Hej, kolejny raz Mobila 1 obronię - moja 156 V6 na nim od początku jeździ (>180tys km) i jest wszystko z nią ok i ubytki są, ale może do pół litra, no może litra na 10000 . To Mobil 1 5W50 (kiedyś rally formula, teraz peak formula).
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Hej, kolejny raz Mobila 1 obronię - moja 156 V6 na nim od początku jeździ (>180tys km) i jest wszystko z nią ok i ubytki są, ale może do pół litra, no może litra na 10000 . To Mobil 1 5W50 (kiedyś rally formula, teraz peak formula).
Andrzeju, wszystko się zgadza, to bardzo dobry olej, i to za rozsądną kasę.
Chodziło mi bardziej o to, ze baaardzo wielu kierowców uważa za Mobil1 wszystko jak leci, czyli nawet 10w40.
Niestety Mobil1, to tylko kilka produktów, reszta to po prostu bardzo kiepskie produkty spełniające podstawowe parametry.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Najbardziej lubię jak ktoś mówi,ze jeździ na mobil 1 10w40. Jeden koleś, jak go zapytałem czy nie chce czegoś lepszego od Mobila 10w40 to mi powiedział, ze ten olej mu wystarczy w zupełności bo nawet w Formule 1 na nim jeżdżą
. Drugie co mnie osobiście denerwuje, jak ludzie chwalą się w ogłoszeniach sprzedaży auta, że jeździli na Castrolu. No chyba, ze to ostrzeżenie, że trzeba szybko płukankę i olej na inny.
CodoMobil 1 5w50 to pisałem już o tym,że niestety Rally formula sprzed lat i obecny 5w50 to nie ten sam olej wedle mojej wiedzy. Rally formula była bardzo dobra i wiele rajdówek na niej jeździło, nawet z tego co kojarzę naprawdę mocne N-ki w RSMP i olej dawał radę. Ten teraz to już nie ta sama formulacja ale nadal jest dość dobry.
Ostatnio edytowane przez tomek evo ; 22-05-2016 o 21:44
Drodzy Państwo, mam TSa zalanego Valvoline 5W-40 Synpower. Czy coś się stanie, jeśli doleję do niego Valvoline 5W-40 Maxlife? W sklepie sprzedawca zapewniał mnie, że to są dokładnie te same oleje, produkowane na tej samej bazie, jednak zbytnio nie jestem przekonany do tej informacji.
Wątpię ale możesz to sam sprawdzić tutaj:
https://msds.ashland.com/
Nie każdy castrol to szit. Ja mam jeszcze buteleczke 10w60 z napisem di-ester booster. Ale lepiej też, że często wymieniają castrola niż w ogóle albo co 30 tyś jak niektórzy. Nie mamy jak na razie testów długodystansowych olejów różnych marek .Jak na razie opieramy się na danych na papierze i że ktoś tam ma jakiś słuch lub wyczuje nagle przyrost mocy.
No, powlewalem specole do aut. Diesel dostał Golda 10w40 bez c3, a v6 10w60. Zobaczymy.
Fajnie ze za wszystko dałem 200, a nie 300 jak do tej pory było. 5l gold i 7l 10w60.
Też byłem nastawiony na Specole, w różnych autach.
Ale kurcze po przeczytaniu czegoś takiego :
http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,29534
""produkcja" (a w rzeczywistości manufaktura czyli mieszanie patykiem) jest rzeczywiście w epoce kamienia łupanego"
"Przypadkiem kiedyś znalazłem się na "hali produkcyjnej" - szczęka mi opadła. Manufaktura Chińczyków, syf, kiła i mogiła. Ręcznie leją w opakowania, ręcznie oklejają - no jak za czasów "króla świeczka".Bo taki mają styl"
trochę jednak wątpliwości zaczynają kwitnąć - głównie w kwestii powtarzalności. Wiem że próbkę badał kolega i wyszła ok. Ale... z drugiej strony kolega Tomek z forum ma dobre ceny i na inne oleje. I bądź tu mądry.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y