Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Demontaż tylnej kanapy SW

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie Demontaż tylnej kanapy SW

Witam.
    Kupujac alfe, sprzedawca dorzucił mi kamere cofania (w lampce oświetlenia tablicy rejestracyjnej). W końcu się zmobilizowałem do montazu i:
    Przeciągnąłem kabel od radia na dół, obok drążka zmiany biegów, pod podłokietnikiem i utknąłem na demontażu tylnej kanapy. Znalazłem informacje że trzeba ja "wyszarpać" do góry, łamiąc zatrzaski. Niestety, pomimo użycia naprawde dużej siły nie jestem w stanie jej wymontować. Kabel chcę puścić pod nią, następnie w bagażniku boczkiem, boczkiem i albo przepchnę go obok kabli zasilających oświetlenie tablicy, albo... jeszcze nie wiem.
    Tak czy inaczej - jak zdemontować siedzisko tylnej kanapy? Naprawde przyłorzyłem się do wyrwania jej, ani drgnęła.
    Jakieś sugestie?
    Pozdrawiam
    P.

Asus z Androidem - czasem brak ągonków

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Cytat Napisał medork Zobacz post
    Witam.
    Kupujac alfe, sprzedawca dorzucił mi kamere cofania (w lampce oświetlenia tablicy rejestracyjnej). W końcu się zmobilizowałem do montazu i:
    Przeciągnąłem kabel od radia na dół, obok drążka zmiany biegów, pod podłokietnikiem i utknąłem na demontażu tylnej kanapy. Znalazłem informacje że trzeba ja "wyszarpać" do góry, łamiąc zatrzaski. Niestety, pomimo użycia naprawde dużej siły nie jestem w stanie jej wymontować. Kabel chcę puścić pod nią, następnie w bagażniku boczkiem, boczkiem i albo przepchnę go obok kabli zasilających oświetlenie tablicy, albo... jeszcze nie wiem.
    Tak czy inaczej - jak zdemontować siedzisko tylnej kanapy? Naprawde przyłorzyłem się do wyrwania jej, ani drgnęła.
    Jakieś sugestie?
    Pozdrawiam
    P.

Kanapa dość mocno się trzyma musisz ją mocno pchać do przodu i szarpnąć do góry na środku ma takie zagięte metalowe haczyki muszą puścić ale jak będziesz pchał ją w strone oparcia a i tak będzie ciężko wiem bo zdejmowałem

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ej_kanapy.html
    Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 09-06-2016 o 18:48

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

Czyli siła x gwałt + do przodu x do góry... Będę jutro walczył, dziś już sił nie starczy...
    THX
    --------
    Znaczy pchać w srtonę bagażnika czy w stronę fotela kerowcy?

Ostatnio edytowane przez medork ; 09-06-2016 o 19:32

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2. JTS Sportwagon

Domyślnie

A tak całkiem boczkiem, boczkiem to nie da rady? Mam na myśli, żeby przecisnąć się z prawej lub lewej strony kanapy. medork nie strasz bo mnie też czeka montaż tej kamerki. Już jest kupiona i muszę się za to zabrać.

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Cytat Napisał medork Zobacz post
    Czyli siła x gwałt + do przodu x do góry... Będę jutro walczył, dziś już sił nie starczy...
    THX
    --------
    Znaczy pchać w srtonę bagażnika czy w stronę fotela kerowcy?

Właśnie dobrze nie pamięam ale raczej w strone oparcia ja jak ją zdejmowałem to przeklołem konstruktora a i pewnie połamią Ci sie takie plastikowe mocowania ale pełno ich na alegro, złap kanape za przód z lewej i prawj strony i poderwij do góry potem pchnij chyba w strone oparcia i powinna wyjsc

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lipton18_2006 Zobacz post
    A tak całkiem boczkiem, boczkiem to nie da rady? Mam na myśli, żeby przecisnąć się z prawej lub lewej strony kanapy. medork nie strasz bo mnie też czeka montaż tej kamerki. Już jest kupiona i muszę się za to zabrać.
    Całkiem boczkiem boczkiem... Może i pomysł dobry, jakoś tak odruchowo puściłem srodkiem. Dociągnąc do kanapy jest stosunkowo łatwo (konsola, bo i tak musisz ja zdemontowac zeby wpiąć kabel, koło drążka - łatwo się demontuje, pod podłokietnikiem przeciągnąłem drutem) tylko właśnie ta kanapa mnie przytrzymała, sądziłem że wyjdzie bez problemu i już jestem w bagażniku. A z tamtąd to już blisko. Jedyne czego nie wiem, to jak przeciągnąć sie pod zderzak, jest dziura którędy idzie napięcie do oświetlenia tablicy, ale solidnie zabezpieczona, a jak nie to... Nie wiem jeszcze, rozbebesze bagażnik i coś zaimprowizuje.

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Ja sobie bokiem pod listwami póściłem przewód. Następnie wziąłem metrowy drut i od strony bagażnika po zdemontowaniu boczku tapicerki lewej, tam gdzie jest mocowanie amortyzatora przeszedłem drutem aż na bok kanapy w aucie, tam zaczepiłem przewód i wycofałem się z drutem do bagażnika. Tędy zresztą idzie oryginalna wiązka więc nie ma niebezpieczeństwa, że taki przewód zostanie zgnieciony lub przetarty siedziskiem kanapy.
    Przewód do zderzaka przepuściłem w tym miejscu(trzeba ściągnąć taką naklejkę bitumiczną a później zakleić np taśma dekarską bo ori się pokruszy, tędy też wchodzi linka do awaryjnego otwierania klapy w sedanie), ja akurat po prawo by nie iść okrężną drogą Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5033247734_1.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	326.0 KB
ID:	203316Tam jeszcze trzeba nawiercić otwór już o średnicy by przeszedł wtyk kamery dzięki czemu nie trzeba było jego obcinać a później lutować.. Plus jest tego taki, że nie trzeba wiercić dwóch blach tylko jedną oraz praktycznie wychodzisz w miejsce lampki podświetlenia rejestracji. Trzeba pod kątem wiercić w kierunku lampki.
    Ostatnio edytowane przez Luck ; 11-06-2016 o 13:01

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    była Alfa Romeo 159 SW 2,4 JTDM 2007r, jest Peugeot 508

Domyślnie

Z racji tego, że sam niedawno wyjmowałem kanapę kup sobie nowe zatrzaski http://allegro.pl/alfa-romeo-159-gni...144126349.html. Pomocny jest długi, wąski płaski wkrętak, którym wciskasz sobie wąs w zatrzasku z jednej strony i szarpiąc w górę kanapą drut powinien puścić. Lecz zatrzaski bynajmniej u mnie były do wymiany. Powodzenia

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

Nooo.... Zrobiłem.
    Kanapę demontowałem na swój sposób, pomiędzy kanape a jej oparcie można wsunąć rękę. Są tam dwa zaczepy, które prz pewnej dozie samozaparcia można spokojnie odkręcić. Klucz 16, najlepiej podgięte oczko. Po tym zabiegu kanapa wyskoczyła wręcz bezproblemowo, zatrzaski... nawet ok, troszke zdeformowane. Montaż - najpierw przykręciłem zaczepy i kanapę wcisnąłem na miejsce. Siedzi twardo, sztywno.
    Kabel spod podłokietnika puściłem pod wykładziną, pod kanapą i w lewo (po stronie pasażera). Następnie demontaż boczka w bagażniku i za nim leci kabelek aż do samego końca do komory koła zapasowego. Zasilanie jest za boczkiem bagażnika, biała wtyczka, kabel czarny to masa, różowy to +12 i tam się wpiąłem z zasilaniek kamery i z sygnałem do radia (który wyzwala w nim komende wyświetlenia na radiu obrazu).
    Kamerę zamontowałem na miejscu a kable puściłem na dół, tak że wisiały spod zderzaka.
    Teraz tak - w miejscu zapasówki jest taka duża gumowa przelotka którą idzie zasilanie do oświetlenia tablicy. Wyciągnąłem ja, wywierciłem w niej dwa małe otwory i rozciąłem nożem. Wsunąłem tam przewody od kamery, zasmarowałem wszystko butaprenem i wcisnąłem spowrotem. Reszta to bajka, lutowanie kabli, rurki termokurczliwe na luty, zwinięcie nadmiaru kabli, poukładanie ich.
    No i działa. Po wrzuceniu swtecznego radio natychmiast pokazuje obraz z kamery. Jeszcze musze wycyrklować, ile moge podjechać do przeszkody żeby nic nie stuknąć.
    Minusy - działa tylko przy załączonym zapłonie i nie ma podglądu z kamery na żądanie z radia bo bez wrzuconego wstecznego nie ma napięcia na kamerze.
    A ogólnie czy warto to montować... ja kamere dostałem, więc koszt dla mnie to sam montaż, który sam sobie wykonałem. Poświęciłem na to w sumie ok. 7h. A za tydzień, jak pojeżdze troche to napisze jak się z tego korzysta.
    Pozdrawiam.