Strona 127 z 152 PierwszyPierwszy ... 2777117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,261 do 1,270 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Cytat Napisał Patryk95 Zobacz post
    Stówka to nie aż tak drogo, chodzi tylko o to czy zdaje to egzamin bo jak tak to zamawiam to
    nie chodzi o to, chodzi o to, że zaślepić otwory możesz w zasadzie byle czym, np: śrubą, etc. może jakiś znajomy tokarz coś ogarnie za flaszkę. Tu naprawdę nie trzeba wiele by sobie poradzić.
    A pieniądz oszczędzony to tak jak zarobiony.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Patryk95 Zobacz post
    Stówka to nie aż tak drogo, chodzi tylko o to czy zdaje to egzamin bo jak tak to zamawiam to
    nie chodzi o to, chodzi o to, że zaślepić otwory możesz w zasadzie byle czym, np: śrubą, etc. może jakiś znajomy tokarz coś ogarnie za flaszkę. Tu naprawdę nie trzeba wiele by sobie poradzić.
    A pieniądz oszczędzony to tak jak zarobiony.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Można odkręcić sama górna część kolektora bez połowy auta? Nie zależy mi na dostaniu się do klap stąd moje pytanie.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa ROmeo 159 1.9 16V

Domyślnie

Wywaliłem te kołki na których były mocowane klapy, zaślepiłem otwory śrubami.

Jednak najbardziej przeraziło mnie dolne "łożyskowanie" tych trzpieni. Początkowo myślałem że są wykonane z brązu, mosiądzu, jednak okazało się że nie, one są po prostu z jakiegoś tworzywa sztucznego, dwie z tych tulejek były u mnie wytarte i nie wiem czy to nie to było przyczyną urwania klapy (otwór nie był okrągły, zrobiło się jajo klapa nie pracowała w osi ocierała się o ścianki i się urwała, jako że jest dosyć pasowna w swoim otworze nie mogło być inaczej)

Te tulejki dolne też nie były jakoś bardzo wpasowane, wydłubałem je malutkim śrubokrętem. Jak ktoś zdecyduje się na wywalenie klap trzeba pamiętać o tych tulejkach, w silniku może by szkód nie narobiły ale turbina mogła by trochę to odczuć.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Zrobiłem porządek z kolektorem ssącym i zaworem egr - żałuje że nie zrobiłem tego na samym początku, bo auto wyraźnie lepiej przyspiesza, a na niskich obrotach poprawiła się akustycznie kultura pracy silnika...
    Całą usługę przeprowadziła firma Auto-Krak z Rzemienia - specjaliści od silników JTD w naszych Alfach/Fiatach/Oplach itd

Teraz mogę spać spokojnie, bez obawy że się coś urwie

tak wygląda kolektor po usprawnieniu przez Pana Zbyszka z AutoKrak

Z Egr była mała obsówa czasowa, bo dostałem najpierw za grubą zaślepkę i śruby EGRu okazały się za krótkie... ale w między czasie doszła właściwa

co ciekawe okazało się że w EGRze była już fabrycznie zaślepka z otworami ;D
    taka jak na tej aukcji http://allegro.pl/zaslepka-egr-fiat-...282125365.html

jak widać nie ma tragedii, zresztą sam egr i kolektor nie były szczególnie bardzo zasyfione wg Pana Zbyszka, a podobno trafiają się i takie gdzie ledwo palca dałoby radę wcisnąć ;p

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ta grubsza zaślepka jest do całkowitego usunięcia EGR. Jedna gruba przy kolektorze ssącym i druga gruba przy wydechowym. Wtedy można wywalić calkowicie egr i chłodnicę spalin tak jak ja zrobiłem.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Ta grubsza zaślepka jest do całkowitego usunięcia EGR. Jedna gruba przy kolektorze ssącym i druga gruba przy wydechowym. Wtedy można wywalić calkowicie egr i chłodnicę spalin tak jak ja zrobiłem.
    wiem, ale nie chciało mi się pół auta rozbierać żeby założyć tą przy wydechowym, a pozatym w ten sposób nikt się na przeglądzie wizualnie nie przyczepi

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pól auta? Max 30minut roboty z założeniem tej przy wydechowym wystarczy 3 śrubki od oslony termicznej odkręcić i ją lekko odchylić.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Tyle to też wiem, ale bez odchylenia chlodnic a więc rozbierania przodu ja bym tam ręki z kluczem nie zmieścił, przy 2.4 wszystko tam jest upchane na styk...

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Za grube ręce u mnie poszło bez problemu :p

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Zasadniczo potrzebuje czyszczenia i być może jakiejś naprawy kolektora w 2.4 (Pływak jutro dam Ci znać czy potrzebuje zamiennika, masz jeszcze swój?) i w Niemcach pod Lublinem znalazłem warsztat który podobno specjalizuje się we włoszczyźnie i nawet współpracuje z tym forum. Na jutro jestem umówiony na rozmowę ale na stronie znalazłem takie info ws usługi:

Wymiana kolektorów z klapami wirowymi (grupa ALFA FIAT LANCIA) 1.9 JTDM , 2.4 JTDM , 1.9 CDTI (OPEL). Regeneracja tych kolektorów polegajaca na wymianie klap na aluminiowe , podwójne uszczelnienia osi klap, wymiana listwy sterującej i wyeliminowanie jej wadliwego osadzenia na osiach klap.

Chciałbym zapytać czy jest to rozwiązanie kompleksowe? Czy może lepiej wyrzucić klapki całkiem?