Pytanie! Kupiłem felgi 17 do 159 wszystkie wymiary git i okazało się że mam za duże zaciski i dupa. można szlifować jarzma? ok 5mm mi brakuje.
- - - Updated - - -
Pytanie! Kupiłem felgi 17 do 159 wszystkie wymiary git i okazało się że mam za duże zaciski i dupa. można szlifować jarzma? ok 5mm mi brakuje.
- - - Updated - - -
Chyba Cię chłopie "pogięło" z tym szlifowaniem.
spokojnie tylko pytam
- - - Updated - - -
mam lekka załamkę bo facet mnie zapewniał że wszystko pasuje ale nie wiedział że zaciski mam większe
- - - Updated - - -
odesłać mi się nie opłaca a nie wiem co jeszcze by można zrobić z tym fantem
Dystanse kup.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Może to głupie pytanie ale czemu nie można szlifnąć zacisków ? ktoś zna jakieś przypadki?
Szlifuj... my zobaczymy co wyjdzie. Może to dobry i tani sposób.
Fajnie. Jedno pytanie i widzę że gościnnie tu jak nic. Dzięki za profesjonalne rady. Zapytam gdzie indziej.
Nie ma się co dziwić takich odpowiedzi. Hamulce, zaciski hamulcowe to kwestia bezpośrednia związana z bezpieczeństwem. Ktoś obliczył w fabryce jakie mają być zaciski, z czego są zrobione(stop), grubość zacisków, odprowadzanie ciepła, wytrzymałość materiałowa i wiele innych kwestii o których normalny kierowca nie ma pojęcia (także ja). Osobiście bym nie zabierał się za taką operację ani bym nikomu nie doradzał choćby nawet dla własnego spokojnego sumienia. A jeśli zaczną pojawiać się jakieś mikro pęknięcia które później w razie nagłego hamowania mogą przyczynić się do nie wyhamowania to wtedy można nie tylko siebie zabić ale również kogoś innego, całkiem niewinnego. Ludzie zwykle zmieniają zaciski na mocniejsze ale żeby w drugą stronę iść to nie jest to rozsądne rozwiązanie. Chyba pozostaje Ci dystans dołożyć jak FXX radzi, lub zmiana felg.
No przyznam się że jestem mocno zaszokowany z tym pomysłem szlifowania. Nawet w rajdach im to do głowy nie wpadło.
Swoja drogą jak ktoś chce się zabić lub kogoś, to takie głupoty się zdarzają. Co do gościnności to jest OK a reakcja nawet właściwa.
Moja sugestia dla ciebie to na przyszłość upewnij się jakie felgi z jakim ET możesz do siebie założyć i będziesz wiedział co kupić lub z czego zrezygnować! Zakładam, że masz tzw. duże Brembo więc ET min. 41 i tyle. ET 40 i 39 nie wejdzie i takie pewno zakupiłeś. Sory oddaj felgi gdzie kupiłem i zakup właściwe i będzie po kłopocie a nie pomysły z granicy życia i śmierci.
Pozdrawiam i życzę normalnego podejścia do sprawy.
Kolego, a czego Ty się spodziewasz po takich pomysłach?
Włącz myślenie i zastanów sie, chcesz zdjąć 5mm materiału z zacisku, który odpowiada za Twoje bezpieczeństwo i życie. Przyjrzyj się temu zaciskowi i oceń jaki procent grubości ścianki stanowi te 5mm - 20%? 30%?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka