo mi sie inaczej nie bedzie oplacac. 2.4 waza zbyt duzo, a i Twoja pewnie jest na PL tablicach i kontrole celne czesto by mnie zatrzymywaly u zmuszaly do placenia podatku.

Mozesz mi glebiej wyjasnic o co chodzi z tymi klapami? Mozna to jakos usunac na wlasna reke w stylu dpf czy tym podobnych?

Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Usunięcie klap wirowych polega na demontażu kolektora ssącego.Sciągnięciu wodzika, odłączenie go od centralki sterującej (wystarczy go wypiąć nie jest potrzebna ingerencja w ECU) no i oczywiscie wyciecie klap. 4 otwory powstałe w obudowie kolektora należy zaślepić.W przypadku silnika 2.4 gdzie sa montowane kolektory aluminiowe wystarczy dorboić np podkładki aluminiowe i obspawać otwory.W 1.9 kolektor plastikowy trzeba kombinować w inny sposób.Słyszałem o gwintowaniu i wkrętach na klej itp. Sam się jednak tym dogłebnie nie interesowałem bo mam kolektor alu i święty spokój.

- - - Updated - - -

Jeżeli kupisz 159 z klapkami to warto je zrobić razem z rozrządem.Chociaż można to zrobić nie rozwalając rozrządu.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Przecież w 1.9 z plastikowym kolektorem robisz tak samo - zaspawujesz otwory po klapkach i z głowy.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Przecież w 1.9 z plastikowym kolektorem robisz tak samo - zaspawujesz otwory po klapkach i z głowy.
    Przecież napisałem że nie bawiłem się z plastikowym kolektorem od 1.9 Spawanie aluminium a plastiku to dwie różne rzeczy.Nie każdy mechanior spawa plastik a czytałem przeróżne rzeczy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał IkBenPool Zobacz post
    Dzieki za odpowiedz. Myslalem bardzo intensywnie nad 2.4, ale z racji tego ze mieszkam w Holandii na stale musze placic podatek od wagi samochodu. W przypadku diesli mam kumulacje bo jeszcze place od "wydychanego" co2 wiec diesel sam w sobie jest drogi. Auto musi wazyc mniej niz 1550kg bo mi sie inaczej nie bedzie oplacac. 2.4 waza zbyt duzo, a i Twoja pewnie jest na PL tablicach i kontrole celne czesto by mnie zatrzymywaly u zmuszaly do placenia podatku.

Mozesz mi glebiej wyjasnic o co chodzi z tymi klapami? Mozna to jakos usunac na wlasna reke w stylu dpf czy tym podobnych?

Pozdrawiam serdecznie
    Aby nie przenosić tematu o kolektorach do działu pomoc w zakupie masz tu odpowiedni temat.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...dy_zalety.html
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Kolektor plastikowy jest plastikowo aluminiowy. Miejsce w którym są klapki jest z aluminium i procedura jest taka sama jak w innych kolektorach.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto

Domyślnie

Kolektor plastikowy jest plastikowo aluminiowy. Miejsce w którym są klapki jest z aluminium i procedura jest taka sama jak w innych kolektorach.
    No to wszystko wyjaśnione.Tak jak pisałem 1.9 to nie moja bajka.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie jest. Nie wprowadzaj zamętu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Miejsce w którym są klapki nie jest z aluminium?

EDIT!!!

Przepraszam, przetrzepałem temat z klapkami jeszcze raz i Tomek ma rację. Mea Culpa, nie chciałem wprowadzać w błąd.
    Ostatnio edytowane przez pushq ; 14-05-2016 o 23:58

Użytkownik Świeżak Avatar Tha
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    159 Berlina TBi '10 (Progression)

Domyślnie

Cytat Napisał jakubwawa Zobacz post
    Może ktoś z W-wy skłonny byłby pokazać mi swoje auto z poświęcić trochę czasu na pogaduszki?
    [MENTION=69964]jakubwawa[/MENTION]
    Jeśli chciałbyś zobaczyć jak wygląda AR 159 TBi po 44k przebiegu to możemy się umówić. Mieszkam w okolicach Ursusa. Wersja bez automatu, szyberdachu, bez bluetooth i ze stock'owym systemem audio, ale za to z najbardziej polecaną benzyną
    Ale najlepiej śledzić temat i wpaść na zlot grupy mazowieckiej - będziesz mieć wtedy parę sztuk 'pod ręką' [ http://www.forum.alfaholicy.org/mazo...rtkowe-71.html ]
    Sam jeszcze się nie wybrałem ani razu, ale czekałem, aż założę letnie, więc może w ten czwartek dam radę. Zobaczę jak mi praca pozwoli.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

No właśnie ja też się wdupcyłem w podatek od 2.4 a mieszkam w Finlandii, wspominałem o tym w temacie sprawdzenie nr VIN, zauważyłem, że 2.4 ma emisję CO2 na poziomie 180g/km (katalogowo) wersja z dpf, a Ci co licza podatek zawsze przyjmują emisję na poziomie 215g/km i jeszcze walą, że bez dpf, teraz pozostaje mi batalia by udowodnić, że się mylą i aby naliczyli mi podatek od nowa. Co do masy pojazdu to też jestem zaskoczony bo podobno liczy się masę całkowitą a nie całkowitą masę dopuszczalną (o ile nie pokręciłem nazw to pierwsza na ok1660kg dla 2.4SW a druga 2200kg dla 2.4SW) i stąd się biorą wysokie podatki drogowe. Przykład właściel citroena C4 2.0VTR z 2005r ma emisję 180g/kg i płaci 250e (około) mi przyszło za 2.4 SW (co powinienem mieć taką samą emisję jak C4, ale policzyli mi dlla 215g/km i masy 2200kg) 780e. A według własnych kalkulacji na tronie trafi powinno być ok 400. Dlatego trzeba dobrze sprawdzać aspekty "prawne?" przed zakupem. Bo na mnie moja już piłuje ryjka że ile to mnie kosztuje auto