Witam Was,
Jest to pierwszy moj post na forum, dlatego iz tez jest to moj pierwszy wielki problem z moja Alfa. Dwa tygodnie temu zatrzymal sie kompresor klimatyzacji zaraz po uruchomieniu silnika. Spowodowalo to spalenie sprzegla klimatyzacji, wiele dymu i smrodu unoszacego sie spod maski. W zasadzie, gdyby nie ten dym to nawet nie zorientowalbym sie, ze cos sie stalo bo pasek nawet nie zapiszczal.
Diagnoza: zatarta sprezarka klimatyzacji.
Zdecydowalem sie na kompletny remont ukladu przez maly, ale profesjonalny zaklad w Krakowie. Wymieniono: sprezarke, skraplacz, osuszacz, zawor rozprezny, plukanie calego ukladu. Udalo sie to zamknac w kwocie ok. 3000PLN.
Przyczyna: przycznya zatarcia jest niejasna. Uklad byl czysty.
Podejrzenia: w moim samochodzie do sterowania wentylatorem chlodnicy uzywany jest modul elektroniczny, ktory sterowany jest sygnalem PWM
z ECMa. Regulacja obrotami jest plynna. Jest problem z jego testem w FESie dlatego, ze test ten nie dziala (tam sa tylko opcje z 1szym i 2gim biegiem).
Pytania do Was:
- U mnie wentylator chlodnicy nie zalacza sie po zalaczeniu klimatyzacji, czy u Was w rocznikach 2009 i pozniejszych (wersje gdzie rezystory zastapiono modulami PWMa) tez tak jest?
- Czy ktos z Was mierzyl cisnienie klimatyzacji przy samochodzie stojacym w temperaturze zewnetrznej ok. 20-25Cdeg? U mnie utrzymuje sie w okolicach 19BAR (FES + skorelowanie z manomentrem) co jest wartoscia za wysoka i mogl byc przyczyna zatarcia klimatyzacji. Cisnienie mozna zlogowac FESem po podlaczeniu do ECMa. Po przekroczeniu cisnienia 18 bar regulator plynnie startuje utrzymujac je w okolicach 19 bar. Moglbym Was prosic o sprawdzenie jak jest u Was?
- Po podlaczeniu oscyloskopu do kabla miedzy ECMem a sterownikiem wentylatora widac plynna regulacje PWMem, po odlaczeniu czujnika temperatury cieczy chlodzacej silnik od razu przechodzi w tryb awaryjny i zalacza wentylator z pelna moca -> wentylator dziala, tylko czy prawidlowo i czy nie za slabo?
Bardzo zalezy mi na pelnym zdiagnozowaniu tego systemu, zeby uniknac ponownego remontu klimatyzacji.
Pozdrawiam