a skąd bierzecie quakerabylbym zainteresowany
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Leje Liqui Moly 10W40 z MOS2 i nie narzekam.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
ja leje mobil super 2000 10w40 silnika nie katuje,wymiana co 10tyś z filtrami mann i jakoś moja alfa dobrze "idzie" na tych siuśkach...ponad 200tyś przebiegu i nie bierze mi oleju prawie w cale może z setkę dolałem między wymianami,nie widzę sensu wymiany na "lepszy olej" no chyba że mi ktoś zaręczy iż po wymianie na taki panewek mi nigdy nie przekręci,bo mówienie że "lepszy olej " wydłuży życie mojemu silnikowi to jednak wróżenie bo nikt sprawdzić tego nie może.I opowiastki że silnik lepiej chodził po wymianie na lepszy olej ciszej itp.może to tylko subiektywne odczucia,spowodowane tym że wychwala się takowy olej.
Witam !
Pierwszy raz nabyłem samochód z instalacją gazową Alfę 146,doradźcie jakiego oleju silnikowego użyć przy wymianie bo nigdy nie miałem do czynienia z gazem.
Pozdrawiam.
Taki sam jak do samochodu bez instalacji LPG, czyli po prostu jakieś 10W-40.
Dzięki za info !!!
Niestety większość olejów 10w40 to oleje o naprawdę marnej jakości. Ja osobiście poza nielicznymi przypadkami nie widzę racjonalnego uzasadnienia stosowania tej lepkości. Proponuje spróbować zalać prawdziwego syntetyka (takiego na PAO np. Specola Golda 5w40) a jak już lepkość 10w40 to Penrite Enviro+10w40 (syntetyk), Motula Synergie 6100 lub Valvoline MaxLife 10w40. Oczywiście nic nie zastąpi regularnej wymiany ale 10w40 to w większości słaby olej i dobrze nim silnikowi nie zrobimy.
hmmm , teraz przy takich mafiach olejowych naprawdę Ciezko miec 100% pewność co się leje . Przy okazji , nie róbmy z naszych Alfin jakis maszyn sportowych , bo to są silniki jakies ekstra wysilone tylko silniki na dla zwykłego zjadacza chleba , wiec nie popadajmy w jakies cuda . Jak panewa sie jebnie to nie jest wina oleju , tylko przewaznie pompy oleju itd.
Ja jeżdze na Elf-ie ponoć najgorszy syf , o dziwo 17 lat , 650 tys przebiegu , silnik pracuje dobrze jest żwawy , oleju nie ubywa .... i to na mineralu![]()