Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Idealnym autem do miasta jest Mito, sedana o długości ponad 4,6 m do jazdy głównie po mieście bez sensu jest kupować a już na pewno nie w dieslu.
    Oczywiście masz rację. Źle napisałem. Chodziło mi o to, że spośród konkurencji w swoim segmencie najlepiej nadaje się do miasta (BMW 3er ma 11,3m).
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    w najnowszym, papierowym Top Gear test Giulii Q (tu tekst trochę inny http://www.topgear.com.pl/testy/pier...al-test/sggpcl)
    końcowa ocena 9/10
    w porównaniu z konkurencją M3 i C63 AMG jest dobrze: lepiej się prowadzi, lepiej brzmi niż M3, jest tańsza i lżejsza
    i do takiego poziomu powinniśmy równać Giulię - nie tam jakieś Passeratti czy Mazdy, tylko seria 3, A4 i C klasa - i z tej puli Giulia musi wyrwać klientelę.
    Ciekawe, bo jarają się ręczną skrzynią, a zagraniczni recenzenci piszą dokładnie odwrotnie...

EDIT: Traktowałbym to z przymrużeniem oka, ale na alfaowner ktoś pisze, że "Oh Btw alfa UK told me there will be a hybrid Giulia".
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 10-06-2016 o 11:03
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    w porównaniu z konkurencją M3 i C63 AMG jest dobrze: lepiej się prowadzi, lepiej brzmi niż M3, jest tańsza i lżejsza
    i do takiego poziomu powinniśmy równać Giulię - nie tam jakieś Passeratti czy Mazdy, tylko seria 3, A4 i C klasa - i z tej puli Giulia musi wyrwać klientelę.

Ależ nie Alfa nie musi się wysilać by konkurować z VW - 150 tys kosztuje VW CC albo MAzda 6 w dieslu )
    konkurencją dla BMW, Audi czy Merca będzie tylko kiedy jakość auta i proces sprzedaży będzie na podobny poziomie. Na razie musi przekonać do siebie ludzi i konkurować z wypasionymi VW, Mazdą, Volvo, Lexusem, może Oplem Insignią 4x4 itp. Kluczowa dla przyszłości alfy będzie jakość produkcji i materiałów. Przy tych cenach to jest już droga tylko w jedną stronę - albo będzie na wysokim poziomie albo definitywny koniec z marką.
    Ostatnio edytowane przez Quadrifoglio156 ; 10-06-2016 o 11:41
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Kolego: rybakmj ale z tym sformułowaniem że cyt(...) C klasa wyglada duzo atrakcyjniej (...)(post z 09.06.16 godz 16:18) to już grubo PRZESADZIŁEŚ. Ja wiem ze o gustach się nie dyskutuję ale wybacz obecna C-klasa nawiązując chyba do S-klasy, z tymi wielgachnymi reflektorami i tak samo wielkimi światłami z tyłu wygląda jak dwutonowa wielka ciężka (zawalidroga) krowa. Co ty wypisujesz. Alfa przy niej to zwinny lekki pełny gracji sportowy sedan z przymrużonymi oczami (reflektorami) niczym puma szykująca się do skoku. (co tu w ogóle porównywać -jak kiedyś słyszałem to porównywać kwiat do krawężnika)
    Pozdrawiam forumowiczów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Quadrifoglio156 Zobacz post
    Ależ nie Alfa nie musi się wysilać by konkurować z VW - 150 tys kosztuje VW CC albo MAzda 6 w dieslu )
    konkurencją dla BMW, Audi czy Merca będzie tylko kiedy jakość auta i proces sprzedaży będzie na podobny poziomie. Na razie musi przekonać do siebie ludzi i konkurować z wypasionymi VW, Mazdą, Volvo, Lexusem, może Oplem Insignią 4x4 itp. Kluczowa dla przyszłości alfy będzie jakość produkcji i materiałów. Przy tych cenach to jest już droga tylko w jedną stronę - albo będzie na wysokim poziomie albo definitywny koniec z marką.
    ja jestem zdania, że żodyn kierownik wyżej wymienionych aut nie spojrzy nawet w tą stronę - oni wybierają samochody innym kluczem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Nie ma co generalizować. Osobiście znam 2 osoby zainteresowane Gulią, które obecnie jeżdżą VW CC i BMW serii 3. Coraz więcej osób zaczyna szukać czegoś oryginalnego. Proszę zwrócić uwagę, że teraz większość aut jest atrakcyjnie stylizowana i nadaje im się (pseudo) sportowe cechy (np. Mercedesy, w szczególności klasa A). Nabywcy szukają prestiżu ale też oryginalności i są w stanie za to zapłacić odpowiednio dużo. Dlatego sprzedaż marek premium ma się tak dobrze. Ap ropo Premium to Alfa wizerunkowo jest na pewno bardziej premium od Mazdy i właśnie w tym kierunku powinna zmierzać stając się marką premium (teraz też jest premium moim zdaniem ale tak nie do końca). Nie chodzi tu o to aby odebrać bardzo wielu Klientów niemieckich marek premium tylko o to aby wykroić dostatecznie duży kawałek (rosnącego) tortu. Guli nie musi sprzedawać się nawet 50% tyle co BMW3 czy Audi A4 aby można było mówić o dużym sukcesie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar minusbb
    Mieszka w
    Bielsko
    Auto
    AR 155 1.8 TS 16V Sport 1996

Domyślnie

Miałem właśnie okazje posiedzieć w Giulii i powiem wam, że mam nadzieję, że będzie się wyróżniała właściwościami jezdnymi tak jak obiecują. Bo w środku wieje nudą. Szaro, buro i niemiecko. Wrażenie jest takie samo jak w passacie, bmw, mercu tip. itd. Pamiętacie to uczucie kiedy pierwszy raz wsiadaliście do 147, 156, 166, 159? Ten "alfa-feel" i "alfa-tacz"? Tu go kompletnie nie ma - tyle mojej subiektywnej opinii. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160610_145559.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	60.2 KB
ID:	203257 (światło waliło mi w aparat...)

EDIT: Tak sobie teraz myślę dlaczego tak jest i dochodzę do wniosku, że może Alfa rzeczywiście odchodzi tym modelem od dominacji wyglądu nad właściwościami jezdnymi? Czyli wracamy z podejściem do ery 75/164... Nie wiem co myśleć...
    Ostatnio edytowane przez minusbb ; 10-06-2016 o 15:35

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Minusbb, wróć do Giulii z "kolorowym" wnętrzem. Na pewno będzie lepiej.
    Czarne wnętrze 159 też powoduje u mnie takie same odczucia jak u Ciebie... dlatego wybrałem sobie wersję bardziej kolorową
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar minusbb
    Mieszka w
    Bielsko
    Auto
    AR 155 1.8 TS 16V Sport 1996

Domyślnie

No fakt, to była bieda wersja (za 140tyś) ale kompletnie do mnie nie przemówiła. Na szczęście mnie nie stać więc nie muszę się tym przejmować

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Kolego: rybakmj ale z tym sformułowaniem że cyt(...) C klasa wyglada duzo atrakcyjniej (...)(post z 09.06.16 godz 16:18) to już grubo PRZESADZIŁEŚ. Ja wiem ze o gustach się nie dyskutuję ale wybacz obecna C-klasa nawiązując chyba do S-klasy, z tymi wielgachnymi reflektorami i tak samo wielkimi światłami z tyłu wygląda jak dwutonowa wielka ciężka (zawalidroga) krowa. Co ty wypisujesz. Alfa przy niej to zwinny lekki pełny gracji sportowy sedan z przymrużonymi oczami (reflektorami) niczym puma szykująca się do skoku. (co tu w ogóle porównywać -jak kiedyś słyszałem to porównywać kwiat do krawężnika)
    Pozdrawiam forumowiczów
    O gustach sie nie dyskutuje,ale jezeli c klasa jest dla Ciebie conajmniej nieatrakcyjna,to chyba pora do okulisty sie przejsc.
    Giuli nie widzialem na zywo,ale c klasa to w tej chwili najladniejsze auto w tej klasie. Moim prywatnym zdaniem oczywiscie.