Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ale nawet jak by było kombi, to nadal nie będzie to pakowne auto. Nie oszukujmy się, jak ktoś koniecznie musi ze sobą zabierać pół dobytku, to nawet takie kombi mu będzie za mało.

Jesli ktoś potrzebuje rzeczywiscie rodzinnego auta, bo ciągle wozi komplet pasażerów z gratami, to powinien sobie kupić vana.

Ale z tego co widzę niektórzy by chcieli auta jednocześnie: pieknego, sportowego, ekonomicznego, wygodnego, rodzinnego, premium, ale żeby kosztowalo tyle, co standard.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Pisałeś wyraźnie, że chodzi o podróż rodzinną. Dla mnie rodzina to nie mąż i żona z torebką na waciki i golarkę a co najmniej 3-4 osoby z bagażami. Więc nie obracaj kota ogonem bo każdy obiektywny powie to samo, co ja...
    Specjalnie dla Ciebie znalazłem tamten post. Proszę bardzo:
    Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    - bagażnik bardzo płytki (bez porównania z A4), pan tłumaczył, że to przez napęd na tył... ale jakoś i w A4 (quattro) i w E90 miałem większe. Pod podłogą jest dużo miejsca, które możnaby wykorzystać bo brak zapasu, zamiast tego jest wypełnienie pianką... Dodatkowo (podobnie mam w A4) w tylnej półce jest głośnik, który mocno wystaje i 'wchodzi' w bagażnik. Niby 480l (w A4 chyba 460l), ale jakoś mniej ustawne - duży minus
    Pisałem TYLKO I WYŁĄCZNIE o bagażniku, nie o miejscu z tyłu, nie o wyjazdach rodzinnych.
    Chodziło mi o brak ustawności bagażnika.

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Jak kogoś stać na Giulie za 200 tys. to pewnie "się postawi" i kupi sobie Vana za np 20 tys... Jest tego sporo i można znaleźć coś dla siebie na wakacyjne wypady lub dowożenie 3 dzieci do szkoły.
    No tak, kupić auto za 200k PLN, a na wakacje, w długą i daleką podróż tłuc się starym, zdezelowanym 15-latkiem...
    To lepiej zamiast Giulii kupić Giuliettę skoro i tak nie korzystałbyś z przestrzeni auta, a do miasta zdecydowanie praktyczniejsza.

EDIT:
    Moja pierwsza uwaga dotyczyła tylko i wyłącznie kształtów bagażnika, bo nijak to wygląda na 480l ! Tyle i aż tyle. Potem wyszła wojenka, że chcę niby, żeby auto było uniwersalne, rodzinne, itp. Po prostu porównałem 480 litrów (sprawdziłem) w Audi A4 z 480 litrami w Giulii i nie postawiłbym tam znaku równości...
    Każdy ma inne priorytety, jeden potrzebuje bagażnik, drugi nie. Ja mam ten komfort, że mam i box i minivana, więc teoretycznie mógłbym się nie przejmować bagażnikiem w Giulii, ale nie o to mi chodziło.
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 11-07-2016 o 11:03
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Ale nawet jak by było kombi, to nadal nie będzie to pakowne auto. Nie oszukujmy się, jak ktoś koniecznie musi ze sobą zabierać pół dobytku, to nawet takie kombi mu będzie za mało.

Jesli ktoś potrzebuje rzeczywiscie rodzinnego auta, bo ciągle wozi komplet pasażerów z gratami, to powinien sobie kupić vana.

Ale z tego co widzę niektórzy by chcieli auta jednocześnie: pieknego, sportowego, ekonomicznego, wygodnego, rodzinnego, premium, ale żeby kosztowalo tyle, co standard.
    nie zgodze sie. 159sw spelnia wymagania pewnie 99% rodzin,mimo nie za duzego bagaznika mozna odsunac/zdemontowac rolete i zapakowac wiecej jak potrzeba. poza tym da sie włożyć rzeczy troxhe wieksze, ktore nie wchodza przez maly otwor bagaznika w sedanie. ja nie raz pakuje swoj rower gorski do sw(tylko zdejmuje przednie koło i klade tylna kanape) , bo mimo ze mam fajny bagaznik thula (baza, rowery i box) to zakladam baze tylko w ostatecznosci, na codzien wole jezdzic kombi niz np sedanem ale z bagaznikiem na dachu(albo go co chwile montowac) .

kupic vana, jasne, marze o tym zeby czyms takim jezdzic. trzeba to tez gdzies postawić a nie chce zeby mi cos takiego stało przed domem.
    sw w alfach jest fajnym rozwiazaniem, nie wyglada az tak dobrze jak sedan, ale ciagle wyglada atrakcyjnie.

skąd w ogole argument zeby kosztowalo, jak standard, niech kosztuje tyke ile musi w tej klasie.

zamiast kombi moglby byc liftback jak dla mnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    Julia ma nie być bagażowką. Jeżeli potrzebne jest miejsce to montuje się boksa i tyle. Sam mam kombi, swoje dzieci i 4 psy i aby pomieścić wszystko to trzeba Doblo Maxi albo Caddy. Nie ma auta uniwersalnego. Tu za cenę estetyki zrezygnano z kombi.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
    byly wizualuzacje kombi, przerobione zdjecia sedana. wygladala super, skad zatem argument o estetyce? tu np
    http://www.carscoops.com/2015/12/alf...gital.html?m=1
    jak dla mnie takie sw to bajka

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

....i takie nadwozie powinno wyjść razem z sedanem do sprzedaży, a potem dołączyć jeszcze Coupe i Cabrio - byłoby malyyna.
    Większość jak słyszy kombi to ma przed oczami przeprowadzki toboły i Bóg wie co jeszcze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Na uj ci kombii? Ile tam bedziesz mial wiecej 20-30 litrow do rolety?
    No chyba ze lubisz jezdzic zaladowany jak rumun czy marokanczyk az po dach
    Jak Wam nie pasuje to czekajcie troche, bo SUV Alfy juz jedzi i sie testuje.

Ponizej link do spotu reklamowego w NL. W ciagu 2 godzin na silowni chyba 5 razy go widzialem na sportowym kanale. Da sie? DA!
    https://youtu.be/U3aGdh-YwQU

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Na uj ci kombii? Ile tam bedziesz mial wiecej 20-30 litrow do rolety?
    No chyba ze lubisz jezdzic zaladowany jak rumun czy marokanczyk az po dach
    Jak Wam nie pasuje to czekajcie troche, bo SUV Alfy juz jedzi i sie testuje.

Ponizej link do spotu reklamowego w NL. W ciagu 2 godzin na silowni chyba 5 razy go widzialem na sportowym kanale. Da sie? DA!
    https://youtu.be/U3aGdh-YwQU

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    ale ja, i pewnie większość nie chce suv-a, chcemy ladny, szybki, dobrze prowadzacy i praktyczny samochod, stad ciagle mowa o sw. nie chodzi o to ze np w 159 sw bylo troche wiecej pojemnosci(oczywiscie tez sie przydaje) , czy zeby sie pakowac po dach (jednak bardzo sporadycznie moze byc taka potrzeba) . chodzi bardziej o to ze do sw po prostu da sie zapakowac, zasunac rolete i jest git, a do sedana nic nie idzie upchnac przez mala klape bagaznika i sztywne ograniczenia narzucone przez tylna polke (nie wiem co tam w giuli sterczy pod nia, jakis głośnik niskotonowy?).
    mialem sedana 159 6lat, i niestety pare razy nie moglem upchnac jakis zakupów(kosiarka, szafki, rower bez rozkrecania go). teraz dodatkowo rodzina sie powieksza, mialem potrzebę kupienia auta bardziej rodzinnego, wiec mam 159sw (do tego giulietta zony) . jestem bardzo zadowolony ze zmiany, sw sie super sprawdza.
    czy nie mozesz zaakceptowac tego ze wielu wlasnie bedzie chcialo sw, bo taki spelnia ich wymagania (choc wiekszosci sedan i tak sie bardziej podoba) ? wystarczy zobaczyc co jezdzi po ulicach jesli chodzi o 156/159,mysle ze co najmniej 1/3 to sw uwazasz ze wszyscy byli w bledzie kupujac kiedys taka wlasnie wersje? bylby na nia rynek, dzieki czemu koszty produkcji moglyby byc mniejsze(rowniez wersji sedan), a co moze wazniejsze wierni klienci alfy nie poszliby do konkurencji po tego typu samochod (bmw3), bo potem moga juz nie wrocic.

mam nadzieje ze wypuszcza sw, bo nastepny samochod to bedzie tez raczej kombi, tyle ze z 4x4 automatem ok 250koni, benzyna, i nie ukrywam ze na dzien dzisiejszy chcialbym zeby to wlasnie byla Giulia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz. Poza tym czasem niektórzy maja 2 małych dzieci, wtedy masz np duży wózek gondole i mniejszą spacerówkę (zależy w jaki teren się jedzie, bo może trzeba też zabrać dużą spacerówkę).
    Co z tego że wózek(wózki) zapakujesz, jak już niewiele CI wejdzie do bagażnika. A w środku auta nie będzie miejsca, bo dzieci siedzą w fotelikach ii generalnie zajmują całą tylną kanapę - nie załadujesz im chyba na kolana walizek. Ja zmieniłem sedana na kombi parę miesięcy temu, właśnie ze względu na dziecko (i to dopiero pierwsze).
    Oczywiście, można dokładać box-y, albo wozić mało rzeczy ze sobą, męczyć się z upychaniem/rozkładaniem wózka na części pierwsze - da się - kiedyś ludzie mieli 126p i jeździli z dziećmi na wakacje. Tylko dzisiaj każdy chce wygody - choć mam boxa, to nie lubię ani go montwać ani z nim jeździć, dużo bardziej szumi, auto bardziej reaguj na podmuchy, więcej pali itp. Na obency moment albo kombi, ewentualnie liftback jak dla mnie, sedany daruję sobie na przynajmniej 10lat myślę.

Ależ mam pojęcie - po prostu Alfa Giulia nie jest dla ciebie, przynajmniej nie w tym momencie. To tak jak byś miał pretensje że ma za mały prześwit i na działkę leśną drogą nie dojedziesz.
    Piszesz, że każdy chce wygody - zaręczam, że Mondeo czy Superb są wygodniejsze od Giulii. Nic nie stoi na przeszkodzie by wybrać tamte marki zamiast jęczeć że Alfa ma za mały bagażnik.
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Audi s6

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post

mam nadzieje ze wypuszcza sw, bo nastepny samochod to bedzie tez raczej kombi, tyle ze z 4x4 automatem ok 250koni, benzyna, i nie ukrywam ze na dzien dzisiejszy chcialbym zeby to wlasnie byla Giulia
    Człowiek w salonie mówił że nie będzie kombi tylko suv. To że sedany są popularne w Turcji nie oznacza że w EU kombi by się nie sprzedawało. Włosi mają smykałę do projektowania więc przypuszczam ze byłoby to ładne auto.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Może uznali że nie dość ładna by była, nie dość zgrabna po SW 156 / 159 ? i odpuścili, na rzecz modnego pozerskiego SUV'a ? o którym wmówią kolejnym łykającym marketingową papkę - konsumującym tłumom, że to takie super pakowne nadwozie, że wyższy środek ciężkości nie szkodzi bo nową fizykę opracowali, itd. I dając konsumentom argument, aby nie musieli używać tego przykrego i wstydliwego, ale tak naprawdę podstawowego skłaniającego do zakupu SUV'a argumentu - że czują się więksi - bo po prostu siedzi się wyżej, a to atawistycznie podnosi samozadowolenie

Tak czy siak można oczywiście mieć kombi (innej marki) i to jest super nadwozie i sam je uwielbiam bo słuzy różnym aktywnościom i upraszcza życie(czegóż ja nie woziłem i jak go nie wykorzystywałem ! itd.) . Można bez problemu tylko, że nie będzie to Giulia i tyle. Nie ma obowiązku zakupu Giulii przecież prawda?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Specjalnie dla Ciebie znalazłem tamten post. Proszę bardzo:

Pisałem TYLKO I WYŁĄCZNIE o bagażniku, nie o miejscu z tyłu, nie o wyjazdach rodzinnych.
    Chodziło mi o brak ustawności bagażnika.
    A to czyj tekst?!

"A kto jest targetem Giulii?
    Ja myślałem, że takie rodzinki również, podobnie jak w BMW, czy Audi, gdzie do 3er czy A4 bez problemu zabierzesz się na wakacje."

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/giul...#ixzz4E71Z2bHV

Ja właśnie do tego przecież nawiązywałem i ten post Twojego autorstwa cytowałem.
    Więc nie wmawiaj mi, że ja nawiązałem do tekstu, którego nie ma...

- - - Updated - - -

No tak, kupić auto za 200k PLN, a na wakacje, w długą i daleką podróż tłuc się starym, zdezelowanym 15-latkiem...
    To lepiej zamiast Giulii kupić Giuliettę skoro i tak nie korzystałbyś z przestrzeni auta, a do miasta zdecydowanie praktyczniejsza.
    Zobacz sobie do tego tematu: (http://www.forum.alfaholicy.org/prze...ghlight=lancia) jakie auto można kupić za około 11000 zł... Wówczas miało 8 lat a nie 15 i do dziś wozi moją rodzinę tam, gdzie się wybieramy z rowerami i masą innych rzeczy.
    Widzę, że nie masz pojęcia jak dużo można dziś za 20 tys w tym segmencie zdziałać.

Minęła era pakowania wszystkiego do dużego fiata z bagażnikiem na dachu i wyjazdów maluchem z przyczepą kempingową... Dziś ludzie są wygodni i coraz częściej stać ich na 2-3 aut o różnym przeznaczeniu. Nie uwierzę, że ktoś kupi Giulię i będzie tłumaczył rodzinie, że jadą jak w puszcze ze śledziami bo przecież tatuś musiał sobie połechtać ego i kupił sedana mając plany na liczne wyjazdy.