![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Zaczął bym od dokładnego wyczyszczenia silniczka krokowego i przepustnicy.
Silniczek krokowy najlepiej zdemontować i włożyć do benzyny ekstrakcyjnej na jakiś czas, następnie dobrze osuszyć.
Powinno pomóc![]()
Dziękuje koledzy za rady.
Wina paliwa to nie jest, bo problem mam już od dawna.
Problem występował u mnie już przed wymianą większej części silnika, ale przepustnica i cały plastikowy układ powietrzny został od starego, więc zacznę od czyszczenia przepustnicy.
Jakieś rady co do demontarzu? W skodzie to było 5 minut, a tu średnio wiem za co sie zabrać patrząc na ten gąszcz gumowych rurek![]()
witam mam problem z obrotami falują na biegu jalowym aż do momentu aż zgaśnie, wymieniłem sondę lambda,silniczek krokowy,wyczyściłem przepustnicę i kolektor ssący,nowe świece . czy może być to czujnik położenia wału czy cos innego alfa 145 1,4 boxer 94r pozdrawiam
Co masz dokładnie na myśli falowanie obrotów? Czy chodzi Ci o samoistną zmianę prędkości obrotowej silnika w przedziale do 1.000 obr/min. czy silnik wchodzi również na wyższe obroty? Czy falowanie ma miejsce tylko przy zimnym silniku, czy na rozgrzanym tak samo?
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
silnik jak najbardziej wkręca się na wyższe obroty, a zmienia obroty na rozgrzanym często ponad 1000 na 600 i na odwrót aż zgaśnie a zaraz odpala bez problemu
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
mam ten sam problem wyczyściłem krokowy, przepustnice świece nowe , tylko kable cos nie bardo bo sa jnmora. Ale te falowanie mam identyczne jak kolega. juz mnie to wku..ia. Podpinałem pod kompa zaraz jak kupywalem alfke i wszystko okey. No i co to moze byc????
a ja wam powiem ze sprawdzcie sobie szczelnoisc rury wydechowej ... ja miałem małą dziurke i sonda lambda dostawała fałszywe dane i własnie tak falowało wymiana tłumika załatwiła sprawea cudowałem tak jak wy i bez skutku az wymieniłem układ wydechowy i problem znikł do teraz a krokowca rozebrałem w drobny mak po czyszczeniu nic nie dało przepustnica swieciła sie jak psu jajka
swiece nowe kable nowe filtry nowe ii nic heheh ale teraz mam spokoj na jakis czas
zn dopuki korozja nie zrzere tłumika heheheh pozdrawiam
( zamiennik jakieś 250 zł )
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()
Wątpie żeby dziurawy wydech miał wpływ na falowanie wolnych obrotów a tym bardziej dziurawy za sondą . Ja też wymieniłem cały układ wydechowy na nowy i jak falowało tak faluje , dopiero kupujący ode mnie auto zmienił krokowca na nowy i przestało falować.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995