Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

wersja Ti to jest to na co czekam. Tylko obawiam się o ile wzrośnie cena.
    Przypomniała mi się jedna kwestia którą dowiedziałem się od sprzedawcy. Podobno (FCA) specjalnie pod giulie ma przygotować finansowanie ala audi perfect lease. Na dniach już ma być więcej informacji.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał adamku111 Zobacz post
    Bart1000 ktora wersja Giulii jest tansza o 20% od BMW3? Dziwisz sie ze wlasciciele AR narzekaja, nie narzekaja tylko w mojej opinii sa zawiedzeni, po 6 latach oczekiwania na nowy model spodziewalismy sie efektu WOW
    Samochód w wersji QV jest oceniany przez niemieckie gazety jako lepszy od M3 (M3 - czyli ideał, jeśli chodzi o tę klasę), ludzie porównują ten samochód z BMW 3 czy Mercedesem C, z którymi 159 generalnie nie miała szans, a Ty piszesz, że nie ma WOW?! Ja wiem, wystarczyło zrobić lifting 159, dać tam ze 3 dizelki i wszyscy by się na forum rozpłynęli, ale na szczęście Alfa poszła zupełnie inną drogą.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 20-07-2016 o 07:36
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja wiem, wystarczyło zrobić lifting 159, dać tam ze 3 dizelki i wszyscy by się na forum rozpłynęli, ale na szczęście Alfa poszła zupełnie inną drogą.
    A na forum trafiły by i tak za ok 5 lat.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

przed chwilą byłem na konfiguratorze alfy i doszły tam pakiety LUX 1 (brązowa skóra) / LUX 2 (beżowa skóra) zawiera on :|

TAPICERKA SKÓRZANA

• SIEDZENIA PRZEDNIE PODGRZEWANE
    • WYŚWIETLACZ 7" POMIĘDZY ZEGARAMI
    • PLANCIA SPECIFICA EXTRASERIE 1 (przeszycia na desce rozdzielczej i na boczkach drzwi)
    • SPŁASZCZONE KOŁO KIEROWNICY Z PRZYCISKAMI, OBSZYTE CZERWONĄ NICIĄ
    • PODGRZEWANE SKŁADANE LUSTERKA ZEWNĘTRZNE BOCZNE
    • OBRAMOWANIA SZYB W KOLORZE CHROMOWANYM
    • PODGRZEWANA KIEROWNICA

a co najważniejsze w opcji wyposażenia SUPER nie jest dodatkowo płatny ! (chyba że to jakiś błąd )
    Czyli teoretycznie za niecałe 160 tys. możemy mieć Giulie z przeszyciami na desce rozdzielczej w skórzanej tapicerce. Taki pakiet może zrobić różnice podczas wybierania auta z tego segmentu.

Doszedł pakiet ( w wersji super za 0 zł) : PCK PERFORMANCE SUPER AT

• ŁOPATKI W KOLUMNIE KIEROWNICY DO ZMIANY BIEGÓW DO SKRZYNI AUTOMATYCZNEJ
    • BLOKADA TYLNEGO DYFERENCJALU
    • ZAWIESZENIE SPORTOWE, ALFA ACTIVE SUSPENSION

wnętrze pakietu LUX 2
    Ostatnio edytowane przez Olej555 ; 20-07-2016 o 08:14

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Samochód w wersji QV jest oceniany przez niemieckie gazety jako lepszy od M3 (M3 - czyli ideał, jeśli chodzi o tę klasę), ludzie porównują ten samochód z BMW 3 czy Mercedesem C, z którymi 159 generalnie nie miała szans, a Ty piszesz, że nie ma WOW?! Ja wiem, wystarczyło zrobić lifting 159, dać tam ze 3 dizelki i wszyscy by się na forum rozpłynęli, ale na szczęście Alfa poszła zupełnie inną drogą.
    Przepraszam jak niemieckie gazety pisza ze WOW to zmieniam zdanie... Napisalem swoja opinie, Ty mozesz sie zachwycac nie mnie oceniac. po dwa wyrwales z kontekstu to WOW. Ja stwierdzilem ze po 6 lach ludzie spodziewali sie WOW natomiast dostali poprawne auto ktore nie chwyta za serce a do tego jest porownywane do niemieckiego czolgu AR designem powinna ich bic na glowe, prawda? Tak bylo ze 159 przy ktorej w tamtym okresie wiekszosc aut wygladala jak furmanka Ta zupelnie inna droga to zaprzestanie produkcji modelu dosyc popularnego segmentu na 6 lat, i pozwolenie na to zeby fani marki oraz nowi klienci szukali samochodu u konkurencji?

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Ja stwierdzilem ze po 6 lach ludzie spodziewali sie WOW natomiast dostali poprawne auto ktore nie chwyta za serce a do tego jest porownywane do niemieckiego czolgu AR designem powinna ich bic na glowe, prawda? Tak bylo ze 159 przy ktorej w tamtym okresie wiekszosc aut wygladala jak furmanka
    Poprawne auto? Na zdjęciach? Zawsze myślałem, że Alfę Romeo ocenia się po tym, jak jeździ... Tymczasem w tym wątku jechały nią może z 3 osoby.

Pewnie, AR zazwyczaj były najładniejsze w klasie i sporo powyżej średniej, ale chyba nie dość wyraźnie wszyscy to już wykazywali - Alfa Romeo 159, jak sam Sergio radził zauważyć, była raczej g**nianą Alfą - bardzo ładną, trzeba to przyznać, ale z napędem na przód, beznadziejną paletą silnikową, ociężałą i raczej nie wpisującą się w filozofię Alfy Romeo za bardzo. Żeby nie być gołosłownym, za jedną z bardziej pożądanych uchodzi Giulietta Turbodelta (ceny do 30 tys. EUR):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Immagine2.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	27.7 KB
ID:	205985

A i Giulia, do dzisiaj uznawana za wzór włoskiego sportowego sedana, jakoś szczególnie nie powalała designem:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa_giulia_nova_v_sst.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	592.2 KB
ID:	205986

Jestem przekonany, że za 30 lat żadna wersja 159 nie będzie cieszyła się podobną estymą - może ewentualnie 159 Ti TBi, chociaż też w to wątpię...

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar czarny159
    Auto
    Była Alfa Romeo Sportwagon 1,9 JTDM 150KM,2009r.Jest Alfa Romeo 159 SW TBI,TI,2010r.

Domyślnie

159 nie miała wersji QV, a wszystkie wersje z dieslem były porównywane z niemiecką trójka i wypadały dobrze, a kiedy wyszedł tbi nawet były teksty że rozstawil po kątach konkurencję. Pomijam już słynne porównanie właściwości jezdnych auto moto sport gdzie 159 była przed bmw i mercem. A sprzedaż no cóż raczej tego nie potwierdzala. Ja i większość z nas pewnie wybrałbym Giulie od analogicznego bmw czy audi, ale wątpię żeby Giulia zwojowala rynek w Europie (zwłaszcza w Polsce gdzie panuje przekonanie że "Nimiec najlepszy").

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

radosuaf slowa kluczowe z FRAGMENTU mojej wypowiedzi to "DESIGNEM" i "WYGLADALA" Nie ma co wracac do historii marki bo wiekszosc firm ma sukcesy sportowe, bardzo udane modele, silniki itd. Jak sie to ma do tego co AR robi teraz? Sam napisales ze 159 bedzie plama na honorze AR, czyli za kilka lat w dyskusji o nowym modelu ktos tego moze uzyc jako argumentu, ze Alfa robila gowniane auta...

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Ta zupelnie inna droga to zaprzestanie produkcji modelu dosyc popularnego segmentu na 6 lat, i pozwolenie na to zeby fani marki oraz nowi klienci szukali samochodu u konkurencji?
    Segment popularny, model 159 już nie. Decyzji o zaprzestaniu produkcji Brery, a potem 159 AR nie podjęła z powodu niewyrabiania się z realizacją zamówień i związąnym z tym zadowoleniem z osiąganych wyników finansowych.

To nie AR "pozwoliła", żeby fani marki szukali innych modeli - tylko postawa klientów (w końcu) spowodowała, że AR wraca do korzeni (w różnych wymiarach). Patrząc jak przemyślanym projektem jest Giulia, bardzo możliwe, że dzięki temu modelowi (choć czy się to komuś podoba czy nie bardziej będzie to Stelvio) AR wraca też do gry, przy niemieckiej trójce może i jako beniaminek, ale pokazuje potencjał, i wydaje się realną szansą wyjścia z zapaści w jakiej znalazła się AR z tak niskim volumenem sprzedaży.

Sprzedaż 156 była jeszcze na dobrym poziomie. 159... no cóż. Faktycznie AR mogła zrobić kolejny piękny model (choć dla mnie Giulia jest stylistycznie świetna; i w końcu bez wątpienia "męska") z równie nijaką techniką, gdzie wyznacznikiem Cuore Sportivo były chipowane diesle, bo benzyny ze sportivo miały jeszcze mniej wspólnego.

Mogła, szczęśliwie tego nie zrobiła.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 20-07-2016 o 08:53
    Alfa Romeo Nel Cuore

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał czarny159 Zobacz post
    159 nie miała wersji QV, a wszystkie wersje z dieslem były porównywane z niemiecką trójka i wypadały dobrze, a kiedy wyszedł tbi nawet były teksty że rozstawil po kątach konkurencję. Pomijam już słynne porównanie właściwości jezdnych auto moto sport gdzie 159 była przed bmw i mercem.
    1. Jaki był sens robienia QV w tej budzie i z tym napędem? Chyba w charakterze ciekawego eksperymentu, jak 147 GTA .
    2. TBi rozstawiający konkurencję? Przecież to miało w 159 200 KM, ani to tyłka nie urywało osiągami, ani brzmieniem, ani charakterystyką. Jechałem Brerą z tym silnikiem, kiedy kumpel decydował, co ma kupić do 159 i sam mu doradziłem 2.0 JTDm - chociaż zaznaczyłem, że ja bym osobiście diesla nie kupił . Ten silnik w miarę robi robotę w wersji 240 KM w 4C, który waży jakieś 60% tego, co ważyła 159...
    3. To był JEDEN cząstkowy test (test łosia na mokrej nawierzchni), w ramach całości, której 159 oczywiście nie wygrała (co niewątpliwie nie było zaskakujące, skoro test był niemiecki).

159 to BARDZO ładny samochód, ale niestety tylko tyle - i Giulia nie mogła być jego ewolucją, jak kolejny lifting "trójki"...