Witam wszystkich !
Po roku walk z ciągle szwankującym Media Playerem w mojej AR 159 postanowiłem iż wymienię radio na jakieś które lepiej poradzi sobie z muzyką z pendrive'a niż złośliwy Media Player w Blue&Me. Po dłuższych poszukiwaniach zakończyło się na dwóch jednostkach: GMS 6401 SMART 2 i Sony XAV-W650BT. Każda z tych jednostek ma swoje wady i zalety, niewątpliwą zaletą GMSa jest wbudowana nawigacja, natomiast SONY to marka sama w sobie której nie trzeba się obawiać o awaryjność. Jednakże przed ostateczną decyzją pozostają pewne kwestie do rozwiania.
Pierwsza rzecz, to sprawa jakości dźwięku. Rozmawiając ze sprzedawcą w miejscowym sklepie car-audio powiedział mi że on nic nie ma do marki GMS, że to dobre stacje, ale "nie porównywałbym SONY do GMSa, to zupełnie inna liga.. kupując GMS będzie Pan miał to samo co do tej pory" .. zapytałem "dalej będą problemy z odtwarzaniem muzyki z pendrive'a ?" na co sprzedawca zaprzeczył "chodzi mi o jakość dźwięku" Tutaj jednak pojawiły się później pytania, skoro na tą chwilę, fabryczne radio z systemem nagłośnienia BOSE gra rewelacyjnie to czy to źle że GMS będzie grał tak samo ? Czy rzeczywiście SONY zagra zauważalnie lepiej na tym nagłośnieniu ? Może ktoś ma doświadczenia z innymi markami np. Pioneer, Alpine itp czy po przesiadce z fabrycznego radia usłyszał jakiś mega cudowny masaż uszu z tego tytułu ? Czy tylko prawdziwy geek muzyczny usłyszy różnicę ? Jakby tego było mało to GMS 6401 SMART 2 ma wzmacniacz MOSFET 4x50W, taki sam jak Pioneer MVH-AV280BT którego sprzedawca ów sklepu także polecał i stwierdził podobnie "nie ma co porównywać jakości dźwięku w GMS do Pioneer czy innych markowych", więc jak niby dwa takie same wzmacniacze, mogą grać inaczej ?? Sony posiada za to wzmacniacz Dynamic Reality Amp 2 4x55W , a że nie jestem w temacie to nie mówi mi to nic.
Druga sprawa, to sprawa sterowania z kierownicy. O ile GMS posiada opcje dostosowywania przycisków na kierownicy jak się nam żywnie podoba, to jak to się ma w stacjach których takiej opcji nie ma, jak np. w SONY (w oglądanym Pioneer też nie widziałem takiej opcji), czy po prostu będzie to takie same ustawienie jak w oryginalnym radiu ? najbardziej zastanawiają mnie przyciski od odbierania połączeń przychodzących i odrzucania ich (przez dłuższe przytrzymanie przycisku) i opcja aktywacji komend głosowych, w GMS się da te przyciski przypisać do tych opcji, ale w radiach markowych które oglądałem, nie widziałem opcji konfiguracji sterowania z kierownicy. Jak to wygląda w waszych przypadkach ?
Trzecia sprawa to interfejs, ISO, sterowanie z kierownicy, czy jak kto woli to nazwać, chodzi o przerobioną wiązkę by radio współpracowało z samochodem bez problemu, hamulec ręczny - do oglądania filmów, zapłon, bieg wsteczny - do kamery, sterowanie z kierownicy itp. Standardowa wiązka dodawana do stacji nie działa w AR 159, to już wiem. Problem mam z tym kto mówi prawdę, sprzedawcy na allegro twierdzą że ich interfejsy za 250-270zł są renomowanych firm, nie chińskie tandety i obsługują wszystkie opcje, natomiast sprzedający z w/w sklepu car-audio twierdzi że jego interfejs za 400zł to porządny sprzęt renomowanej firmy, a te po 250zł to chińskie tandety które obsługują tylko sterowanie z kierownicy i nic więcej. Kto tu ma rację ? Osobiście nie jestem w stanie nigdzie odnaleźć takiego interfejsu za więcej jak 280zł, nie mówiąc o takich za 400zł.
To by było myślę na tyle, mam nadzieje że osoby które robiły takie wymiany, coś mi doradzą i podzielą się własną wiedzą, abym mógł w spokoju kupić porządny zestaw i nie złościć się że czegoś się nie dowiedziałem i teraz jest jeszcze gorzej niż było przy fabryce.
Czekam na porady
POZDRO !!