Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Synchronizatory

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie Synchronizatory

Moje pytanie czy wymiana synchronizatorów całkowicie usunie zgrzyty , a jeśli tak to na jaki czas one wystarczą??

A może nie opłaca się tego robić ?? Jaki to koszt ?? Czy lepiej szukać sprawnej używki??

Oczywiscie zdaje sobie spawę że te skrzynie to masakra ale czy ktoś ma w swojej nie zgrzytającą skrzynię??

Chciałem trochę w KJSach polatać , i potrzebna mi do tego idealna skrzynia i neiwiem czy w 33 jest to do osiągnięcia.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 23-05-2009 o 07:17
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Wymiana synchronizatorów usunie zgrzyty, pod warunkiem że cała reszta jest OK, chodzi o widełki włączanie biegów, które jeśli wytarte, będą zgrzytać nawet nowym synchronizatorami (szybko wyciera widełki przy małym poziomie oleju w skrzyni), inna sprawa to łożyska skrzyni, przy nadmiernym luzie, spowodują hałaśliwość i zgrzyty. Koszty, są duże ale często się opłaca, niż wymiany skrzyń biegów na niewiadome używki. Koszty oscylują w granicach 800 - 1000 zł przy wymianie łożysk i synchronizatorów 2 biegów, (II i III). Mam na składzie ponoć idealną skrzynię do 33 1.7, ale trzeba by ją przejrzeć.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Zapraszam na www.alfa33.pl
    Ja w mojej granatowej 33 mialem idealna skrzynie teraz jej posiadaczem (alfy nie skrzyni) jest anubis z poznania. Szczerze to niewiem dlaczego ona nie zgrzytala i wszystko idealnie w niej chodzilo

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

maciek , ile za skrzynię ?? szczerze powiedziawszy interesuje mnie jak najkrótsza skrzynia czyli 1.4 U mnie zgrzyt są 1,2,3 dzisiaj odpowietrze sprzęgło bo jeszcze tto podejrzewam

P.S. Zagiel już się logowałem tam i nic z tego zaraz jeszcze raz to zrobie

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał maciek_czer Zobacz post
    Koszty, są duże ale często się opłaca, niż wymiany skrzyń biegów na niewiadome używki. Koszty oscylują w granicach 800 - 1000 zł przy wymianie łożysk i synchronizatorów 2 biegów, (II i III). Mam na składzie ponoć idealną skrzynię do 33 1.7, ale trzeba by ją przejrzeć.
    Czy to oznacza, że wszystkie potrzebne do remontu części są jeszcze dostępne?
    Jaki koszt tej skrzyni + założenie? Ile trzeba na to czasu? Ewentualnie jaki byłby koszt odtworzenia posiadanej skrzyni w Twoim warsztacie. Może być na priv

W zasadzie moja 33 jest już na ostatnim etapie przywracania do świata żywych, ale by jeździło się nią pieknie i wspaniale, brakuje tylko ciszy ze strony skrzyni.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Zasadniczo, wszystkie części potrzebne do remontu skrzyni w 33 są dostępne, ale o dokładnych kosztach można mówić wtedy gdy ma się skrzynię rozebraną i widać co trzeba wymienić. Można też zawodne synchronizatory biegu I i II wymienić na te z 145/146, chociaż szczerze mówiąc, nie wiem które są bardziej zawodne . Uszczelki, łożyska, synchronizatory itd. wszystko jest do dostania, chociaż najczęściej z OE. Gdlacz007 co do ceny, muszę ją obejrzeć bo niepewnej nie sprzedam. Szkoda było by roboty z zakładaniem i wyciąganiem. Kupiłem ją okazyjnie z auta rozbitego, była ponoć OK, ale nie widziałem tego
    Ostatnio edytowane przez maciek_czer ; 28-05-2009 o 14:13

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

ja już namierzyłęm sobie podobno idealną skrzynię za małe pieniądze :d może kupie

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfasud Sprint 1,5QV; AR 33 1,7 II seria; AR 156SW 1,9 2005

Domyślnie

nieco od świeże temat, wszystkim tak dobrze znany jak większość właścicieli 33, mam problemy z synchronizatorami I i II biegu, dużo czytałem i szukałem i wyczytałem w innych postach że niby pasują one od cc900 tylko do starszych modeli, tylko jak starych? Gdzie indziej natomiast wyszukałem że I i II pasują od 145/146? Może ktoś już przerabiał ten temat i wymieniał w swojej 33?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie

Istnieje prosty patent (wypróbowany) aby naprawić zgrzyty w skrzyni bez wymiany synchronizatorów. Wystarczy zamienić synchronizator 1-2 z synchronizatorem 5-tki. Synchronizator 5-tki jest używany tylko z jednej strony - tą nieużywaną stroną trzeba go obrócić tak aby obsługiwał 2-kę. Natomiast jeśli chodzi o piątkę to synchronizator dajemy 1-2 stroną mniej zużytą (zwykle w lepszym stanie jest strona synchronizatora co obsługuje 1-kę). Jakby ktoś chciał naprawić sobie skrzynię to zapraszam do mnie.