Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Co do awaryjności, to mechanik od laaaat zajmujący się Alfami, ma na placu coraz więcej BMW, zażartowałem ostatnio że orientację zmienia, a on całkiem poważnie : "bo Giulietty to przyjadą na wymianę hamulców, rozrządu oleju i tyle. A w tych BMW to ciągle jest coś do zrobienia". (oczywiście jedne i drugie pogwarancyjne przebiegi i roczniki)
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Type R jest ładniejszy od zwykłego Civica. Standardowy Civic jest jak każdy hatchback - niedorobiony. Dodatki z Rki robią go pięknym, sam z siebie jest "taki se". A pakietu stylistycznego R nie widziałem. Jakby był, to wziąłbym wersję Executive z automatem, benzyną i tymże pakietem.
Nasz ą dyskusje już weryfikuje rynek. Samochód jest w sprzedaży 4 miesiąc i coś już można powiedzieć więc poniżej kilka faktów:
Sprzedaż AR we Włoszech w czerwcu: 3800 szt (sprzedano 800 Giulii - w większości były to rejestrowane dema do salonów)
Sprzedaż AR we Włoszech w lipcu 2016: 2664 szt vs lipiec 2015: 2510
Wniosek: Nie widać żadnego wzrostu sprzedaży wynikającego z wprowadzenia nowego modelu. Nie wiadomo ile sprzedali Giulii bo UNRAE podaje modele tylko do 10 miejsca w każdym segmencie i Giuli tam nie ma. Ale praktyczny brak wzrostu sprzedaży w lipcu 2016 vs lipiec 2015 świadczy o tym, że we Włoszech Giulia sie nie sprzedaje. Ponieważ już od jakiegoś czasu sprzedaż MiTo i Giullietty jest na niskim ustabilizowanym poziomie to wnioskuje że w lipcu mogli sprzedać max 200szt Giulii.
Co do Giulii, mam wrażenie graniczące z pewnością że w chwili obecnej cała sprzedaż to wielka partyzantka. Dostarczyli dealerom "jakieś" samochody, zero reklamy, szkoleń nt auta i sprzedaży prawdopodobnie nie było w ogóle, testy dziennikarskie najwcześniej we wrześniu i październiku, tak samo jak benzyny. I co oni wychowani na Fiatach mają zrobić? Prawdopodobnie sami nie wiedzą.
A ja bym im poradził Magdę Gesler - niech przynajmniej zamiast siedzieć na dupach poświęcą 2-3 dni i zobaczą jak wyglądają salony, sprzedaż i obsługa w Audi, BMW i Mercedesie. I uzmysłowią sobie ile im jeszcze do tego brakuje, nawet jeśli produkt jest dobry. Piszę to jako alfista którego wątroba boli jak patrzę na działania FAP w zakresie Alfa Romeo w Polsce.
Zresztą, jeśli chodzi o FAP, poza początkowym okresem, kiedy pojawienie się w salonach 156 wywołało "wow" na rynku, a w Poznaniu odbywały się wyścigi o Puchar Alfy Romeo, oni zawsze mieli to głęboko w poważaniu... Teraz kiedy powinno się stworzyć osobny dział i osobną sprzedaż Alfy i Jeepa i absolutnie nie łączyć ich z Fiatem oni zdają się tego w ogóle nie dostrzegać. Przykro to pisać ale w powszechnym odczuciu Alfy sprzedawane razem z Fiatem nigdy nie będą premium. Co za tym idzie sprzedać samochód za 200 T nie będzie im łatwo, na lawinę zamówień niestety bym nie liczył dopóki nie wezmą się za sieć sprzedaży i nie poprawią wizerunku. Bo co to jest premium - oprócz zalet natury technicznej to NA PEWNO jest wizerunek.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
No mój (a pewnie nie tylko) ulubiony sprzedawca był na szkoleniu na temat aspektów technicznych jak i zafundowano im jazdy na torze testowym
Tak mnie przewiózł w zakręcie, że to raczej nie było nauczone i przetestowane tylko w warunkach drogowych.
Może nie wszystkich wysłano, albo pojechał właściciel, a potem rzucił parę ochłapów sprzedawcom.
- - - Updated - - -
Widziałeś/słyszałeś jakieś reklamy? Na razie o premierze w salonach wiedzą chyba tylko zapaleńcy i fani marki.
Pisałem już tu. Na chwilę obecną miesięczną produkcją Giulli to około 5000 sztuk. Lipiec I sierpień to miesiące raczej wakacyjne. Roczna szacowana sprzedaż to około 80 tysięcy sztuk więc nie jest tak źle.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
To gdzie oni te wyprodukowane samochody składują bo jak do tej pory to wychodzi że sprzedali do końca lipca niecałe 2000 szt Giulii z tego większość dealerom na dema.
BMW 3, Mercedes C, i Audi A4 we Włoszech wakacji nie maja bo się sprzedają po około 1000 szt miesięcznie każdy model.
Przepraszam ale nie rozumiem nie jest źle bo zakładają 80 tysięcy sprzedaży......??????
Własnie weryfikujemy założenie vs realną sprzedaż.
Na razie wygląda na to że jak do końca roku sprzedadzą w Europie 5000 szt Giulii to będzie super
Założenia dokonane przez FCA to 80k sztuk rocznie. Oczywiście w 2016 roku tej liczby nie będzie ale w 2017 już jest to możliwe. By to osiągnąć miesieczna produkcja to jest około 6k czy 6.5k. Na chwilę obecną rusza dopiero montaż na rynki NAFTA które mają stanowić około 40% sprzedaży. Tak naprawdę to lipiec był pełnym miesiącem produkcji więc tę auta pojawią się w sierpniu/wrześniu jako sprzedane i zarejestrowane.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka