Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Temat: Montaż rury zamiast rezonatora dolotu +stożek. AR147 GTA

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No to jasność mam, dzięki Grzesiek! Do pucharówki - na co dzień i treningi papierowy zwykły, a jakbym gdzieś się zmierzyć jechał - sparco bawełniany, no bo już mam to co zrobić, na tych impreazach z pomiarami to ledwo co się jeździ - jeśli chodzi o przebieg, więc nie zdąży zaszkodzić.
    A do Vki przy kombinacjach w przyszłości - ITG na stałe, bo i dostęp ciut inny przy 2.0 do filtra a przy Vce.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

slavol dźwięk właśnie Twojej alfy zainspirował mnie do tego aby coś takiego zrobić. Jeśli uzyskam dżwięk zbliżony do Twojego będę bardzo zadowolony.

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Mam stożek w swojej, zrobiłem długość maxymalnie zbliżoną do orginału. Nie przesadzaj ze średnicą, przepływka gdzie wygodnie u mnie akurat w połowie. Filtr suchy fujity (dobre opinie i w jakiś tam znalezionych testach nieźle filtruje) umieszczony przed chłodnicą wspomagania, miałem tam sporo miejsca, osłonięty ze wszystkich stron osłonami i nie jest tam ciepło. Osiągi się nie pogorszyły, na ćwiartkę wykręciłem w tym roku 14,779 i na ubiegłorocznym zlocie byłem ciut szybszy od Gtv-ki Tomiego.
    Dźwięk a raczej ryk fajny aczkolwiek szanuje gusta i nie każdemu może pasować, sporo ludzi z forum słyszało na żywo.
    Na busso za dzwięk drugie miejsce razem z Tytusem, za Lukasza GT, a na ogólnopolskim oczywiście też drugie za Gtv kolegi z Wrocławia. Zawsze drugi... ;(
    - - - Updated - - -

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Ale się spinacie ... jak stringi na d@pie 18tki, żyłka Wam jeszcze pęknie w nowy rok, peace chłopaki

Koledze Sołtysowi napisałem w między czasie na FB ale powtórzę i tutaj. Jeśli już ktoś chce ten charakterystyczny ryk stożka, to zachowajcie średnicę i długość oryginalnego dolotu, brak rezonatora lekko minimalnie zmniejszy górkę momentu w środkowym zakresie RPM ale naprawdę praktycznie nie odczuwalnie, ale za to pojawi się rezonans akustyczny ze względu na długość dolotu. Stożek najlepiej suchy ale szczerze ciężko o dobry markowy suchy stożek obecnie który nie przepuszcza niemal wszystkiego więc pozostaje mokry filtr i albo markowa bawełna z dedykowanym olejkiem do bawełny a nie dla gąbki !!! (tak różnią się o czym u nas w kraju nikt nie pamięta/nie zwraca uwagi) albo dobry filtr piankowy najlepiej ITG - to filtry 3 warstwowe które stopniowo w przekroju medium filtracyjnego wyłapują stopniowo różnej gradacji zanieczyszczenia, przez co mają bardzo dobrą filtrację i przepływy, przy ITG pamiętajcie że w ich ofercie są dwa rodzaje olejku, jeden "lekki" typowo do sportu, drugi "ciężki" do użytku codziennego.
    Grzegorz jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jeśli mógłbyś mi dać namiary gdzie mogę szukać tego filtra ITG będę wdzięczny. Dziękuję w ogóle wszystkim za pomocne sugestie. Zobaczymy co uda mi się zdziałać. Pozdroo

- - - Updated - - -

Cytat Napisał siewcu Zobacz post
    to się specjaliści nazbierali... nie chce mi się cytować, więc:
    1) Belfer, co ma długość dolotu do psucia przepływki?
    2) Belfer, masz pojęcie jakie efekty powodu bawełniany filtr k&n?
    3) sołtys - masz jakiekolwiek pojęcie o tym co chcesz zrobić?

a bardziej w temacie, do autora: pobaw się w liczenie pojemności dolotu, na pewno mu nie zaszkodzisz czymś takim a raczej pomożesz. każda zmiana w dolocie/wydechu pogarsza znacznie osiągi, chyba że trafisz przypadkiem o odpowiednią długość i średnicę rury. jedyne co ma jako taki sens, to kupno gotowego zestawu od jakiegoś renomowanego producenta, np novitec.

[ot]jak można do gta włożyć diesla?[/ot]
    siewcu nie pomogłeś mi w żaden sposób. Mam pojęcie o tym co chcę zrobić skoro napisałem ten post, lecz jak to zrobić najlepiej postanowiłem zapytać kolegów którzy coś takiego mają u siebie zamontowane bądź mają większą wiedzę ode mnie. Skoro czepiasz się innych to najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem,będzie Ci w życiu łatwiej. Jeszcze chciałbym zapytać czy to pytanie "[ot]jak można do gta włożyć diesla?[/ot] " było skierowane do mnie ? Nie rozumiem jaki to ma związek z tematem lub w ogóle zemną ??

- - - Updated - - -

Taki filtr ITG po zakupie należy od razu nasączyć preparatem do filtrów piankowych czy też jest on gotowy do montażu i dopiero po jakimś czasie trzeba by go było "naoliwić " ?
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Fabrycznie jest nasączony jakimś olejkiem, wkładasz i jeździsz

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Tylko z "dźwięku" nici z itg w fabrycznej puszce.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

przy głośniejszym wydechu to i tak juz nie słychać jak filtr zasysa

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Mam głośniejszy wydech, przelotowy magnaflow i po otwarciu przepustnicy dźwięk z pod maski dzielnie z nim walczy - i na trzecim biegu wygrywa.
    W sumie filtr stożkowy założyłem troszkę z przymusu (brak orginalnej puszki, połamana, dostępność znikoma) i dziś już bym nie założył nawet jak by mikołaj przyniósł pod choinkę.
    Właśnie dla dźwięku, prawie jak pięć litrów z V8..... a przy łagodnym przyspieszaniu - seria.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

u mine nie ma szans tego usłyszeć chociaż żem mam 3 tłumiki ale katów zero

Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Tylko z "dźwięku" nici z itg w fabrycznej puszce.
    Ja mam zamiar puszkę zdemontować a przestrzeń która pozostanie po niej w jakiś sposób choć trochę odizolować od komory silnika. Jak będę miał wszystkie elementy zabiorę się do pracy.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

Mieszka w
    żywiec
    Auto

Domyślnie

W końcu udało się prawie że w 100% zakończyć prace ,pozostało tylko dorobić ładniejszą uszczelkę do "obudowy" Zamontowany filtr piankowy ITG . Postanowiłem spróbować odseparować filtr od reszty silnika i zabieg ten się w pełni udał. Wygenerowałem sobie trochę więcej miejsca przekładając akumulator wraz z podstawą do bagażnika a w tym miejscu zrobiłem obudowę z blachy oklejoną matą termoizolacyjną w ten sposób odseparowałem przestrzeń filtra od reszty komory silnika i chłodnicy. Dolot "zimnego" powietrza został dodatkowo doprowadzony z kierownicy nadmuchu na chłodnicę oleju oprócz tego z lewej strony jest to przestrzeń otwarta od strony nadkola.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ftry.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	86.1 KB
ID:	206113 Po prostu dorobiłem rurę fi90 do kanału chłodnicy oleju i wprowadziłem ja w okolice filtra. Powietrze w miejscu filtra utrzymuje mniej więcej podobną temperaturę jak na zewnątrz. Generalnie uzyskałem to co chciałem czyli bardzo fajny dźwięk silnika podczas przyspieszania czy tez "przegazówek " Co do osiągów to moje odczucia są takie że raczej się nic nie zmieniło Starałem się zrobić długość dolotu najbardziej zbliżoną do oryginału.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fil.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	104.7 KB
ID:	206110   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	filop.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	67.5 KB
ID:	206111   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	filut.jpg
Wyświetleń:	36
Rozmiar:	101.2 KB
ID:	206112  
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

co się zmieniło dowiedziałbyś się hamując auto przed i po, często jest tak, że moc ucieka ale ciężko to zauważyć ze względu na nowe wrażenia dźwiękowe - głośne auta wydają się być szybsze, ale nie mówię tu o wm sportach w bmw, tylko o nawet rozsądnie zrobionych modach... a ten akurat tak wygląda, chociaż to mocowanie aku(przynajmniej na zdjęciu) wygląda kiepsko...