Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

No właśnie gdzie najłatwiej konkurować będzie Alfie? W Europie, gdzie rynek jest zdominowany przez trójcę od wielu wielu lat, gdzie marki mają wyrobiąną (albo dobrą, albo złą) opinię i ciężko tak na szybko ją zmienić (patrz nowe BMW, Audi, czy Merce, które się psują nawet częściej niż pozostała konkurencja, a nadal mówi się, że są solidne i ludzie to kupują...)? Czy na 'nowych' rynkach, gdzie nikt nie ma znaczącej przewagi i jest szansa na zagarnięcie większego kawałka tortu, gdzie się startuje z 'czystą' historią, bez stereotypów?
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Oby wejscie na nowe rynki nie zajelo Alfie tyle co koreanczykom wejscie do Europy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    No właśnie gdzie najłatwiej konkurować będzie Alfie? W Europie, gdzie rynek jest zdominowany przez trójcę od wielu wielu lat, gdzie marki mają wyrobiąną (albo dobrą, albo złą) opinię i ciężko tak na szybko ją zmienić (patrz nowe BMW, Audi, czy Merce, które się psują nawet częściej niż pozostała konkurencja, a nadal mówi się, że są solidne i ludzie to kupują...)? Czy na 'nowych' rynkach, gdzie nikt nie ma znaczącej przewagi i jest szansa na zagarnięcie większego kawałka tortu, gdzie się startuje z 'czystą' historią, bez stereotypów?
    Na nowych rynkach Alfa nie ma sieci sprzedaży ani sieci serwisów.
    I tak wiadomo że podstawowym rynkiem sprzedaży dla Alfy będzie rynek Włoski.A rynek Włoski w tym segmencie ma taki potencjał, że nawet jak będzie się sprzedawała bardzo dobrze to i tak max 25.000 szt. sprzedadzą.
    Jak ten samochód nie sprzeda się w przyszłym roku w ilości min 80 000 szt na świecie to nie będzie żadnych nowych modeli a marka zakończy swój żywot. Wprowadzenie tego modelu ma dać koncernowi FCA
    odpowiedź na pytanie czy istnienie tej marki ma jeszcze sens.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

W USA Fiat korzysta z sieci Chryslera, nie wiem i jestem ciekaw jak to wyglada w Chinach.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Ja myślę, że nad strategią pracował sztab ludzi, mieli dane, których my nie mamy, mieli wyliczenia ewentualnych kosztów wejścia na rynek, itp. Podjęli decyzję mając do dyspozycji znacznie więcej informacji niż my mamy, więc nie ma co gdybać.
    Dodatkowo widać, że chcą dywersyfikować ryzyko. Jakby AR znowu uzależnili tylko od rynku europejskiego (czy tam Włoch jak mówisz) to mogłoby się tym razem skończyć fatalnie przy najbliższym kryzysie gospodarczym w EU.

Ja tam się cieszę, bo zrobili auto pode mnie, a czy główny rynek sprzedaży to US, CN, czy EU jakoś mnie nie interesuje

Co do Chin:
    Tam są duże skupiska ludzi, więc może będą od podstaw budować salony?! Wiesz zrobią jeden i w obrębie 5km będzie miał automatycznie 5mln potencjalnych kupców
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Ps. Jestem bardzo ciekawy opinii J.Clarksona.
    Nie jest to może pełny test, ale myślę, że będzie dobrze :
    http://www.sunmotors.co.uk/news/jere...elped-me-vote/

Giulia ma być testowana w nowym programie panów ex-TG.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ja chcialbym tylko przypomniec o zakladanych planach sprzedazy wszystkich modeli ar, mialy osiagnac 400tys szt/rok w 2018 bodajze, i giulia miala byc waznym skladnikiem tego wyniku(a nie autem dla koneserow czy alfisti). do tego oczywiscie ma dojsc pare nowych modeli (6) i 2 niszowe ake te nie zrobia sprzedazy.

to ze pomoc w osiagnieciu tego wyniku ma usa i chiny, nie znaczy ze europe moga olac, bo tu maja tez wazny rynek i juz przynajmniej zbudowana siec sprzedaży i serwisu

przy okazji jazdy probnej wczoraj w salonie FAP w BB , zapytalem czy maja juz jakies zamowienia. odpowiedz nie.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 26-07-2016 o 10:56

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak dla mnie to na 400 tys. sztuk nie ma szans - ale kiedy to wyjdzie na jaw, Sergio już skasuje odprawę i będzie się radośnie uśmiechał na Bahamach na samą myśl, jak to wykombinował .

Kiepsko to wygląda, jeśli jeszcze nie ma zamówień... Gdyby była dostępna tylko benzyna, to bym rozumiał, ale u nas ludzie się zabijają o kopciuchy i diesle pewnie mają z 80% sprzedaży stanowić...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    przy okazji jazdy probnej wczoraj w salonie FAP w BB , zapytalem czy maja juz jakies zamowienia. odpowiedz nie.
    czyli ktoś spoza forum czyta jednak ten OT/topic,

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Sergio już skasuje odprawę i będzie się radośnie uśmiechał na Bahamach na samą myśl, jak to wykombinował .
    podobno zanim to nastąpi, ma "zająć się" jeszcze Ferrari

A we włoskim konfiguratorze Giulii benzyny póki co nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 26-07-2016 o 10:48
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Jak ten samochód nie sprzeda się w przyszłym roku w ilości min 80 000 szt na świecie to nie będzie żadnych nowych modeli a marka zakończy swój żywot. Wprowadzenie tego modelu ma dać koncernowi FCA
    odpowiedź na pytanie czy istnienie tej marki ma jeszcze sens.
    Zaprawde zdumiewajace jest z jaka pewnoscia tego o czym mowisz napisales ten txt.