Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: parktronic oryginalny,montaż, czy trzeba grzebać w kompie?

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Witam. Ja mialem tak zrobione w Alfie156 zestaw z alegro wyswietlacz i wszystko podpięte pod swiatlo wsteczne i latalo ladnie. W Alfie 159 tez tak mam chodz narazie nie dziala bo czujnik wstecznego padł wrrrr. Tak to wyglada http://www.tuning1.com/info,1838

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ja osobiście nie jestem zadowolony z oryginalnych czujników. W pół roku wymieniłem już dwa uszkodzone czujniki. Dodatkowo pojawiły się problemy ze stykami w kostkach instalacji PDC, a czasem czujnik zapiszczy bez powodu. Jedyna zaleta to ładne wkomponowanie się czujników w zderzak i w wyświetlacz (to pierwsze wymaga jednak by nowe czujniki pomalować w kolorze nadwozia).

Podsumowując – fajnie, że czujniki są, ale gdybym ich nie miał to nie stawałbym na głowie, żeby zainstalować oryginalne (szkoda $$$). Dobre uniwersalne czujniki z ładnie wkomponowanym wyświetlaczem (widziałem małe wyświetlacze pod lusterkiem wstecznym) na pewno zdadzą egzamin i być może nawet będą działały bardziej bezawaryjnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Odświeżam temat Z przodu i z tyłu oryginalnie posiadałem parktronic lecz po wymianie zderzaka z przodu bez parktronica już go nie mam. Czy idzie jakoś osobno zrobić teraz sam tył? bo gdy wrzucam bieg wsteczny to jest tylko piknięcie i zero reakcji pewnie za sprawą braku połączenia z przodem którego już nie mam

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Jeśli chcesz mieć parktronik tylko na tył, to musisz zmienić centralkę PDC na taką, która obsługuje tylko tył. Centralka na przód i tył bez czujników przednich nie będzie działać wcale. Na ogół ludzie robią odwrotnie, tzn. dokładając czujniki przednie, wymieniają centralkę na dwustronną, tak więc na rynku używanych centralek tylnych jest znacznie więcej niż przód/tył, a co za tym idzie są wyraźnie tańsze.
    Przykład: http://allegro.pl/alfa-romeo-159-prz...179375216.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

A jak to wygląda z kablami i ilością wejść bo z tego co patrze to moduł przód/tył czy sam tył ma taką samą ilośc wejść na kostki czy mi się tylko wydaje?

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Do centralki tylnej nie podłączasz środkowej wtyczki - ona zawiera czujniki i głośnik przód. Reszta pasuje i działa plug&play.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał haxi1381 Zobacz post
    A jak to wygląda z kablami i ilością wejść bo z tego co patrze to moduł przód/tył czy sam tył ma taką samą ilośc wejść na kostki czy mi się tylko wydaje?
    Ilość kabli i wtyczek jest ta sama ale widać sterowanie jest inne.