Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A jakie to ma znaczenie, że nikt się nie odnosił do jakiegoś tam cennika? Wyskoczyłeś z ilością sprzedanych modeli w Europie. I to zaniżoną. Bo wg:
    http://newsroom.toyota.eu/newsreleas...&id=4828&mid=1
    Lexus sprzedał w Europie 64 tysięcy sztuk, o 20% więcej, niż w 2014.
    Nie chce mi się teraz szukać linka, wklejałem z "Left Lane". Niech nawet i sprzedali 64 tys. sztuk - jaki wpływ ma polityka cenowa na to, że w Stanach sprzedają 5 razy więcej?

Swoją drogą, nie znam palety modelowej Lexusa dokładnie, ale CT 200h sprzedało się w Europie 10 tys. szt., a beznadziejnie sprzedającej się Giulietty 40 tys. . Zerknąłem z ciekawości na dane US:
    http://left-lane.com/us-car-sales-data/lexus/lexus-ct/

Tam jest 15 tys. sztuk. Czyli Alfa sprzedała w Europie prawie 2 razy więcej Julek niż Lexus CT w Europie i USA razem wziętych. Może te Lexusy są za drogie?
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 11-08-2016 o 15:28
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie chce mi się teraz szukać linka, wklejałem z "Left Lane". Niech nawet i sprzedali 64 tys. sztuk - jaki wpływ ma polityka cenowa na to, że w Stanach sprzedają 5 razy więcej?
    Swoją drogą, nie znam palety modelowej Lexusa dokładnie, ale CT 200h sprzedało się w Europie 10 tys. szt., a beznadziejnie sprzedającej się Giulietty 40 tys. .
    A to jest akurat prosta sprawa. Lexus CT występuje tylko w odmianie 200H. Nie ma diesli, nie ma tanich benzyn, jest tylko jedna jednostka hybrydowa i koniec oferty.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Z tym się nietrudno zgodzić - i ja to cały czas powtarzam, samochód (zapewne) jest w porządku, cena (zapewne) również, ale cała otoczka DO WYMIANY.
    Samsung startował z cenami niższymi niż konkurent. Zdobywał rynek, urozmaicał ofertę by skończyć po paru latach na dobijaniu się do cen jabłka.
    Lexus zbudował swoją pozycje na renomie japońskiej motoryzacji (jakość, dopracowanie, bezawaryjność, teraz innowacyjność, ekologia). Do dzisiaj potrafią ciągnąć ten temat. Alfa jak na razie nie pokazała żadnego marketingu. Przy okazji Lexusa – przykład tej marki pokazuje jasno, że można zbudować sukces bez kombi.

Już mniejsza o ceny (bo przecież ceny ofertowe nijak mają się do transakcyjnych), dajmy FCA czas do końca roku, może razem z wzbogaceniem oferty o nowe silniki pojawi się ruch w interesie.

Odnośnie sprzedaży we Włoszech – ja mam informację od ludzi na miejscu, którzy są zachwyceni i przy zmianie samochodu służbowego już chcą Alfę. Ale z jednego działu jednej firmy nie można przekładać reguły na cały kraj i Europę

Użytkownik Świeżak
    Auto
    było 159 SW 08, 2.4 Jtdm, jest Giulietta 1.4 MA 170 km

Domyślnie

Koleżanka z biura zamówiła tydzień temu wersję benzynową Giulli w automacie (na taką czekała) -ma być za 2 miesiące.

Także mając na uwadze penetrację rynku i pozycję marki jest to niezły wynik, świadczący o pewnej popularności modelu. Z kręgu moich krewnych i znajomych w ostatnich kilku latach podobnym wynikiem z segmentu premium może pochwalić się wyłącznie Audi - kolega kupił A4 quattro prosto z salonu. Wszyscy inni kupują Passaty, Superby, Mondeo i Mazdy6.

Użytkownik Romeo Avatar maicher
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    156; Giulietta; Spider i jeszcze cośtam

Domyślnie

A tu dalej narzekanie ?
    Poczekamy zobaczymy. Auto jest bardzo dopracowane i fajnie jeździ. Alfa zaczyna już odzyskiwać opinię dobrego samochodu (duża w tym zasługa Giulietty), niektórzy ludzie chcą czegoś innego niż "niemca". A więc - optymizmu koledzy!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał szymku Zobacz post
    Koleżanka z biura zamówiła tydzień temu wersję benzynową Giulli w automacie (na taką czekała) -ma być za 2 miesiące.
    Pogratuluj ode mnie . Jaki kolor?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Dziś zadzwonił do mnie kolega, fan Volvo. Ma też Punto i przy okazji serwisu "załapał" się na jazdę Giulią. Diesel 180 km w białym kolorze. Jego opinia? To auto ma coś czego nie ma u Niemca czy w Volvo. Przyszły rok szykuje mu się zmiana auta i Giulia jest brana pod uwagę

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Vłoszczyzna
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170KM QV Line 2015

Domyślnie Pierwsze macanie Gulii

Byłem, widziałem, dotykałem na Wierzbięcicach w Poznaniu, sztuka w czarnym, mieniącym się lakierze.

Samochód prezentuje się lepiej niż na zdjęciach, dużo bardziej rasowo niż Mazda 6 czy BMW 3, o Audi A4 nie wspominając. Jest zwarte, nie za duże, proporcjonalne. Przy Gullietcie wygląda lekko.

Wnętrze wykończone dobrze, nawet zapach ok. Przyjemna mala kierownica i ładne nawiewy. Design wnętrza ogólnie na wysokim poziomie, mix włoskiego stylu i niemieckiego porządku. Jakość o wiele wyższa niż w Gullietcie.

Niektórym będzie przeszkadzał bardzo szeroki tunel z przodu, ogólnie przestronnością Gulia nie rozpieszcza, ale nie ma też powodów do narzekań. 4 pełnowymiarowe osoby pojadą godnie.

Bardzo trudny dostęp do bagażnika, krótka klapa, ale może się nie znam, bo miałem tylko auta 5d, niemniej w pełni uniwersalnego pojazdu rodzinnego z tego nie będzie.

Brak efektu wow, po powrocie do dobrze wyposażonej Gulietty (szklany dach, sportowe fotel) nie czuć przepaści.

Cena z odległych rejonów kosmosu, ponad 2x wyższa od BMW 3 Fleet Edition i ponad 50 tys. wyższa od BMW 5 Fleet Edition.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    było 159 SW 08, 2.4 Jtdm, jest Giulietta 1.4 MA 170 km

Domyślnie

Pogratuluj ode mnie . Jaki kolor?
    Bodajże brązowy Imola. Jak wróci z urlopu podpytam jeszcze. Poszła na jazdę próbną dieslem w manualu i w zasadzie od ręki zamówiła. Aktualne auto przyjmą jej w rozliczeniu, do tego dostała dobry leasing. A była już prawie zdecydowana na c-klasę.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Sprzedaz w Niemczech w lipcu 2016:
    Giulietta 212 szt
    Giulia 125 szt
    Mito 62 szt

tak dla porównania konkurencja Giulii:
    A4 6490 szt
    Mercedes C 5680 szt
    BMW3 3910 szt
    BMW4 1505 szt