Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wymiana radia, a system nagłośnienia BOSE

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie Wymiana radia, a system nagłośnienia BOSE

Witam wszystkich !
    Po roku walk z ciągle szwankującym Media Playerem w mojej AR 159 postanowiłem iż wymienię radio na jakieś które lepiej poradzi sobie z muzyką z pendrive'a niż złośliwy Media Player w Blue&Me. Po dłuższych poszukiwaniach zakończyło się na dwóch jednostkach: GMS 6401 SMART 2 i Sony XAV-W650BT. Każda z tych jednostek ma swoje wady i zalety, niewątpliwą zaletą GMSa jest wbudowana nawigacja, natomiast SONY to marka sama w sobie której nie trzeba się obawiać o awaryjność. Jednakże przed ostateczną decyzją pozostają pewne kwestie do rozwiania.

Pierwsza rzecz, to sprawa jakości dźwięku. Rozmawiając ze sprzedawcą w miejscowym sklepie car-audio powiedział mi że on nic nie ma do marki GMS, że to dobre stacje, ale "nie porównywałbym SONY do GMSa, to zupełnie inna liga.. kupując GMS będzie Pan miał to samo co do tej pory" .. zapytałem "dalej będą problemy z odtwarzaniem muzyki z pendrive'a ?" na co sprzedawca zaprzeczył "chodzi mi o jakość dźwięku" Tutaj jednak pojawiły się później pytania, skoro na tą chwilę, fabryczne radio z systemem nagłośnienia BOSE gra rewelacyjnie to czy to źle że GMS będzie grał tak samo ? Czy rzeczywiście SONY zagra zauważalnie lepiej na tym nagłośnieniu ? Może ktoś ma doświadczenia z innymi markami np. Pioneer, Alpine itp czy po przesiadce z fabrycznego radia usłyszał jakiś mega cudowny masaż uszu z tego tytułu ? Czy tylko prawdziwy geek muzyczny usłyszy różnicę ? Jakby tego było mało to GMS 6401 SMART 2 ma wzmacniacz MOSFET 4x50W, taki sam jak Pioneer MVH-AV280BT którego sprzedawca ów sklepu także polecał i stwierdził podobnie "nie ma co porównywać jakości dźwięku w GMS do Pioneer czy innych markowych", więc jak niby dwa takie same wzmacniacze, mogą grać inaczej ?? Sony posiada za to wzmacniacz Dynamic Reality Amp 2 4x55W , a że nie jestem w temacie to nie mówi mi to nic.

Druga sprawa, to sprawa sterowania z kierownicy. O ile GMS posiada opcje dostosowywania przycisków na kierownicy jak się nam żywnie podoba, to jak to się ma w stacjach których takiej opcji nie ma, jak np. w SONY (w oglądanym Pioneer też nie widziałem takiej opcji), czy po prostu będzie to takie same ustawienie jak w oryginalnym radiu ? najbardziej zastanawiają mnie przyciski od odbierania połączeń przychodzących i odrzucania ich (przez dłuższe przytrzymanie przycisku) i opcja aktywacji komend głosowych, w GMS się da te przyciski przypisać do tych opcji, ale w radiach markowych które oglądałem, nie widziałem opcji konfiguracji sterowania z kierownicy. Jak to wygląda w waszych przypadkach ?

Trzecia sprawa to interfejs, ISO, sterowanie z kierownicy, czy jak kto woli to nazwać, chodzi o przerobioną wiązkę by radio współpracowało z samochodem bez problemu, hamulec ręczny - do oglądania filmów, zapłon, bieg wsteczny - do kamery, sterowanie z kierownicy itp. Standardowa wiązka dodawana do stacji nie działa w AR 159, to już wiem. Problem mam z tym kto mówi prawdę, sprzedawcy na allegro twierdzą że ich interfejsy za 250-270zł są renomowanych firm, nie chińskie tandety i obsługują wszystkie opcje, natomiast sprzedający z w/w sklepu car-audio twierdzi że jego interfejs za 400zł to porządny sprzęt renomowanej firmy, a te po 250zł to chińskie tandety które obsługują tylko sterowanie z kierownicy i nic więcej. Kto tu ma rację ? Osobiście nie jestem w stanie nigdzie odnaleźć takiego interfejsu za więcej jak 280zł, nie mówiąc o takich za 400zł.

To by było myślę na tyle, mam nadzieje że osoby które robiły takie wymiany, coś mi doradzą i podzielą się własną wiedzą, abym mógł w spokoju kupić porządny zestaw i nie złościć się że czegoś się nie dowiedziałem i teraz jest jeszcze gorzej niż było przy fabryce.

Czekam na porady
    POZDRO !!
    Ostatnio edytowane przez Mumino ; 12-08-2016 o 23:42

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Zobacz jeszcze zestawy Pioneer multimedialne z navi. Teraz mają nowe serie. Ja mam tą dedykowana avic-f310bt i naprawdę mimo paru lat wszystko fajnie działa
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    Witam wszystkich !
    natomiast SONY to marka sama w sobie której nie trzeba się obawiać o awaryjność.
    Chyba przespałeś ostatnia dekadę w rozwoju elektroniki. Niezależnie od marki sprzętu spokojny możesz być tylko w czasie trwania gwarancji ;]

Co do jakości grania to po pierwsze nie spodziewał bym się szału bo Bose do żaden Hi end po drugie te telewizorki od SONY czy Pionera w okolicach tysiaka to też nie najżywsza półka i nie zdziwił bym się gdyby grały podobnie jak GMS. Swego czasu radia serii CDA od Alpine bez telewizorków kosztowały ponad 2K zł i wtedy można było mówić o jakości dźwięku. Dziś każdy Ci powie, ze te stacje 2din w porównaniu do starych odtwarzaczy grają mizernie. Skoro ten pan ze sklecu CA taki jest pewny niech Ci podłaczy jedno i drugie i sam ocenisz w dodatku przetestujesz mozliwości tegi interfejsu za 4 stówy.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Nie sugeruj się mocami wbudowanych wzmacniaczy, w KAŻDYM radiu to scalona końcówka mocy wewnętrznie zmostkowana o mocy do 16-17 wat w rms. To wynika z dostępnego napięcia w aucie. Produkuje się to masowo jak mydło i tyle kosztuje.
    Szastanie mosfetem to gra na niewiedzy ( ale jak brzmi ) to po prostu typ tranzystorów w końcówce mocy i innych praktycznie się nie stosuje.
    Za brzmienie odpowiada w małym stopniu laser ( inne nośniki- stopień kompresji) w większym DAC i największym przedwzmacniacz. ( są kości DAC za 50 centów i są za 250 dolarów, z opampami w przedwzmacniaczu jest podobnie) Dobór kondensatorów i rezystorów też swoje dokłada (tolerancje-ceny)
    Żeby zagmatwać obraz każdy prawie producent wprowadza lekkie modyfikacje brzmienia (tzw firmowe) w ich odczuciu poprawiające dzwięk, zwykle to efekciarskie sztuczki ( tu dodamy trochę basu, tu cofniemy średnice, przesterujemy wysokie) mające na celu wywołanie efektu ŁAŁ u 90% klientów.
    Neutralnie brzmiące jednostki obecnie można policzyć na palcach jednej ręki (mam pionka za 1200 zł i też do neutralności mu daleko, ale jest nieźle) i dla przeciętnego słuchacza grają płasko i nijako ale do tego dorasta się stopniowo bo one po prostu grają to co nagrane

Moja rada: w miarę firmowe i po odsłuchaniu, chyba że ma po prostu plumkać to szkoda czasu (też takich użytkowników rozumiem) co Ci się spodoba to kup. Zawsze satysfakcje że wybrałeś najlepsze dla siebie.

Co do wyposażenia i funkcjonalności się nie wypowiadam bo nigdy nie było to kryterium moich wyborów. A dobre jednostki raczej są ascetyczne.
    Ostatnio edytowane przez slavol ; 13-08-2016 o 18:27
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Zobacz jeszcze zestawy Pioneer multimedialne z navi. Teraz mają nowe serie. Ja mam tą dedykowana avic-f310bt i naprawdę mimo paru lat wszystko fajnie działa
    Pioneer odpada dla mnie, chciałbym się zamknąć w 2k ze wszystkim czyli stacja + wszystkie graty by to działało, a wersja Pioneer'a o której wspominasz kosztuje koło 3k i to sama stacja + 500zł graty. Poza tym bez obrazy, ale to kwestia gustu, ale mi osobiście się Pioneery nie podobają i nie widzę ich w swoim aucie, dodatkowo nie wiem jak seria AVIC, ale AVH o którym wspominałem ma bardzo kiepski wyświetlacz, słabe kolory i bardzo pixelozą zalatuje, więc odpada. Dlatego piszę o GMS i SONY bo z całego grona różnych stacji tylko te mi się podobają i na tych pozostanę przy ostatecznym wyborze.
    Skoro już wspominasz o stacji, to jak to się ma do sterowania z kierownicy czyli pytanie drugie jakie zadałem ? Pioneer posiadał jakąś opcję przypisania przycisków, czy domyślnie wybrał kombinacje ? chodzi głównie o przycisk odbierania połączeń i aktywacji systemu komend głosowych. Także mógłbyś wspomnieć coś czy zauważyłeś różnicę w jakości dźwięku po zmianie stacji, o to także prosiłem.

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Chyba przespałeś ostatnia dekadę w rozwoju elektroniki. Niezależnie od marki sprzętu spokojny możesz być tylko w czasie trwania gwarancji ;]

Co do jakości grania to po pierwsze nie spodziewał bym się szału bo Bose do żaden Hi end po drugie te telewizorki od SONY czy Pionera w okolicach tysiaka to też nie najżywsza półka i nie zdziwił bym się gdyby grały podobnie jak GMS. Swego czasu radia serii CDA od Alpine bez telewizorków kosztowały ponad 2K zł i wtedy można było mówić o jakości dźwięku. Dziś każdy Ci powie, ze te stacje 2din w porównaniu do starych odtwarzaczy grają mizernie. Skoro ten pan ze sklecu CA taki jest pewny niech Ci podłaczy jedno i drugie i sam ocenisz w dodatku przetestujesz mozliwości tegi interfejsu za 4 stówy.
    Trochę bym się kłócił z tym że wszystko to jeden szrot, w końcu marka zobowiązuje. Mam trochę doświadczenia ze sprzętami markowymi i chińskimi, czy to będą peryferia komputerowe, telefony czy sprzęt mechaniczny (motocykle/quady), czy też sprzęt RTV np. kamerki sportowe, to wiem że nie ma co porównywać markowych sprzętów z chińskimi, bo mimo że niektóre poważniejsze chińskie marki próbują dorównać markowemu sprzętowi to jednak pozostaje luka w jakości między nimi. Więc wątpię, że na tle takiego ogromu sprzętu, nie będzie różnić między chińskim radiem a markowym i wiem też że wszystko jest robione na określony okres, sprzęt ma wytrzymać bez problemu okres gwarancyjny, a później to już niech się dzieje wola nieba. Lecz z własnego doświadczenia wiem że 9/10 sprzętów markowych po gwarancji będzie działało dobrze wiele lat, a 7/10 chińskich padnie.
    Dla mnie system BOSE działa rewelacyjnie o niebo lepiej od standardowych zestawów jakie zakłada się w nowych autach. Sam byłem w szoku gdy pierwszy słuchałem nawet zwykłej stacji radiowej w moim aucie, każdy kto wsiada od razu pyta czy zmieniałem nagłośnienie, więc coś w tym jest, może nie Hi-end'owe, ale robotę robi świetną.
    Co do testów to nikt Ci nie założy zestawu do auta i nie stwierdzi "pobaw się i powiedz czy Ci pasuje, jak nie to wymontowuję", bynajmniej nikt kogo pytałem o montaże takich stacji. Jeśli chcesz pobawić się radiem, to są one na wystawie i proszę sobie popatrzeć i popstrykać. Tym bardziej nie założy interfejsu za nawet te jego 400zł bo trzeba lutować złączki, więc wiesz..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Ja miałem to jak kupiłem auto juz zamontowane gra świetnie. Sterowanie z kierownicy działa zgodnie z założeniem przycisków
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Moja rada: w miarę firmowe i po odsłuchaniu, chyba że ma po prostu plumkać to szkoda czasu (też takich użytkowników rozumiem) co Ci się spodoba to kup. Zawsze satysfakcje że wybrałeś najlepsze dla siebie.
    Plumkać byle jak to nie, chodzi mi głównie o to by ominąć felernego Media Playera który jest w Blue&Me, odsłuchiwać bezproblemowo muzyki z pendrive, a nie ciągłe problemy "brak multimediów do odtwarzania", albo miksowanie piosenek jak się żywnie podoba mimo że się stworzyło playlistę, ale NIE ! Media player wie lepiej jak chcesz słuchać muzyki. Za każdym razem gdy się wgrywa nową piosenkę to trzeba formatować pendrive'a i tworzyć playlistę od nowa.. masakra ! i problem ze swobodnym wybieraniem piosenek, bo trzeba ciągle jechać po kolei aż się trafi na tą która cię interesuje. Rok walki z tym odtwarzaczem mi wystarczy. Oczywiście też ma grać co najmniej tak jak fabryczny zestaw, nie chodzi mi o jakiś super boooost w jakości, ale to jest moje minimum - fabryczna jakość.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Ja miałem to jak kupiłem auto juz zamontowane gra świetnie. Sterowanie z kierownicy działa zgodnie z założeniem przycisków
    Czyli odbieranie telefonów i odrzucanie, oraz uruchamianie komend głosowych także działa z koła kierownicy ? o to mi chodziło, dzięki za info. Przynajmniej trochę już wiem

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    nie chodzi mi o jakiś super boooost w jakości, ale to jest moje minimum - fabryczna jakość.
    Raczej każda firmowa jednostka spełni z nawiązką ten wymóg, gorzej z funkcjonalnością. Wielkie firmy ociągają się z nowinkami (prawa autorskie, patenty, formaty, piractwo) małe i chińskie nie mają takich skrupułów
    Więc taki GSM kusi.....
    Masz trudny wybór.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Raczej każda firmowa jednostka spełni z nawiązką ten wymóg, gorzej z funkcjonalnością. Wielkie firmy ociągają się z nowinkami (prawa autorskie, patenty, formaty, piractwo) małe i chińskie nie mają takich skrupułów
    Więc taki GSM kusi.....
    Masz trudny wybór.
    A no własnie.. GMS kusi.. większość opinii jest pozytywna o tej firmie, a tym bardziej o ich najnowszych modelach w których poprawiono bolączki poprzedniczek, ale jednak ta jakość dźwięku ciągle mi siedzi w głowie. Jedyną tak naprawdę funkcją użyteczną w GMS to nawigacja, niby jak jej nie ma to się mówi - szkoda że jej nie mam, ale jak już jest to i tak korzysta się z janosika, albo google maps jak masa osób które znam, mające nawigacje fabryczne, a korzystające z google maps w telefonie. Reszta opcji to raczej ciekawy dodatek jak możliwość ustawienia dowolnej tapety, czy okna startowego - np. zamiast GMS byłoby logo Alfy Romeo, podłączenia wideorejestratora. Poza tym zarówno GMS 6401 jak i SONY XAV-W650BT stoją na tym samym poziomie pod względem funkcji. Chodzi tylko o całokształt wykonania, jakość bebechów, jakość dźwięku itd itp.
    No cóż.. ciężki orzech do zgryzienia, trzeba będzie jeszcze trochę pomyśleć nad tym tematem