Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: 155 sw? :D

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    sportowe diesle
    .......

No to zaraz będzie bicie piany jak przed świętami.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

bardziej bym rzekł:

z Alfy SW takie kombi jak z Passata CC coupe

tak wogóle te 155SW to Q4

btw.
    czemu ludziska wrzucacie tematy o Alfie do Hyde Parku? tu się wrzuca tematy o sikaniu pod drzewam a nie o bellach :/
    Ostatnio edytowane przez bobryt ; 18-05-2009 o 21:09
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Kombi – typ nadwozia samochodu osobowego o wydłużonej tylnej części, zazwyczaj przeznaczonej na bagaż. W odróżnieniu od typu hatchback wysokość kabiny nie zmniejsza się aż do samego końca samochodu; tylna szyba nie jest tak mocno odchylona od pionu. Jest to nadwozie dwubryłowe.
    Z reguły samochody kombi mają relingi dachowe umożliwiające montaż dodatkowego bagażnika na rowery, narty a nawet box dachowy, zazwyczaj mają pięcioro drzwi. Można spotkać jednak trzydrzwiowe odmiany, jak np. oferowany do początku lat 90. XX w. Trabant Universal, a także studyjny model Renault Clio Grandtour Concept. Trzydrzwiowe, jak i niektóre pięciodrzwiowe kombi, posiadające mniejszy bagażnik (jak Peugeot 206 SW i jego następca – 207 SW), pełnią rolę kombi lifestylowego o sportowej linii nadwozia. Popyt na takie samochody zaowocował również wprowadzeniem Mini Clubmana, które bazuje na koncepcjach z lat 60. takich jak Austin Mini Countryman i Mini Morris Traveller.
    Do nadwozi typu kombi zalicza się również większość aut terenowych.
    tyle Wikipedia. Alfa SW ani dłuższa od sedana, opada ku tyłowi i szyba na pionową to też nie wygląda więc kombi z niej jak z koziej d... trąba jak mawiał mój ojciec

ostatnie zdanie z definicji dość szokujące jak dla mnie

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    tyle Wikipedia. Alfa SW ani dłuższa od sedana, opada ku tyłowi i szyba na pionową to też nie wygląda więc kombi z niej jak z koziej d... trąba jak mawiał mój ojciec

ostatnie zdanie z definicji dość szokujące jak dla mnie

Bo tam nie pisze 'dłuższe od sedana' to się tyczy kombi wywodzących się np od wersji hatchback...
    Tam nie pisze też że szyba ma być pionowa - idealnie pionowa to nawet w starych volvo nie była...

A nie jest aż tak mocno odchylona od pionu - odchylona bardzo od pionu to masz np w renault laguna II (hatchback) - dlatego też ta laguna nie nazywa się kombi...

Nadwozie jest 2 bryłowe - ja tam 3 brył nie widzę..
    Dostępne są relingi - a do samochodów typu sedan, czy coupe nie widziałem jeszcze aby oferowane były relingi...

oraz tak jak pisze w owej wikipedii - bagażnik wcale nie musi być większy - gdzie dali za przykład peugeota 206 SW - który to w mniemaniu niektórych z tego forum również nie powinien być zaliczony do kombi bo do 'station wagon' haha

a jesli to nie kombi to ok - macie racje pewnie to jest pick-up, a może coupe? hmmm albo cabrio? - TAK to na pewno jest cabrio

a Ja nie mam sedana bo w wikipedii pisze "obszerne nadwozie zamknięte" a w 156 wcale nie jest aż tak obszerne, nie jeden nowoczesny hatchback ma obszerniejsze w jaguarze to się zgodzę, więc to pewnie nie sedan tylko roadster

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    bardziej bym rzekł:
    z Alfy SW takie kombi jak z Passata CC coupe
    Tyle że o tym passacie nikt nie mowi że to coupe - bo to nadwozie jak w mercedesie CLS - określane jako fastback
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 18-05-2009 o 22:41

diesel power http://je.pl/qeuy

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    a jesli to nie kombi to ok - macie racje pewnie to jest pick-up, a moze coupe? hmmm albo cabrio? - TAK to napewno jest cabrio
    Hmmm.....moze raczej coupe- bo klamek z tyłu nie widac....a jak copue to hatchback.....

A tak całkeim na poważnie. Dla mnie to jest kombi i koniec kropka. Są słupki A, B, C i D.

Co do wikipedii- Skoda Forman- też nie miała pionowej szyby z tyłu, czy to znaczy, że-Skoda Favorit w nadwoziu kombi ma byc Forman, a nie kombi?
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

fiergloo aleś Mnie rozwalił z tym formanem już nawet zapomniałem że takie coś istniało, ale jak najbardziej trafione - głownie ze względu na tą właśnie szybę

diesel power http://je.pl/qeuy

Digit
    Gość

Domyślnie

156 Sportwagon owszem, całkiem się to prezentuje, ale przecież prawdziwi mężczyźni jeżdzą sedanami ;+}

Pozdrawiam, d.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    fiergloo aleś Mnie rozwalił z tym formanem już nawet zapomniałem że takie coś istniało, ale jak najbardziej trafione - głownie ze względu na tą właśnie szybę

Saab 9-5 SportKombi - następny przykład szybowy

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Kto nie odróżnia kombi (niezależnie od pochylenia szyby) od innego typu nadwozia jest motoryzacyjnym dyletantem.

Poza tym często się zdarza, że kombi wg danych producenta ma mniejszą pojemność bagażnika (w odniesieniu do sedana), bowiem pojemność liczona jest tylko do dolnej linii okien a nie cała kubatura do dachu jak niektórzy sądzą.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Roger ten cytat i cały post był w tonie humorystycznym. Nigdy nie opieram się na definicji z Wiki bo nikt nad tym nie panuje. 156 SW to kombi i już, a że z wyglądy bardziej zwinne od typowego kombi, które w Polsce jest raczej utożsamiane z kanciastymi Volvo. Podobnie ma się sprawa np z Saabem zaprezentowanym przez Firegloo. Definicje które kiedyś powstały aby określić typ nadwozia chyba już się zdezaktualizowały bo producenci sprytnie łączą różne typy nadwozia. Kiedyś był sedan i hatchback a tu Toyota nagle wypuściła Corollę i nagle zonk bo to nadwozie typu liftback. Także nie ma co się chłopy spierać tym bardziej że 155 SW nie wyjechało na drogi

Uprawnienia