Dzięki olo_84 za odzew,
w mechanice jestem słaby, ale zainteresuję się tymi podporami. Muszę wybrać się do jakiegoś mechanika sprawdzonego i dać autko na kontrolę.
Z tą poduszką słyszałem, że tak bywa, ale to nie dotyczyło by wszystkich biegów, lub więcej niż tylko trzecim?
Szum mam od około ostatnich 500 km coraz wyraźniej słyszalny, ale jeszcze bardzo nie przeszkadza.
Nie wiem czy można tak jeździć jeszcze chwilkę (1k-2k km) czy lepiej już nie tykać..?
Ostatnio edytowane przez naprawiak ; 21-05-2016 o 20:34
To różnie jest. Jednemu padnie całkiem po 200km a drugo zrobi więcej. Ja chwile jeźdździłem na szumach 5 i 6 biegu, ale nie polecam. Lepiej się wziąć i już zrobić. Wymień najlepiej wszystkie 8 łożysk (skrzynia + mechanizm różnicowy) i będziesz miał spokoj.
Dzięki, rzeczywiście niema co już jej męczyć, pójdzie na remont.
Pany kochane, sam miałem remont skrzyni-kompletny m32, czyli 8 łożysk timkena, plus uszczelniacze, olej fusch 2,8 litra wlane na suchą skrzynie,dopasowane podkładki shimujące tak aby nie było luzu i zeby nie było za ciasno.. przed remontem drżenie lewarka na 3 biegu mocne, po remoncie (powodem było szumienie łożysk na 5 i 6 biegu) dalej drżenie lewarka tylko słabsze, łożyska nie szumią, ale przed ich zamontowaniem widać było że te łożyska jakością nie grzeszą,i powierzchnia samych łożysk i powierzchnia gniazd nie była idealna..powinno być lustro..koronki oczywiście metalowe. Jak znowu mi padnie to tym razem wezmę inne łożyska..są jeszcze snr-y i jakieś inne made in USA. Tak więc czekamy.
Te drgania to wielu kolegów ma (ja też miałem przed remontem skrzyni i po). Gdzieś na forum czytałem, że może pomóc regulacja linek, ale to nie jest pewne. Poza tym może dwumas też już nie jest najzdrowszy i coś tam się przenosi. Jeżeli koledze szumią łożyska to musi już robić skrzynie i nieważne czy drży czy nie![]()
Obstawiam jeszcze problem z poduszką skrzyni, i mam tylko nadzieję, że dwumasa będzie OK i nie pociągnie mnie po portfelu (przynajmniej w tym roku), dam znać![]()
Ja przy remoncie skrzyni wymieniłem komplet z dwumasem sprzęgłem dociskiem i wysprzęglikiem, ostatnio zmieniłem tez poduszkę i wyregulowałem linki i cały czas mam drżenie.
A ktora poduszke? Ja wymienilem ta gorna duza pod akumulatorem przy wybieraku i drzenia juz nie ma.