U mnie problemy z rozruchem na ciepło i jak była wysoka temp. powietrza oznaczały nieszczelność na kolektorze. Pzdr.
U mnie problemy z rozruchem na ciepło i jak była wysoka temp. powietrza oznaczały nieszczelność na kolektorze. Pzdr.
a u mnie do tej pory sprawdzone/wymienione...
- termostat Behr
- pompa CR, szczelna, w Fesie daje prawidłowe ciśnienie
- zregenerowane wtryskiwacze + nowe kody Ima
- nowe wszystkie filtry(oryginał) i olej
- kolektor dolotowy aluminiowy bez klapek(z wersji 140 KM), w starym plastikowym wszystkie klapki były na miejscu
- wyłączony programowo(mapa od kolegi Sdero) i zaślepiony fizycznie EGR
- nowy akumulator Varta Silver 77 aH 780A
- sprawdzona klapa gasząca(jest czysta i nie zacina się)
- sprawdzone sprężanie silnika (29,29,29,28 Bar)
- ponownie sprawdzony i ustawiony rozrząd
- wymienione dwumasowe koło pasowe na wale
- nowy rozrusznik o mocy 2,2 kW
- nowe turbo Garrett
- świece żarowe sprawne
- nowy oryginalny czujnik overboost
- dpf od czasu wymiany turbo na nowe i regeneracji wtrysków wypala się prawidłowo co 500-800 km
Pawciu ten rozrusznik masz od wersji 2.4?? I nawet najmniejszej poprawy?? Ktos pisał w jakimś temacie że wymienił na z 2.4 i problem z odpalaniem się rozwiązał.
Tak od 2.4 JTDm o mocy 2,2 kW - zresztą taki sam miałem zamontowany wcześniej. W ciągu ostatniego tygodnia jeszcze zostały poprawione przewody masowe do skrzyni i karoserii + zwiększone dawki na rozruch. Przez 4 dni było super - odpalała jak kiedyś, mięciutko, gładkoAle wczoraj znowu to samo - czka i nie może załapać...
Ubywa mi także cały czas płynu od chłodnicy - wymieniony został kompletny nowy zbiornik z korkiem, chłodnica EGR, dolany kontrast do płynu... I żadnych śladów wycieku brak... A znika ok 0,5-0,7 litra na tydzień ....
Myślę że musi to mieć jakiś związek z odpalaniem bo w tym samym czasie pojawiły się te dwa problemy... Test spalin w płynie robiony dwa razy - wynik negatywny, brak płynu w oleju, czy białego kopcenia... Jedynie czym się objawia to ciężkawym odpalaniem i znikaniem cieczy... Powoli zaczynam tracić cierpliwość do tego auta...
![]()
Może w tej sytuacji winna jest pęknięta głowica. Wymieniłeś już wszystko więc zostało tylko to do sprawdzenia. Pzdr.
Czytałem trochę o pęknięciach głowicy/uszczelki w 1.9 JTDm i owszem, były takie przypadki, aczkolwiek za każdym razem objawiało się to m.in. kopceniem na biało, spalinami w zbiorniku(wysokie ciśnienie), przegrzewanie się silnika - u mnie objawia się to tylko dziwnym paleniem i znikaniem płynu... Dzisiaj zaobserwowałem jeszcze jedną ciekawą rzecz - w ostatnich dwóch tygodniach, po odpaleniu alfy wskazówka od turbo podnosiła się prawie na środek, między pierwszą a drugą kreskę. Dzisiaj włączyło mi się na trasie wypalanie DPF - więc 3 tys obr, tempomat i heja. Po powrocie do domu podczas studzenia turbinki zauważyłem że wskazówka leży na "0" podczas pracy na postoju. Gdzieś czytałem że może świadczyć to o kończącym się DPF'ie... Może tu szukać przyczyny odpalania... ?
A masz możliwość nagrania jak u ciebie odpala??
postaram się coś nagrać... najgorsza jest niesystematyczność tych problemów z odpalaniem - nigdy nie wiadomo kiedy jak odpaliA wygląda to mniej więcej tak(film nie mojego autorstwa)
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=v-Jf8VqktqM
Pawciu87 mam taki sam problem i też nie wiem od czego to jest, a co do tej wskazówki, to nie powinno być tak że zawsze jest na "0" przy postoju, ewentualnie może troche się wyhylić jeżeli DPF się wypala?