A nie lepiej rozebrać ją i ewentualnie przylutować ten kabelek?
A nie lepiej rozebrać ją i ewentualnie przylutować ten kabelek?
Tak czy inaczej trzeba zdemontować cały przełącznik zespolony. Pewnie lepiej przylutować, albo zobaczyć chociaż, co tam się w środku stało, że nie działa.
Dopiero co jestem po operacji to moge opisac. Samo wyciagniecie nie jest specjalnie trudne I jest filmik na youtube jak gosc wymienia manetki opisujac krok po kroku co I jak. Co do naprawy manetek to okazuje sie ze przewody idace z manetki do plytki sa krotkie I sie urywaja. Ja mialem urwany jeden ale wymienilem wszystkie na troche dluzsze. Do skladania przyda sie druga para rak, bo samemu ciezko zlozyc wszystko do kupy poniewaz kazda z manetek ma swoje uchwyty I w dodatku trzeba pilnowac aby dobrze ulozyly sie zaczepy prowadzace potencjometry. Jedna osoba musi trzymac manetki a druga zaklada gorna obudowe. Roboty na jakies 1.5h na calosc.
Wielkie dzięki, ja usiebie wymieniałem kiere na tą z ti to wiem co i jak. Jutro się za to biorę.
pozdrawiam
Dzięki wszystkim za pomoc awaria usunięta. Faktycznie był przerwany przewód troszkę lutowania i jest git
.
I mnie dopadł problem niedziałającego menu. Niby pierdoła, ale nie dało się włączyć postojówek, a za chwilę badania techniczne.
Całość naprawy zajęła 2,5h. Wszystko robione pod blokiem.
Poniżej zdjęcie jak wyglądała przyczyna usterki. Oj miernej jakości są te przewody - ale nie miałem przełącznika zespolonego na podmianę to skończyło się lutowaniu... ale profilaktycznie wypadałoby wymienić wszystkie przewody na coś porządniejszego.
Jakby ktoś miał doświadczenie z rozbieraniem samej manetki (a najlepiej zdjęcia) to byłby wdzięczny.
![]()
Niestety też mam ten problem, ale niestety brak czasu na naprawę obecnie, a denerwuje mnie data i godzina. Jest możliwość zmiany daty i godziny przez komputer?
U mnie też nie działa "Menu" czy może ktoś polecić magika który mi to ogarnie? Wolał bym naprawić/poprawić niż wymieniać na używany, bo nie wiadomo ile podziała, skoro to częsta przypadłość. Super jak by się znalazł ktoś z okolic Warszawa-Wawer, Otwock... te okolice.