Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR

Domyślnie

Nie rozumiem, dlaczego akurat takich samochodów nie sprzedaje się pisząc maile? Ja uważam, że stoi za tym tylko jedna przyczyna. Jeżeli w mailu są konkretne pytania, handlarz odpowiadając na nie wytrąca sobie z ręki argument o pomyłce przy wklepywaniu zazwyczaj fałszywych danych w treści ogłoszenia.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Giuelietta 1.4 TB, AR 159 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Witam, czy ogladal ktos z Was moze ta Alfe?
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...5-IDgTewt.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    Po pierwsze takich samochodów nie kupuje się pisząc maile czemu się jeszcze nie sprzedała.
    Dlaczego się nie kupuje przez maile?

Ja swoją Alfę praktycznie przez maila kupiłem, tylko że od prywatnego sprzedającego który tym samochodem jeździł przez 4 lata a nie handlarza i nie miał nic do ukrycia. Odpowiadał na maile i odpowiadał na wszystkie pytania, dosyłał zdjęcia i nawet mailem się umówiliśmy na obejrzenie samochodu i przegląd.

Wszystko można. Jeżeli ktoś w roku 2016 ignoruje taką formę komunikacji jaką jest mail, to jest to po prostu żenada a nie przedsiębiorca.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

P.S We Włoszech, Niemczech czy w jakimkolwiek innym NORMALNY kraju zachodniej Europy ludzie nie dostają histerii z powodu napraw lakierniczych czy wymienionej szyby bo mają to w D****E.
    a zastanawiałeś się dla czego tak jest?
    Podpowiem: na zachodzie nie ma takich magików blacharskich którzy z 3 aut zrobią jedno, to tylko w polandii

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    a zastanawiałeś się dla czego tak jest?
    Podpowiem: na zachodzie nie ma takich magików blacharskich którzy z 3 aut zrobią jedno, to tylko w polandii
    Nie bo w polandii wszyscy szukają samochodów poniżej wartości i handlarze sprowadzają to czego ludzie szukają. Oczywiście później winny cały świat a nie własna głupota i chciwość.

Zadbana Brera z 2010 r we Włoszech to 13-15 tys EURO i taka też może mieć przemalowane parę elementów (bo ktoś tym jeździł). Od brery za 40.000 zł wymagał bym tylko czy nie jest cała ulepiona ze szpachli nie zostawia 4 śladów i nie miała wstawianych ćwiartek.

Zamiast tak narzekać na tych handlarzy proponuję pojechać na zachód i tam się popisywać, gwarantuję błyskawiczne zejście z obłoków na ziemię.

Obecnie 90% osób dzwoniących do mnie w sprawie samochodu to jacyś paranoicy chcący mi udowodnić że jestem złodziejem Np. Nie odpisał na maila to na pewno oszust. Mam jechać na jazdę próbną z "kupcem" a ten dzwoni do jakiegoś znajomego i wydziera mi na podwórku mordę że licznik na bank cofany, pytam się go na jakiej podstawie to stwierdził, odpowiada że "on wie jak to wszystko wygląda" wyrzuciłem debila z podwórka teraz pewnie chodzi opowiada jak to się przestraszył handlarz, że został przyłapany na oszustwie. A samochód sprzedałem na drugi dzień normalnemu człowiekowi (zdarzają się sporadycznie) i jest zadowolony.
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Nie bo w polandii wszyscy szukają samochodów poniżej wartości i handlarze sprowadzają to czego ludzie szukają. Oczywiście później winny cały świat a nie własna głupota i chciwość.
    Winny jest handlarz złodziej i oszust. Nieważne czego klient oczekuje. Jeżeli ktoś tuszuje i zataja przed kupującym stan licznika to jest złodziejem i oszustem nadającym się za kraty. Nie kupujący który chce możliwie jak najtaniej coś kupić.

To nie kupujący stworzyli rynek tylko handlarze tworzący podaż na rynku. Jeżeli 90% 159 z naszego allegro to samochody w przedziale 22-25 tysięcy to nic dziwnego, że ludzie z takich wybierają. Na takiej samej zasadzie bilety na Polskiego busa nie są po 1zł bo ludzie takich oczekują, tylko dlatego że takie oferuje sprzedawca.

Wystarczy, że handlarze i prywatni sprzedający nie będą oszukiwać ludzi i automatycznie nie będzie co kupować, a sami ludzie przygotują większą gotówkę na samochód.

Obecnie 90% osób dzwoniących do mnie w sprawie samochodu to jacyś paranoicy chcący mi udowodnić że jestem złodziejem Np. Nie odpisał na maila to na pewno oszust. Mam jechać na jazdę próbną z "kupcem" a ten dzwoni do jakiegoś znajomego i wydziera mi na podwórku mordę że licznik na bank cofany, pytam się go na jakiej podstawie to stwierdził, odpowiada że "on wie jak to wszystko wygląda" wyrzuciłem debila z podwórka teraz pewnie chodzi opowiada jak to się przestraszył handlarz, że został przyłapany na oszustwie. A samochód sprzedałem na drugi dzień normalnemu człowiekowi (zdarzają się sporadycznie) i jest zadowolony.
    Nic dziwnego przy obecnym poziomie rynku samochodów używanych. Jeżeli 3/4 klientów w danej branży jest robionych w przysłowiowego wała - nic dziwnego, że są przesadnie ostrożni. Pretensje możesz mieć jedynie do swoich kolegów po fachu, którzy sami sobie zapracowali na taką opinię a nie inną.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Nic dziwnego przy obecnym poziomie rynku samochodów używanych. Jeżeli 3/4 klientów w danej branży jest robionych w przysłowiowego wała - nic dziwnego, że są przesadnie ostrożni. Pretensje możesz mieć jedynie do swoich kolegów po fachu, którzy sami sobie zapracowali na taką opinię a nie inną.
    To powiedz mi czemu jak mam samochód ładny w oryginalnym lakierze i cena jest lekko powyżej średniej rynkowej to albo cisza w telefonie albo dzwoni jakiś dziwoląg co w weekend nie ma co robić ? Po kilku miesiącach udręki sprzedaję taki auto z minimalnym zarobkiem.

Przykład: mam yarisa 98r oryginalny lakier, samochód jak nowy 130.000km z serwisem w toyocie do końca AUTO IDEALNE chcę 20.000 zł (mój zarobek ok. 1000 zł).
    Dzwoni koleżanka: "chciałabym clio, yarisa, corse" mówie że mam odpowiedź: "ja to bym chciała 2011 albo młodszy do 20.000 zł. Tłumaczę takie samochody we Włoszech całe kosztują ok 5.000e to skąd ci wezmę. Mówię uważaj na nówki z Francji bo to są samochody z ubezpieczalni po dzwonach znam ludzi co sprowadzają takie i potrafią z trzech zrobić jeden, ale wtedy zrobią ci cenę taką jak szukasz.

Za dwa dni kupiła samochód od gościa przed którym ją ostrzegałem, jeździ może jest nawet zadowolona. Wozi tym swoje dzieci a że kiedyś nie daj Boże nie zadziała poduszka powietrzna w tym hicie i może przez to ktoś zginie .... e tam jej się trafiła okazja a ja pewnie chciałem z niej zedrzeć z jakiegoś starocia.

Tak wygląda sprzedawanie samochodów w Polsce. Jak to ktoś kiedyś powiedział "ci co walczyli Fair przegrali".
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jak już mówiłem - pretensje o taki stan rzeczy możesz mieć do swoich kolegów po fachu psujących rynek.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto

Domyślnie

I nic się w tym zakresie nie zmieni chyba że na gorzej.
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Myślę, że mogłoby się zmienić, gdyby wprowadzić w tym zakresie jakieś konkretne rozwiązania prawne penalizujące tego typu proceder (Cofanie liczników i ukrywanie przeszłości samochodu przed kupującym).

Niestety nasze władze wolą trzymać "sztamę" z tą złodziejską częścią handlarzy samochodów i nic się raczej w tym zakresie nie zmieni.