Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Wymiana lamp na fabryczne ksenony

Użytkownik Świeżak Avatar Alfalover
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q automat, alfa romeo 159 1.9 TI 193hp by Cinsoft

Domyślnie Wymiana lamp na fabryczne ksenony

Mam taką zagwozdke, kupilem oryg lampy xeno do 159 i chcialem je przełożyć w miejsce zwykłych i okazuje sie ze nic nie swieci, czy ktos sie spotkał z taka sytuacja? Teraz nie wiem czy lampy nie świeca bo sa zepsute czy dlatego ze o czyms Nie wiem. Swego czasu na forum ktos twierdził ze to zwykła przekładka, nic nie trzeba drutowac... Ale teraz jestem troche przykro zaskoczony. Za rady z gory dzieki.
    Alfa... i wszystko jasne

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Kolega epsonix wszystko bardzo ładnie opisał od A-Z poszukaj tego wątku lub napisz do Niego.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał Alfalover Zobacz post
    Mam taką zagwozdke, kupilem oryg lampy xeno do 159 i chcialem je przełożyć w miejsce zwykłych i okazuje sie ze nic nie swieci, czy ktos sie spotkał z taka sytuacja? Teraz nie wiem czy lampy nie świeca bo sa zepsute czy dlatego ze o czyms Nie wiem. Swego czasu na forum ktos twierdził ze to zwykła przekładka, nic nie trzeba drutowac... Ale teraz jestem troche przykro zaskoczony. Za rady z gory dzieki.
    Witaj
    Kolego ja tak twierdzę dalej ale pod warunkiem, że masz Alfę 159 z przed liftu. Tam jest cała instalacja i tylko przekładasz i wszystko działa. Jeśli masz alfę po lifcie, to nie masz po prostu instalacji do xenonów i musisz ją sobie "dorobić" Było już o tym na forum. Poszukaj.
    Z którego roku masz ta Alfę???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Były też przypadki, że przedliftowa nie miała wiązki potrzebnej do xenonów.

Jedyna rada to wszystko porządnie sprawdzić zanim się za to zabierzesz.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Świeżak Avatar Alfalover
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q automat, alfa romeo 159 1.9 TI 193hp by Cinsoft

Domyślnie

Czesc, No to d blada, mam poliftową 2009, czy taka przeróbka to wyzsza szkola jazdy( ogarnie to elektryk samochodowy) czy temat do olania? Po podłączeniu lampy sie nie świecą. A juz sie czlowiek cieszył... Muszę poszukać tego wątku.

- - - Updated - - -

Juz znalazlem kolegę espsonixa i jego manual. Jako ze moja wiedza nt elektryki ogranicza sie do wymiany żarówek. To mam pytanie czy koledzy znają dobrego elektryka we Wrocławiu lub okolicach, ktory ogarnie temat? Kolega Epsonix twierdzi ze to nie dramat( wierzę na słowo) ale lepiej pojechac do kogos poleconego tutaj na forum. Z góry dzieki za pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Alfalover Zobacz post
    Czesc, No to d blada, mam poliftową 2009, czy taka przeróbka to wyzsza szkola jazdy( ogarnie to elektryk samochodowy) czy temat do olania? Po podłączeniu lampy sie nie świecą. A juz sie czlowiek cieszył... Muszę poszukać tego wątku.

- - - Updated - - -

Juz znalazlem kolegę espsonixa i jego manual. Jako ze moja wiedza nt elektryki ogranicza sie do wymiany żarówek. To mam pytanie czy koledzy znają dobrego elektryka we Wrocławiu lub okolicach, ktory ogarnie temat? Kolega Epsonix twierdzi ze to nie dramat( wierzę na słowo) ale lepiej pojechac do kogos poleconego tutaj na forum. Z góry dzieki za pomoc.
    Jeśli zdecydujesz się na całość instalacji, mam na myśli np czujniki do poziomowania/spryskiwacze, to czas potrzebny do ogarnięcia wszystkiego to będzie ponad 20h dla osoby z wprawą - mi zajęło to chyba ze 40h (też czujnik jeden miałem nieodpowiedni, zapieczone dźwigienki czujników, wtyczka do czujnika okazała się skorodowana - jeszcze raz rozbebeszałem nadkole i przekładałem inną wtyczkę). Robota jest prosta, ale jest kupa demontażu, babrania się w układanie kabli, lutowanie, izolowanie itp. Zastanów sie ile weźmie elektryk za tyle godzin pracy i czy Ci to pasuje?

No chyba że tylko zrobisz mniejszy zakres - np kupę czasu można zaoszczędzić jak się nie robi poziomowania (ciągnięcie kabli przez wnętrz/bagażnik)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Były też przypadki, że przedliftowa nie miała wiązki potrzebnej do xenonów.

Jedyna rada to wszystko porządnie sprawdzić zanim się za to zabierzesz.
    Dokładnie tak, właśnie taką niespodziankę miał kolega Luke w alfie z 2006r, choć pozostałe powiedzmy 99% przypadków przed liftem (nawet golasy) miały kompletne wiązki pod xenony i PDC (z takiego rozbitka sam brałem wszystkie potrzebne wtyczki do swojej przeróbki)

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Kostki w zwykłych lampach i xenonach są takie same?
    I gdzie szukać instalacji pod pdc?
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pucek-159 Zobacz post
    Kostki w zwykłych lampach i xenonach są takie same?
    I gdzie szukać instalacji pod pdc?
    Odsyłam do manuala w Zrób to Sam:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...yskiwaczy.html

Co do PDC, chodzi Ci o zakup? Szroty/allegro, jest paru stałych gości/firm które sprowadzają rozbite 159/Brery do demontażu.

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Mam na myśli gdzie szukać u siebie w aucie Myślałem nad dołożeniem bo w sumie i tak obydwa zderzaki mam do wymiany/ malowania to kupiłbym takie pod pdc
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pucek-159 Zobacz post
    Mam na myśli gdzie szukać u siebie w aucie Myślałem nad dołożeniem bo w sumie i tak obydwa zderzaki mam do wymiany/ malowania to kupiłbym takie pod pdc
    w zrob to sam i na forum sa obszerne tematy o tym, dlatego nie pusalem manuala. najlepiej sprawdz czy z przodu po prawj stronie, obok filtra powietrza i wiazki do halogenow masz wtyczke jak do czujnika poziomowania(nie pamietam czy męska czy żeńska ) jak ta masz to bedziesz mial najpewniej cala instalacje(tyle ze ta wtyczka na pewno do wymiany) . jak jej nie bedzie to mozesz luknac tez do bagaznika popatrzyc po prawej stronie co jest pod tapicerka, czy masz jakies wtyki dla centralki pdc(takie sraczkowate, 2jeslu masz tylko tyl a 3 jesli komplet pdc). ja i siebie dorabialem tylko przod, gdybys musial calisc to tez bedzie trochę zabawy