Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Przepraszam, ale czegoś nie rozumiem.

Toyota Yaris z 1998 roku? To jakiś prototyp? Przedpremierowa? Bo ona była w 99 pokazana w Paryżu dopiero...

Przyjmijmy nawet, że to 99 rocznik, to 20k zł jest bardzo grubą przesadą. Najdroższe Yarisy są po 15 kzł (z ostatniego roku produkcji przedlifta - czyli 2005 roku).
    2008 mistake.

Cytat Napisał haps Zobacz post
    ciesze się, ze zaoszczędziłem Wam wyprawy do Wrocławia
    sam nabrałem doświadczenie, że ti z tego roku poniżej 40k pln to nie ma szans kupić w stanie jakiego szukam, czyli jak nówka..

swoją drogą ogromne rozbierznoście w cenie są tych alf, od 20 do 45k pln...
    Nie warto szukać czegoś co nie istnieje. Jak nowa to taka alfa była jak stała w salonie za kwotę grubo powyżej 100.000 zł. Te za kilkanaście tysięcy euro też jak nowe raczej nie będą.
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 24-08-2016 o 13:19
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

raczej odpuszczam sobie pakiet ti, ponieważ w PL ciężko z dostępnością takich aut, a 14-15k€ czyli taka średnia cena w DE, jak na ten samochód to zbyt dużo, mimo ogromnej sympatii dla alfy i tego modelu.
    Niestety największy ból głowy przyprawia mi lawinowy spadek wartości tych aut w PL, wcześniej miałem do czynienia z autami niemieckimi, gdzie w przypadku używanych aut, nie ponosi się takich strat wartości. A z tego co obserwuję, to większość przyszłych użytkowników szuka aut w przedziale 21-25k pln, a alfy >40k pln w pełnym wyposażeniu są przedmiotem ogłoszeń od kilku miesięcy...

jak obserwuję giulietty i mito, to one już tak nie tracą wartości, a w przypadku 159 chyba dalej panuje przeświadczenie, że to dalej awaryjna alfa 156 po lekkim faceliftingu stąd taki spadek ceny..a większość mieszkańców naszego kraju woli kupić zajeżdzonego paska b7 ze skręconym przebiegiem w cenie wzorowej 159 z 3krotnie niższym przebiegiem z polskiego salonu..
    159 jest na rynku od 2005 roku
    są rozne wersje wyposazenia, silnika, przedlift i polift, TI.... nie jest właściwym, wrzucaniem wszystkiego do jednego kosza.
    Ja np kupiłem swoją 159tke 6 lat temu. Dałem za nią 39 500 ( wtedy miała 3 lata ). Teraz, po 6 latach sprzedałbym ją za 20-23k. Dużo straciła na wartości ? przez tyle lat... moim zdaniem nie.
    Najwięcej auta tracą na wartości przez pierwsze 3 lata
    Weź tez pod uwage, że alfy 159 nie kupuje "przeciętny mieszkaniec naszego kraju".
    Ostatnio edytowane przez karmal ; 24-08-2016 o 16:50

Użytkownik Rowerzysta Avatar haps
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 2.0 jtdm sport plus

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Ja np kupiłem swoją 159tke 6 lat temu. Dałem za nią 39 500 ( wtedy miała 3 lata ). Teraz, po 6 latach sprzedałbym ją za 20-23k. Dużo straciła na wartości ? przez tyle lat... moim zdaniem nie.
    Najwięcej auta tracą na wartości przez pierwsze 3 lata
    Weź tez pod uwage, że alfy 159 nie kupuje "przeciętny mieszkaniec naszego kraju".
    no właśnie, za 3lata zapłaciłeś poniżej 40kPLN i to 6lat temu..
    alfy, które mi się podobają, obecnie czyli najświeższe mają po 6lat i kosztują conajmniej 40kPLN...więc po 2-3 latach jeżdżenia strata na takim aucie będzie olbrzymia, rzędu >20kPLN..
    a nie chcę kupować "szarej" 159, najchętniej sport plus z dużym wypasem min xenon, relingi, jasny środek, trójstrefowy klimatronic, pakiet sport pedały i kierownica, bose, aluminium na desce i niski oryginalny przebieg, najlepiej polski salon i faktycznie auto bez wypadku z szybami z jednego roku.
    Bo jako osoba, która lubi w wolnym czasie zejść do garażu i poświęcić te 2-3 h w sobotę na umycie, nawoskowanie itp auta, nie tolerują żadnych kompromisów w stylu źle spasowanych elementów, odstających uszczelek czy wytartego wnętrza..o problemach mechanicznych nie wspominając, bo robiąc w ostatnich 3latach, 3 remonty kapitalne silników to już mam dość oszukanych samochodów..

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

no właśnie, za 3lata zapłaciłeś poniżej 40kPLN i to 6lat temu..
    alfy, które mi się podobają, obecnie czyli najświeższe mają po 6lat i kosztują conajmniej 40kPLN...więc po 2-3 latach jeżdżenia strata na takim aucie będzie olbrzymia, rzędu >20kPLN..
    a nie chcę kupować "szarej" 159, najchętniej sport plus z dużym wypasem min xenon, relingi, jasny środek, trójstrefowy klimatronic, pakiet sport pedały i kierownica, bose, aluminium na desce i niski oryginalny przebieg, najlepiej polski salon i faktycznie auto bez wypadku z szybami z jednego roku.
    Bo jako osoba, która lubi w wolnym czasie zejść do garażu i poświęcić te 2-3 h w sobotę na umycie, nawoskowanie itp auta, nie tolerują żadnych kompromisów w stylu źle spasowanych elementów, odstających uszczelek czy wytartego wnętrza..o problemach mechanicznych nie wspominając, bo robiąc w ostatnich 3latach, 3 remonty kapitalne silników to już mam dość oszukanych samochodów..
    Przestań się spinać utratą wartości po 3 latach tylko kup auto i się nim ciesz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 147 1.6 105KM

Domyślnie

Jest może osoba która oceniłaby stan autka w komisie w Radomiu ? Najlepiej żeby dysponowała czujnikiem lakieru . Do Radomia mam daleko. Odwdzięczę się. Chodzi o czarna brerre 2.4 z Allegro

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

pisałem na fb
    komis + radom = chyba bedzie z tego tyle co mucha lubi jeść ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar krolik99
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW JTDm DPF OUT EGR OUT

Domyślnie

Cytat Napisał Luki78 Zobacz post
    Witam
    Co do pierwszej Alfy - byłem z miesiąc temu w tym komisie i chyba większość aut jakie tam oglądałem było po jakiejś przygodzie. No i ta cena... Co do wykładziny to u mnie tez tak jest. Druga alfa - panel klimy jest przedliftowy a autko wygląda na poliftowe (koła też mi się podobają)

Co do drugiej alfy wskaźniki + prędkościomierz też wyglądają na przedlift

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Giuelietta 1.4 TB, AR 159 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Witam, czy ogladal ktos ten samochod? Co myslicie?, podejrzane troche ze gosciu sprzedaje po pół roku...
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...5-IDhcI0r.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar ViruS
    Mieszka w
    Opole / Niemodlin
    Auto
    VW Passat B5 1.9 FL

Domyślnie

Witam.

Czy ktoś może ktoś coś wie na temat tego auta ? Byłem już wczoraj raz i oglądałem jutro jadę ponownie. Auto wygląda dobrze, właściciel jeździ nią od 4 lat i mówi że gdyby nie dziecko to by nie sprzedał ( i tu mu się nawet nie dziwię bo do bagażnika to tylko wózek wejdzie, a na tylnej kanapie szału tez nie ma) no i jest drugim właścicielem w kraju a ogólnie to trzecim. Auto wygląda na normalnie eksploatowane (159 z tego ogłoszenia w komorze silnika wygląda jak nowa (wahacze, czystość)
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ybVDL.html). Nie ukrywam że jak wsiadłem i cofnąłem siedzenie do końca to nastąpiło u mnie małe załamanie bo fotel kierowcy spotkał się z tylną kanapą a i widoczność przez tylną szybę nie powala. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, dla dwóch osób to ok ale dziecko w foteliku to nie będzie miało zbyt wiele przestrzeni.

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yvDnp.html

Po przygodach z boxerem jestem bardziej nastawiony teraz bezproblemowy dostęp do części, serwisu, koszty naprawy i koszty paliwa dlatego też odpuściłem sobie póki co 1.9 JTS (a wolał bym benzynę), zakładam też że w razie zakupu to będę chciał ją zaczipować w tej firmie www.44tuning.pl (ktoś o nich też może coś powiedzieć ??)
    Jest
    Passat B5 1.9 TDI FL

Była: Alfa 145 1.7 BoXeR / Alfa 146 1.7 BoXeR

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

ta pierwsza była bita z przodu - ma srebrny pasek za scudetto a powinien być czarny