Witam!
Moja żona od tygodnia używa MiTo 1.4TB 155km - 136.000 km
Podczas wymiany filtrów, płynu chłodzącego, oleju itp. zostały odczytane i skasowane błędy z komputera.
Oto lista błędów:
P0621- alternator / nieciągły
P0300- nieprawidłowa regulacja zapłonu / nieciągły
P0304- usterki w zapłonie - cylinder 4 / nieciągły
P0302- usterki w zapłonie - cylinder 2 / nieciągły
U0422 działanie bezwładności / nieciągły
P0560 Napięcie akumulatora / nieciągły
U1702 Układ kierowniczy ze wspomaganiem elektrycznym (NGE) / nieciągły
C0051 Czujnik położenia dźwigni regulacyjnej / nieciągły
C0074 Żądany moment na kole kierownicy z CAN (moduł DST) / nieciągły
B1009 Dodatkowy zestaw wskaźników / nieciągły
Od tygodnia nie był podłączany komputer, ponieważ chciałem zobaczyć, które błędy wskoczą ponownie.
MiTo ma następujące objawy:
1. Na zimnym silniku obroty wskakują na 1300 delikatnie falują po około 30-45s spadają na poziom 800/900 obrotów na minutę. Silnik jeszcze przez około 30-45 sekund nierówno pracuje, po czym wpada w normalny tryb pracy.
2. Po nagrzaniu silnika widoczne są spadki "napięcia" światła delikatnie przygasają i rozjaśniają się.
3. Na liczniku stan kilometrów raz miga podczas jazdy, raz świeci jednostajnie- nie ma na to żadnej zależności. Czy jest ciepło, czy zimno; czy dzień czy noc; czy nagrzany silnik czy zimny.
4. Blue&Me raz czytał pendrive raz nie, później nie czytał go wcale, część funkcji nie działała, problemy z łączeniem się za pomocą Bluetooth z telefonem. Wczoraj zrobiłem update do 5.5, wgrałem polską mowę, pendrive sformatowałem w formacie FAT32. Zobaczymy, czy to pomoże.
5. Brak wszystkich osłon silnika/skrzyni biegów.
Będę wdzięczny za rzeczowe podpowiedzi co może być przyczyną błędów i jak się ich pozbyć.
Nadmieniam, że samochód po nagrzaniu chodzi równo i zapiela jak gokart.