Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Pomijając środki czy ktoś z praktyki mógłby podać dokładnie kiedy cleaner kiedy glinka wosk kiedy myjemy
    Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    Chodzi Ci o sam proces co po czym? Czy o częstotliwość używania?

Proces w uproszczeniu przebiega tak:
    1) Prewash (piana) + spłukanie
    2) Odsmalanie
    3) Spłukanie + osuszenie [opcjonalnie]
    4) Środek na lotną rdzę
    5) Spłukanie + osuszenie (czasem 2 + 4 można zrobić przed 1)
    6) Mycie + spłukanie
    7) Glinkowanie (ale nie przesadzaj z tym, by glinkować przed każdym woskowaniem swojego auta ;-) )
    8) Mycie + spłukanie + osuszenie
    9) Cleaner
    10a) Jakiś glaze -> opcjonalnie
    10) Wosk
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Rowerzysta Avatar kicaj
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 147 jtd 8v

Domyślnie

Cytat Napisał 123MyjeszTy Zobacz post
    Osobiście używam wafla, który już był użyty z 30razy? I nie rysuje lakieru - nie wiem co za wafla używałeś
    Ogólnie nie oszukujmy się, proudkty K2 to nie kosmetyki dla aut... Ręcznik waflowy to koszt 13-16zł.

Zapraszam wszystkich do odwiedzenia działu z rabatami, do rozdania zostały jeszcze 3 kupony rabatowe
    Ja używam wafla water magnet. Wafle są ok ale je się raczej kładzie na lakierze na płaskich powierzchniach niz nimi szura po lakierze. Jak jest mozliwośc to warto opłukać auto po myciu wodą z węża bez koncówki. Na dobrze zabezpieczonym woskiem lub powłoką lakierze zostanie nam minimalna ilość wody. Im mniej kontaktu z lakierem tym lepiej.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał 123MyjeszTy Zobacz post
    Osobiście używam wafla, który już był użyty z 30razy? I nie rysuje lakieru - nie wiem co za wafla używałeś
    Ogólnie nie oszukujmy się, proudkty K2 to nie kosmetyki dla aut... Ręcznik waflowy to koszt 13-16zł.

Zapraszam wszystkich do odwiedzenia działu z rabatami, do rozdania zostały jeszcze 3 kupony rabatowe
    to że k2 to marketowe kosmetyki to żadne odkrycie Ameryki i nie uznaję takiego badziewia co nie oznacza, ze akurat te ręczniki mam sprawdzone i są bardzo dobre. A wafel taki uzywałem i niestety, ale zrobił się dosć sztywny po wielu użyciach i praniu
    http://www.detailer.pl/sklep/akcesor...lexipads-.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Witam
    Przez własną głupotę i pośpiech przy usuwaniu ptasich gówien delikatnie porysowałem sobie lakier teraz czy da się car pro essence to usunąć i czy trzeba użyć jakiegoś cleanera po nałożeniu właśnie tego produktu. Przyznam trochę już zgłupiałem raz piszą że jest cleanerem później że to tylko wykończeniówka jak to w końcu jest?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Essence najbliżej chyba do AIO co najwyżej trochę zamaskuje, a nie usunie rysy.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał krzystof Zobacz post
    Witam
    Przez własną głupotę i pośpiech przy usuwaniu ptasich gówien delikatnie porysowałem sobie lakier teraz czy da się car pro essence to usunąć i czy trzeba użyć jakiegoś cleanera po nałożeniu właśnie tego produktu. Przyznam trochę już zgłupiałem raz piszą że jest cleanerem później że to tylko wykończeniówka jak to w końcu jest?
    tylko zaprawka, pasta to pasta

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Tylko zaprawka? Mógłbyś trochę rozwinąć co i jak zrobić najpierw itp. nie jestem aż tak w tych sprawach lakierniczych ogarnięty
    pozdrawiam

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał krzystof Zobacz post
    Tylko zaprawka? Mógłbyś trochę rozwinąć co i jak zrobić najpierw itp. nie jestem aż tak w tych sprawach lakierniczych ogarnięty
    pozdrawiam
    ja też nie, ale robiłem coś takiego z odpryskami kiedyś:
    Odtłuszczasz ryskę, oklejasz wokół taśmą papierową i pędzelkiem uzupełniasz. Jak wyschnie to lekko polerujesz wodnym papierem 1200 i na to też minimalnie bezbarwny. Masz zabezpieczone. Jeśli rysa jest większa, w sensie szersza, gdzie widoczna byłaby różnica po pędzelkowaniu warto prysnąć sprayem. Ten bardzo fajnie pokrywa nie doskonałośći mgiełką. I procedura podobna. Na koniec polerką i pastą lekkościerną ale porządną - żadną tempo polerujesz zaprawkę.

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Zaprawki jak przeszło do podkładu - tu krzystof napisał, że porysował sobie lakier, ale nie wiadomo dokładnie jaki jest stan. Może okazać się, że narobił tylko lekkiego bałaganu, a może nieco mocniej -> warto by zobaczyć zdjęcia niż wyrokować od razu zaprawki ;-)
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Dzięki za porady, te rysy na lakierze to są takie jak od paznokci przy klamkach nie są zbyt głębokie, jak wrócę to zrobię fotki i wrzucę to ocenicie co i jak.