Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Filtr stozkowy w silniku JTD

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    to jak to w koncu z tym stozkiem ?? podpinac pod standardowy uklad dolotowy ?? czy jakis kompletny dolot ?? co z przeplyka ?? jest to jakas teoria ze siada?? czy moze pasc a nie musi??
    ja nie widze sensu montażu stożka na seryjnym programie. Jeżeli zrobisz remap ecu to jak najbardziej.

Cytat Napisał b.piotrus Zobacz post
    Jeśli nawet cała operacja się powiedzie, to w dieslu najważniejszy jest moment przy niskich obrotach, a stożek ten moment odbiera dając w zamian śladowy zastrzyk mocy przy maksymalnych obrotach- w dieslu to raczej nie o to chodzi. Ja jestem zdania, że raczej szkoda kasy na stożek- ryzykując uszkodzenie przepływki, silnika itp. dostajemy w zamian może kilka koni na samej górze.
    prawda jest taka że poza mniejszą mocą niczego nie ryzykujesz.

Cytat Napisał epion Zobacz post
    To kup sobie benzyne jak chcesz miec ladny dzwiek. Nie mecz juz tego diesla bo predzej go uszkodzisz niz zrobisz cos pozytecznego.
    chyba się zgodzę. Dzwięk stożka w mojej opinii będzie w twoim silniku słabo słyszalny. Na pewno nie bedzie to tak spektakularne jak w benzynie.

a kto sie na 1/4 ścigał?? no wiem wiem ze dziura jest ale ja na niskich obrotach raczej rzadko jezdze nie wiem jakies takie przyzwyczajenie...
    epion jak ma sie cos zepsuc to i tak sie zepsuje nawet bez mojej ingerencji w silnik... :/ juz nie raz tak bylo... zobaczymy moze zaloze pojezdze z 2 dni i wyciagne akurat mam jeden stożek na zbyciu wydech sportowy [rynne] jakos mam a tak tez gadali ( nie mowie ze na forum ) ze latwo silnik uszkodzic jakos auto na tym wydechu zrobilo ponad 150tys (w tym okolo 30 ja przejechalem juz) i jezdzi bez problemu... takze to napewno tez zalezy...
    Jeżeli zmieniłeś już wydech to zrobienie dolotu + program jest idealnym rozwiązaniem. Unikaj tanich niemarkowych filtrów. napewno działanie stożka będzie mniej spektakularne niż wyjęcie tego tłumika z dolotu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

wydech miałem zakładany w niemczech i był strojony ecu pod niego bo nawet jak sprawdzali to mowili ze bylo cos grzebane i ze to przez ten wydech zmieniali cos... na hamowni wyszlo 127km wiec jeszcze cos przestawiali ale mimo tego auto nie ma takiej sily moze to tez wina przebiegu ma juz swoje 247tys... albo poprostu ja juz mam taki nie dobor mocy no i nie wiadomo kiedy bylo to robione... wydech mam dedykowany do mojego silnika bo bita jest tabliczka pod nim. tak sie zastanawiam czy nie zalozyc kompletnego stozka z dolotem i jechac na strojenie raz jeszcze moze jakis efekt by wtedy byl

RAQ
    Gość

Domyślnie

wydech miałem zakładany w niemczech i był strojony ecu pod niego bo nawet jak sprawdzali to mowili ze bylo cos grzebane i ze to przez ten wydech zmieniali cos... na hamowni wyszlo 127km wiec jeszcze cos przestawiali ale mimo tego auto nie ma takiej sily moze to tez wina przebiegu ma juz swoje 247tys... albo poprostu ja juz mam taki nie dobor mocy no i nie wiadomo kiedy bylo to robione... wydech mam dedykowany do mojego silnika bo bita jest tabliczka pod nim. tak sie zastanawiam czy nie zalozyc kompletnego stozka z dolotem i jechac na strojenie raz jeszcze moze jakis efekt by wtedy byl

Ze spadkiem mocy w Dieslu jest ciezko(tylko sie cieszyc) inaczej w benzynie spadki sa i to duze.Wszyscy co byli na hamowni Dieslami w Kreatorze raczej spadkow mocy nie mieli.

epion
    Gość

Domyślnie

lubisz ekserymentowac to kup sobie benzyne bo w dieslu po nieduzych kosztach tak naprawde mozna zrobic tylko chipa

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

za to puzniej auto szlo jak zwariowane krecilo sie niemal do 5,3-5,4 tys obr !!!!
    To ja pozdrawiam łożyska ślizgowe w Twoim silniku

BTW. Jak ktoś kocha wysokie obroty to napewno nie w dieslu. A diesel słynie z tego, że starczy chip. Nie róbcie z diesla benzyniaka bo to zupełnie dwa inne światy motoryzacji.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    To ja pozdrawiam łożyska ślizgowe w Twoim silniku

BTW. Jak ktoś kocha wysokie obroty to napewno nie w dieslu. A diesel słynie z tego, że starczy chip. Nie róbcie z diesla benzyniaka bo to zupełnie dwa inne światy motoryzacji.
    narazie sa cale ptfu ptfu ptfu co tez mi tu kolega zyczy wiem ze były to nie bezpieczne ruchy ale no niestety złożyło sie tak ze musiałem tak jakis czas pojezdzic ale 4,5 tys to tak dla mnie juz wariacja jesli chodzi o dociaganie na obrotach założyłem stożek i sprawdzałem czy też tak bedzie ale nieeee spokojnie do 4,8 tak jak powinno byc ale za to dzwiek a raczej ryk to kwestia gustow mi tam sie podoba chip jest ale zdało by sie go przestroić gdyby miał tam na stałe zostać stożek