Na pewno się mniej wyciera niż skóra na kierownicy w 147.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ta w Giulii nie podobała mi się, cienka, gładka jak plastik właśnie, bez faktury, bez perforacji, czerń nie-czarna, nienasycona. Taka sobie. Jakieś plastikowe wstawki też trochę tandetnie-tuningowo wyglądające. Coś z tą kierownicą nie tak ogólnie. Fajnie jakby prosta tylko ze startem i bez innych głupich guziczków była.
Kurcze, muszę się nią przejechać bo za bardzo marudzę...
a co do 147 to po jakim przebiegu się wycierała ? w 156 miałem prawie 190tys perforowaną skórzaną bez guziczków i świetnie się trzymała. Gałka biegów zaczynała się przecierać trochę to tak, ale kierownica nic a nic.
Jak kupowałem moją, to miała jakieś 60 albo 70 tys. i góra była świecąca i kompletnie gładka - jak szyba w zasadzie...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
W Bialymstoku sa 2 zamowienia, w Slupsku,gdzie jezdzilem testowka,nie bylo zamowien.
Auto jest drogie po dodaniu dodatkow i nie dziwne,ze nikt tego nie chce. Nawet dawna klientela 159,mogaca sobie pozwolic na wydatek 100- 120 tys,nie wyda pieniedzy rzedu ceny giulii. Te wartosci,to inny szczebel konsumencki.
Tak sie zastanawiam,czy nie latwiej bylo by dla alfy wbic sie z ciekawym kompaktem ,anizeli droga limuzyna. Wszak kompakty to nadal najwiekszy rynek .
Suv,to tez realnie wieksza szansa,na pozyskanie drozszego klienta,a i konkurencja modelowa,raczej nie tak zatwardziala jak w segmencie D.
Wydac 200 tys na limuzynke ,to sporawo,ale juz na ladnego suva,z dobrym napedem,dieslem i automatem,brzmi bardziej zachecajaco.
Wszystkim polecam jazde giulia. Najlepiej samemu ocenic,co jest auto warte.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 26-07-2016 o 14:22
Ten samochód od samego początku miał mierzyć w inny "szczebel konsumencki". Co w tym dziwnego?
A A4 i BMW3 to ile kosztuje po doposażeniu? A3 potrafi kosztować prawie 200 tys.
Chyba łatwiej przychodzi fakt, że AR wchodzi do klasy premium zupełnie przypadkowym ludziom, niż miłośnikom AR.
W SUV jest taka sama konkurencja jak i w segmencie D. W klasie premium jest nawet gorzej niż w segmencie D.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
dzisiaj jeździłem (klasycznie już) : białą 180 kucy manual wersja super.
nie będę się rozwodził nad całą jazdą próbną i oglądaniem.
W mojej opinii auto warte swoje ceny (oczywiście z jakimś rozsądnym rabatem). Jako całokształt. Silnik diesla na zimno trochę za głośny ale dynamika jest moim zdaniem bardzo zadowalająca. Prędkości rzędu 200-210 osiąga bez dużego wysiłku. Elastyczny, nawet na 6 biegu od 160 do 200 czuć że auto sie dobrze zbiera.
Cały czas po głowie chodził mi diesel ale myślę że to benzyna może sporo namieszać. O ile przy normalnej jeździe nie będzie paliła z 14 litrów. Co do spalania tej testówki... cały czas jechałem w trybie Dynamic i co chwila pedał w podłogę a na autostradzie prędkości rzędu 160 180 200 + .... Giulia spaliła mi 7.4 (wyzerowałem przed ruszeniem) Dla mnie rewelacja. Naprawdę jej nie oszczędzałem. Aż miałem wyrzuty sumieniaale z drugiej strony całe auto jest tak zestrojone że aż prosi się o bardzo dynamiczną jazdę.
Podsumowując :
Na żywo ten biały kolor nie jest tak zły jak na foto. Wcześniej oglądałem Giulie na kołach 17' ale te 18' veloce które były w testówce pasują idealnie (choć na zdjęciu ten wzór felg kompletnie mi się nie podobał) Czekam na automatyczną skrzynię biegów i benzyne. Między czasie zapisałem się na jazdy wersją QV. Niebawem ma pojawić się u dealera.
Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy. Tylko kto by wtedy kupował Diesla za 25k więcej?
Stąd wg. mnie Giulia powinna mieć ofertę cztero-stopniową i być oferowana:
1) z silnikiem 1.4 140hp/1.6 JTDM 120hp za te około 115/120kzł jako wersje dla plebejuszy,
2) a następnie za te 140kzł plus pojawiłyby się wersje dla ekwitów czyli 2.0 200 oraz 2.2 150.
3) potem Giulia dla patrycjuszy 2.0 280/2.2 180/2.2 210
4) kończąć na Giulia Kaligula edition QV
I tak, mieliby premium walczące z Audikami, mieliby ofertę dla plebejuszy, zrobiliby sprzedaż do flot, a tak wyskakują w czepku pływackim na pool party i myślą, że będzie dobrze.