Witam,
Jak w temacie, przymierzam się do wymiany świec i oleju. Poradźcie jakich świec mam szukać oraz jaki olej najlepiej się nadaje do mojego silnika. Samochód to AlfaRomeo 146 1,7l 16V z 1996 roku.
Witam,
Jak w temacie, przymierzam się do wymiany świec i oleju. Poradźcie jakich świec mam szukać oraz jaki olej najlepiej się nadaje do mojego silnika. Samochód to AlfaRomeo 146 1,7l 16V z 1996 roku.
polecam świece Brisk .. sam śmigam i wszystko jest OK..
platyny do Ciebie to Brisk DR15YPP kosztują 19,60 zł sztuka na sklep.tuning.pl
polatasz na nich około 100 tys km..
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Co do oleju ile masz tam przejechane ??? alfy smigają na seleni 10/40 za 4 litry zaplacisz ok120 zł i robisz na nim 20 tys. km ale mozesz zalac innym olejem o podobnych parametrach np mobil 10/40 moze byc lotos 10 /40. Chyba ze masz przejechane z300tys.km to mozesz sie zastanowic nad gorszym olejem. Najlepiej było by zalac olejem ktory był wczesniej.
A swiece poszukaj sobie byl tu niedawno taki temat poruszany ja mam ngk i sie sprawują.
olej jaki mogę polecić to Texco 10W40 .. za 5 litrów zapłacić około 107 zł .. zalejesz 4 litry i litr Ci zostanie na dolewkę..
NGK też dobre ale platyny będą o wiele droższe a porównywalne jakościowo (o ile nie troszke gorsze) od Brisk
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
www.flar-ital.pl
Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Jeszcze pytanko co do świec - Brisk DR15YPP będą na pewno pasować do silnika typu boxer ? Słyszałem że często sprzedawcy mylą wersje boxer z twin spark (podobno świece do obu silników bardzo się różnią).
EDIT:
Nieaktualne, znalazłem już na stronie sklep.tuning.pl świece dokładnie do mojego modelu firmy Brisk. Co do oleju również wiem już jaki kupić.
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Ostatnio edytowane przez mnemesis ; 30-05-2009 o 17:08
Może by tak Kolega uruchomił opcję "Szukaj" ???? Na temat świec i oleju napisano już bardzo wiele.
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
www.flar-ital.pl