[159] Nawigacja

Kamil8

Nowy
Auto
Audi A4 B6
Witam. Mam pytanie odnośnie nawigacji ze zdjęcia http://img24.otofotki.pl/obrazki/cq452_33.JPG Czy to jest fabryczna nawigacja montowana od któregoś roku? czy może w lepszych wersjach wyposażenia? Bo w większości aut widziałem tą "standardową", ale ta przewinęła mi się już w kilku autach i zaciekawiło mnie to ;)

Dzięki za szybką odpowiedź :) A jakie są różnice w porównaniu do tej starszej? jakieś nowe funkcje? lepszej jakości wyświetlacz?

Różnica jest akurat na minus - brak świeżych map. Najświeższe mapy do tej navi, na stronie producenta zawierają dane z 4 kwartału 2013. Dodam, że kosztują 200 euro... A o ile wiem, nie ma tu możliwości wgrania map pirackich.

Dla kogo na minus to minus.Kolego Michale masz tą nawigacje ze mówisz ze nie ma świeżych map?
Są mapy z 2015 roku jeżeli to nie jest dla Ciebie świeża mapa to trzeba poszukać świeższych z 2016 roku.
Jedna mapa jest dedykowana pod jedno urządzenie. można zrobić upgrade mapy.

Poza tym aby w pełni wykorzystać walory (chociażby funkcję korzystania z telefonu) owego urządzenia, które modelowo nazywa się Instant Nav (prod. Magneti Marelli), auto powinno być wyposażone w moduł Blue&Me, który jest ulokowany w konsoli środkowej pod radiem. Nota bene mam takie ustrojstwo do sprzedania i jest ono wystawione na Allegro. W razie zainteresowania proszę o kontakt na priv.
Z tego co się orientuję to Instant Nav pojawiła się w modelach Alfy 159 w 2009 roku.

Dla kogo na minus to minus.Kolego Michale masz tą nawigacje ze mówisz ze nie ma świeżych map?
Są mapy z 2015 roku jeżeli to nie jest dla Ciebie świeża mapa to trzeba poszukać świeższych z 2016 roku.
Jedna mapa jest dedykowana pod jedno urządzenie. można zrobić upgrade mapy.

Tak, mam tę nawigację. Mapy opisane przez producenta (http://www.navigation.com/) jako 2015, w rzeczywistości zawierają dane z 4 kwartału 2013 roku. Na ich stronie jest malutka gwiazdeczka, która o tym informuje: * Map data collected by HERE in Q4/13

ASO umywa ręce - twierdzą, że mają tylko to co wisi na stronie producenta. Producent natomiast informuje, że ma świeższe dane ale nie może ich udostępnić dopóki Alfa Romeo o to nie poprosi. Wysłałem przez oficjalną stronę Alfa Romeo zapytanie kiedy mają zamiar to zrobić i parę dni temu dostałem telefon zwrotny z prośbą o podanie VIN i informacją, że spróbują coś w tym temacie zrobić.

Pozdr
Michał

Witam koledzy
A ja trochę z innej bajki.
Posiadam tą nawigację z przed liftu z roku 2006. Czy możecie mi pomóc jakoś znaleźć aktualne mapy tej nawigacji np. na teran Polski??? Mogą być piraty. Widzę, że oryginalne mapy przekraczają rozsądne ceny.
Będę wdzięczy za linka skąd można lub od kogo można je ściągnąć. Jako że nie jestem aż tak obeznany w obsłudze ich nagrywania czy wgrywania to będę wdzięczny za każdą pomoc.
Dodam, że kupiłem Alfę niestety beż map. No tak mi sprzedano niestety.
Pozdrawiam

Witam koledzy
A ja trochę z innej bajki.
Posiadam tą nawigację z przed liftu z roku 2006. Czy możecie mi pomóc jakoś znaleźć aktualne mapy tej nawigacji np. na teran Polski??? Mogą być piraty. Widzę, że oryginalne mapy przekraczają rozsądne ceny.
Będę wdzięczy za linka skąd można lub od kogo można je ściągnąć. Jako że nie jestem aż tak obeznany w obsłudze ich nagrywania czy wgrywania to będę wdzięczny za każdą pomoc.
Dodam, że kupiłem Alfę niestety beż map. No tak mi sprzedano niestety.
Pozdrawiam
Tu powinno być coś opisane na ten temat - http://www.forum.alfaholicy.org/159...y_sie_nowe_mapy_2010_2011_do_connect_nav.html

OK
Ale czy te mapy TR3 jeżeli je ściągnę i nagram , to pójdą na mojej przedliftowej nawigacji???

Tak, mam tę nawigację. Mapy opisane przez producenta jako 2015, w rzeczywistości zawierają dane z 4 kwartału 2013 roku. Na ich stronie jest malutka gwiazdeczka, która o tym informuje: * Map data collected by HERE in Q4/13

ASO umywa ręce - twierdzą, że mają tylko to co wisi na stronie producenta. Producent natomiast informuje, że ma świeższe dane ale nie może ich udostępnić dopóki Alfa Romeo o to nie poprosi. Wysłałem przez oficjalną stronę Alfa Romeo zapytanie kiedy mają zamiar to zrobić i parę dni temu dostałem telefon zwrotny z prośbą o podanie VIN i informacją, że spróbują coś w tym temacie zrobić.

Pozdr
Michał

Coś się odzywali? Ja tez pisałem do Here i do Lancia Polska (akurat mam Deltę 2,0 Mutijet) i Here odpisało, że ma aktualne mapy, ale to od Fiata zależy czy je sobie pobierze i wypuści na rynek, natomiast polski oddział Lancii odpisał mi, ze nic nie wiedzą o aktualizacji i że takie decyzje idą z Włoch i Włochy informują Polskę jak coś w tym temacie się zadzieje.

Podejrzewam, że znając politykę Fiata zostaliśmy już olani, bo przecież mamy "stare" auta...

Tak, zadzwonił Pan z Fiata Polska i powiedział, że aktualizacja powinna być na przełomie roku i że termin zależy od producenta map. Jak widać do dziś nic się nie pojawiło. Producent map, po raz kolejny napisał mi natomiast, że to nie od nich zależy, a od Alfy kiedy zamówią i wypuszczą update. Więc mamy tu jakieś błędne koło.

Dziwna polityka. Są klienci chętni wydać 200euro za świeże mapy, a nikt nie chce zadać sobie trudu żeby je udostępnić.

W Krk na skrzyżowaniach z sygnalizacją ponaklejane są reklamy "mapy do wszystkich samochód tel. 882 923 182". Ponieważ jestem zainteresowany więc zadzwoniłem. Gość ma podobno karty SD z mapami za 360 zł. Mapy z 2015r. Nie ma możliwości przetestowania mapy przed kupnem ponieważ karta po włożeniu do radionav przypisuje się do urządzenia. Jej odblokowanie kosztuje 25€. Firma ma siedzibę w Połańcu chyba.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Co niektórzy mają szczęście, że Here w ogóle odpowiedziało na maila..
Nawet jestem w stanie wydać kilka euro za oryginalne mapy ale niech będą to aktualne, a nie 3 letnie...
Gdyby coś się zmieniło to proszę o info na forum. Jeżeli FIAT nie chce udostępnić aktualnych map to może wysłać zapytanie grupowe np oficjalne zapytanie od alfaholicy.org?
Zastanawia mnie też czy jeżeli kupię "starą" wersję map czy w momencie ukazana się nowszych mam możliwość aktualizacji. (znajomy kupił Volvo w i bardzo się zdziwił, kiedy po kilku latach dostał darmową przesyłkę z aktualną mapą... Auto kupił w Niemczech)

Amortyzatory
Powrót