Ktoś coś wie na temat tego autka ?
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-156-...5-IDePjbw.html
Szukałem, ale nic na forum nie znalazłem.
Ktoś coś wie na temat tego autka ?
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-156-...5-IDePjbw.html
Szukałem, ale nic na forum nie znalazłem.
Bylem dzisiaj ją oglądać. Fakt rozrząd wymieniony, ale przy 120tys km w 2012 roku. Wiec troche dawno temu jakby nie patrzeć.. Ile taki pasek jest w stanie wytrzymać ?
Nie mniej niż 60tyś.km lub 4~5 lat, więc jeśli ma na to papiery to jeszcze trochę masz do przejechania ewentualnie. Dużo też zależy od sposobu użytkowania.
Jeszcze jedna sprawa która mnie zaniepokoiła to tłusty nalot na płynie chłodniczym w zbiorniczku. To normalne ?
Co do tego ile pasek jest w stanie wytrzymać to pamiętaj, że podałem Ci dane dla nowego paska. Z tego co wiem to w V6 nie ma takich cyrków jak TwinSparkami ale jak ma 4 lata i brak udokumentowanego przebiegu to trzeba się liczyć z wymianą w najbliższym czasie. Tłusty nalot? Może to być pozostałość np. po naprawie uszkodzonej uszczelki pod głowicą - olej zmieszał się z płynem chłodniczym, a po naprawie nie przepłukano układu tylko zalano go nowym płynem. Wszystko zależy jak bardzo to było tłuste.
Ja mam trochę wątpliwości czy po prawie 150tyś.km. forel kierowcy powinien być tak zmęczony, ale może mi się tylko tak wydaje.
Może ktoś na forum jest z okolic Katowic i byłby w stanie Ci pomóc.
Zmęczony fotel kierowcy ? Właśnie jest niczym nówka. Przynajmniej takie wrażenie robił na żywo. Przebieg udokumentowany do samego końca. Naprawdę wygląda na zadbaną sztukę. Silnik chodzi równiutko, nic nie faluje itp. Jutro prawdopodobnie będzie jazda próbna + stacja diagnostyczna. A jak sprawdzić czy to aby nie uszczelka bądź pęknięta głowica ? Kiedyś czytałem, że wystarczy na odpalonym silniku spojrzeć w zbiornik. Jeśli pojawiają się pęcherzyki powietrza to znaczy, że coś jest uszkodzone. Prawda to ?
Prawda. Przy walnietej uszczelce pod glowica pojawiają się pęcherzyki. W zbiorniczku patrz dopiero jak się silnik zagrzeje.