Hej, kolego a ja mam inna prosbe moglbys zrobic fotke bezpiecznikow/przekaznikow (tylko prosze o zdjecie obudowy od bezpiecznikow oraz otworzenie obudowy na obudowie od plusa akumulatora) Chcialbym porownac z moim autkiem.
Oczywiście nie ma sprawy. Zrobię wieczorkiem lub jutro rano i wrzucę;-) Liczę że ktoś coś będzie wiedział co z tą rurą bo chciałem się w weekend pobawić![]()
My JTSowcy musimy die trzymac razem bo jest ich malo :-) hehehe
Podbijam temat!
Jestem na etapie - planowania dolotu - chciałbym poskładać to z nierdzewki, ponieważ gumowy element - z harmonijką delikatnie mi pękł.
Również jestem ciekawy - czym jest ta druga rurka. Pierwsza to odma.. a to drugie?
Wydaję mi się że jest to "druga" odma idąca do kolektora ssącego i zaworka odmy. Jutro to wszystko rozbiorę i postaram się wrzucić zdjęcia. Z tego co się dowiedziałem można to zaślepić o ile nie wystąpi falowanie obrotów (teoretycznie to się robi aby temu zapobiec) Teraz będę miał więcej czasu to postaram się wrzucić dla zainteresowanych na forum wszystko co robiłem w moim jtsie. Jest kompletny wydech z nierdzewki remont silnika z zakuciem i strojenie oraz kilka innych dodatkówJutro też będę DRL zakładał bo coś ostatnio się czepiają moich bixenonów...
Dużo wczoraj nie zrobiłem bo złapał mnie deszcz także dziś kontynuacja. Rozebrałem cały dolot zdjąłem przepustnice która byłą czyszczona rok temu razem z remontem silnika a wygląda tragicznie... Niestety w dalszym ciągu nie rozumiem do końca czemu odma jest w tym silniku tak skomplikowana. Wygląda to tak:
- z pokrywy zaworów wychodzi jedna odma z rozdzielaczem na dwa wężyki (jeden wchodzi do dolotu przed przepustnicą do kolektora a drugi za przepustnicą) Pytanie co to daje i dlaczego tak? Czy przypadkiem podczas ostrej jazdy gdy operujemy gazem FULL albo NIC podciśnienie w kolektorze nie będzie wysysało oleju przez tą odmę? Wiem że w innych samochodach montuję się często odmę za przepustnicą gdzie ssanie z odmy jest połączone z rozwarciem przepustnicy a tu?
- Dodatkowy węzyk idący zza przepustnicy do kolektora który po drodze ma do siebie podłączony jeszcze jeden wąż(Oznaczony na żółto na zdjęciach) I tu pytanie gdzie i po co to idzie?
@Strzałka oczywiście wrzucam obiecane fotki aku.
! Zdjęcia w głównym poście bo poniżej sumy 10 postów nie mogę dodawać zdjęć![]()
Wielkie dzieki! Teraz pytanie od czego one sa. Typowo z ciekawosci sie zastanawiam![]()
Ok - poczytałem trochę w internecie i.. zabieram się za.. tworzenie własnego dolotu.
Oryginalną pychę z filtrem zostawiam. Wkładam jedynie wkład K&N, a od przepływomierza do przepustnicy wstawiam aluminiową rurę 70mm.
Znalazłem już fachowca u mnie w mieście, co dospawa mi 2 króćce do odmy i do tego odpowietrznika
Dzisiaj zamawiam elementy - to myślę, że do tygodnia będę już miał wszystko gotowe - do montażu![]()
Ja wczoraj złożyłem wszystko próbnie do kupy. Też oryginalna pucha jest tylko ze ze stożkiem simoty w środku, rura oryginalna ale w termoizolacji. Nie wiem czy jest sens zmieniać na rure alu 70mm bo oryginalna ma 66mm... Tak swoją drogą polecam odłączyć tą odmę. Jak wczoraj pojechałem na stacje zatankować (2km) to z tej odmy odłączonej z filterkiem leciało naprawdę ciepłe powietrze... P.S. na nie zaślepionym "odpowietrzniku" Auto po chwili gaśnie. Na zaślepionym jest bajka wraca do obrotów jałowych nawet lepiej niż normalnie. Oczywiście przy tych wszystkich czynnościach trzeba na nowo ustawić przepustnice.