To ktoś pokrywę podmienił przed Twoim zakupem. Wszystko wskazuje na to że dziada niestety kupiłeś na starcie. Ile Ty masz nicków?
To ktoś pokrywę podmienił przed Twoim zakupem. Wszystko wskazuje na to że dziada niestety kupiłeś na starcie. Ile Ty masz nicków?
Jak czytam takie posty to mam wrażenie ze autorzy nie maja za bardzo pojęcia. Silniki 1.9 8V są tanie jak barszcz, a jak swój stary osprzęt ma sprawny to nawet idzie kupic za mniej niż 1,5k zł. To ze dołożyć drugie tyle nie daje mu ŻADNEJ gwarancji, że silnik jest w pełni sprawny i tak będzie trzeba go rozebrać i sprawdzić. Niezależnie od kwoty wydanej na silnik nie ryzykował bym wydania tysiaka lub nawet więcej na wsadzenie silnika, który nie wiadomo kiedy ostatnio pracowal i jak dlugo leży poza budą. Szukanie silnika z innych marek koncernu fiat ma jak najbardziej sens z tym, że dokladnie trzeba obejrzeć taki silnik i sposób jego montażu w komorze, a nie zamawiać na pale z allegro.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 06-07-2016 o 04:56
Czy uda się to zrobić w 159 głowy nie dam na pewno we wcześniejszych modelach taka zamiana miedzy fiatem, a alfa byla w pełni plug&Play. Kwesta znalezienia silnika do 159, tego z cromy warto zobaczyć może ma takie same mocowania bo w tym fiacie występowały te same jednostki 1.9 i 2.4
A co Ci konkretnie się stało w tej 8v?
Dobra doczytałem na początku.
U mnie po przedstawieniu rozrządu zamknąłem się w 2k.
Też myślałem nad zakupem innego, ale stwierdziłem że lepiej zrobić i wiedzieć co się ma
I auto po remoncie silnika jeździ dużo lepiej i dużo lepiej się zbiera![]()
Ostatnio edytowane przez Pucek-159 ; 06-07-2016 o 09:50
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Posiadam wersje belgijską auta z roku 2006 a pierwsza rejestracja w 2008.
Jesli to 115 km i wsadze europejską wersje 120 to trzeba bedzie wgrywac nową mapę silnika?
W starym silniku glowica do wywalenia, tloki maja luzy i blok silnika takze do wywalenia. Nie moge powiedziec dokładniej. 2 miechy temu regulowane zawory. Mechanik od wloszczyzny z szyldem Alfy i Fiata na warsztacie (Kielce) stwierdzil rzęzenie vacum pompy a objawem bylo stukotanie juz prawie bicie w silniku, to byl głośny dzwiek. Grosze za pompe wiec wymienilem ale oczywiscie nic. Pojechałem do starego mechanika ktory zaczął rozbierac silnik. Okazało sie ze to nie pierwszy raz... I wszystko wyszlo na jaw.
Ostatnio edytowane przez mhaytameki ; 06-07-2016 o 15:28
Panowie drodzy jeszcze jedno pytanie czym sie roznie
939a1000 a
839a1000
Na moim silniku nie mozna doczytac sie zadnego numeru a widnieja takie dwa na aukcjach
Nie rozumiem jaki związek ma ECU, programowanie itp z wymianą silnika, jeżeli przekładasz sam słupek bez osprzętu...
Generalnie JTDki są takie same w 147/156/GT/Stilo, a 159 ma prawie wszystko inaczej, jednak zamiennie z Cromą i uwaga, Vectrą C.
Sam mam w 159 2,4 głowicę z Cromy a przy remoncie 1.9 16V dowiedziałem się, że Z19DTH z Vectry podejdzie, tylko trzeba go całego przezbroić (łapy silnika, miska olejowa, mocowanie alternatora itd), więc z 8V pewnie jest podobnie.
zgadza się, głowica, tłoki i wał w 147 i 159 są takie same, więc możliwe że także blok. Po przezbrojeniu miski, pompy oleju i innych elementów osprzętu silnik ze 147 powinien podejść.