Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Temat: Kiedy używacie 6tego biegu - obroty silnika - wpływ na dwumas

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    No właśnie "co ja tu robię?" ...powiedziała krowa wyciągnięta przez wędkarza z jeziora.
    Kończą się argumenty, zaczynają się wyzwiska?
    Z mojej strony koniec offtopu a temat uwazam za bardzo sensowny. Dodam tylko ze w samochodach grupy VW biegi zazwyczaj zmieniamy wczesniej niz w samochodach grupy fiat ze wzgledu na wczesniejsze wkrecanie sie turbiny, dlatego temat ma duzy sens

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Jarocin, Poznan
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtdm 16v 150km fl, Alfa Giulietta 2016 1.4 M-Air.

Domyślnie

Moim zdaniem trzeba starać się nie jeździć poniżej 1500 obrotów i dwumasa powinna mieć się dobrze. Krótko mówiąć 4 bieg powyżej 50, 5 bieg 70, 6 bieg powyżej 90 km/h i dwumasa nie będzie męczona. Dodatkowo oczywiście zasada, że czasami warto pojeździć na wyższych obrotach oraz nie wjeżdżać pod górkę na 6 biegu. Pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał takpoprostu Zobacz post
    Kurczę ale ja nie chce by mnie ktoś uczył jeździć... Pytałem tylko jak się mają niskie obroty na długich dystansach do obciążenia dwumasy... Czy to takie złe pytanie ?
    Generalnie najbardziej szkodliwa dla dwumasy jest jazda przy obrotach, które powodują, że wpada w niebezpieczny rezonans (duże drgania). Im wyższy bieg, tym punkt, w którym kończą się niebezpieczne drgania przesuwa się wyżej. Pozwoliłem sobie narysować prosty, przykładowy rysuneczek w PaintCadzie (przepraszam, w pracy nie mam innych narzędzi ), który mam nadzieję zobrazuje mniej więcej jak to wygląda w praktyce. Kolorem czerwonym oznaczyłem obroty na danym biegu, przy których z dużym prawdopodobieństwem mogą wystąpić drgania silnika.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dwum.png
Wyświetleń:	33
Rozmiar:	10.4 KB
ID:	201883

* Przedstawione na wykresie wartości są czysto przypadkowe, mające na celu ukazanie jedynie zasadę działania. Autor nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenie koła dwumasowego w wyniku nieprawidłowej eksploatacji samochodu przez użytkowników forum alfaholicy. Poprzez użytkowników rozumie się również osoby niezarejestrowane, boty i każde inne stworzenie oglądające tę stronę.
    Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 25-05-2016 o 13:49

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.5 v6,159 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Generalnie najbardziej szkodliwa dla dwumasy jest jazda przy obrotach, które powodują, że wpada w niebezpieczny rezonans (duże drgania). Im wyższy bieg, tym punkt, w którym kończą się niebezpieczne drgania przesuwa się wyżej. Pozwoliłem sobie narysować prosty, przykładowy rysuneczek w PaintCadzie (przepraszam, w pracy nie mam innych narzędzi ), który mam nadzieję zobrazuje mniej więcej jak to wygląda w praktyce. Kolorem czerwonym oznaczyłem obroty na danym biegu, przy których z dużym prawdopodobieństwem mogą wystąpić drgania silnika.
    Właśnie miałem coś podobnego napisać,np. na trójce 1500 obrotów jest mniej więcej jeszcze ok ale na 4,5,6 już niekoniecznie.Połowa ludzi jeżdzi nie zmieniając odpowiednio biegów,pewnie z niewiedzy,lenistwa,oszczędności co doskonale widać na ulicach,czy jako pasażer.Temat jak najbardziej ok.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Trzeba też dodać, że to dotyczy jazdy pod obciążeniem, czyli but w podłogę lub jazda pod górkę. Jazda z jednostajną prędkością nawet 1200obr na 6 biegu nie ma wpływu na dwumasę.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Tha
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    159 Berlina TBi '10 (Progression)

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Trzeba też dodać, że to dotyczy jazdy pod obciążeniem, czyli but w podłogę lub jazda pod górkę. Jazda z jednostajną prędkością nawet 1200obr na 6 biegu nie ma wpływu na dwumasę.
    I to jest jedna z najważniejszych informacji w tym temacie.
    Dwumasa dostaje po dupie w momencie używania gazu (im płynniej go użyjemy, tym lepiej).

Nie wydaje mi się, żeby jazda na tempomacie przy tych 1200RPM miała zużywać DM. No chyba, że źle myślę, to proszę o wyprowadzenie z błędu wcześniej niż później ;]

Mam pytanie do tych, którzy nie czują potrzeby "dbania o dwumasę" i wyznających zasadę "samochód dla mnie, nie ja dla samochodu": Po ciśnięciu 30min po autostradzie 200kmph i zjeździe na stację czekacie na wystudzenie turbiny czy nie?

Naśmiewanie się z tematu jest słabe, nie każdy jest takim specem, że po pierwszym odpaleniu AR już wszystko o niej wie.
    Skoro temat wygląda jak "książka do nauki pływania" to połowa wszystkich for tak wygląda, bo ludzie pytają o rzeczy, których jeszcze nie wiedzą. Deal with it.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Jak zjeżdżam z autostrady to chwilę czekam na ostudzenie, ale na co dzień nie. Kilka minut spokojnej jazdy przy poszukiwaniach miejsca do zaparkowania wystarcza.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Tha Zobacz post
    I to jest jedna z najważniejszych informacji w tym temacie.
    Dwumasa dostaje po dupie w momencie używania gazu (im płynniej go użyjemy, tym lepiej).

Nie wydaje mi się, żeby jazda na tempomacie przy tych 1200RPM miała zużywać DM. No chyba, że źle myślę, to proszę o wyprowadzenie z błędu wcześniej niż później ;]

Mam pytanie do tych, którzy nie czują potrzeby "dbania o dwumasę" i wyznających zasadę "samochód dla mnie, nie ja dla samochodu": Po ciśnięciu 30min po autostradzie 200kmph i zjeździe na stację czekacie na wystudzenie turbiny czy nie?

Naśmiewanie się z tematu jest słabe, nie każdy jest takim specem, że po pierwszym odpaleniu AR już wszystko o niej wie.
    Skoro temat wygląda jak "książka do nauki pływania" to połowa wszystkich for tak wygląda, bo ludzie pytają o rzeczy, których jeszcze nie wiedzą. Deal with it.

Nigdy nie zjeżdżam z autostrady na stację bo na forum "grosz do grosza" zadałem pytanie i odpowiedzieli, że tam jest za drogo.
    Poza tym nie wolno jeździć 200 km/h bo na forum "Suszarka nie tylko dla fryzjerów" zadałem pytanie i powiedzieli, że to grozi mandatem.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak Avatar Tha
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    159 Berlina TBi '10 (Progression)

Domyślnie

No dokładnie, trzeba we wszystkim znaleźć złoty środek.
    Nikt nikomu nie mówi, że ma jeździć na obrotach powyżej 2k, bo za 300 metrów mu padnie dwumasa i będzie musiał dołączyć do klubu laweciarzy.
    Z drugiej strony nie ma sensu deprecjonować jakiejkolwiek chęci lepszego traktowania swojego samochodu. Takie zachowanie należy chwalić i takie tematy powinny powstawać.

Jeden spędzi 2 dni na myciu+glinkowaniu+spłukiwaniu+czyszczeniu+woskowa niu, a drugi pojedzie na myjnię automatyczną, bo przecież samochód jest dla niego, a nie on dla samochodu i on tracić czasu nie chce . Się lakier pobrudzi to się lakier szybko umyje.
    Jeden pojedzie 100km do serwisu, żeby obniżyć graniczną temperaturę załączenia chłodnicy, co dla drugiego będzie tylko fanaberią, bo co ma się zepsuć, niech się psuje.

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Nigdy nie zjeżdżam z autostrady na stację bo na forum "grosz do grosza" zadałem pytanie i odpowiedzieli, że tam jest za drogo.
    Poza tym nie wolno jeździć 200 km/h bo na forum "Suszarka nie tylko dla fryzjerów" zadałem pytanie i powiedzieli, że to grozi mandatem.
    Czy to świetny kolor Twojego auta sprawia że jesteś takim pewnym siebie ironistą ?
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM