Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    P
    Już kiedyś ktoś tu napisał, a ja podobnie - rozmawiałem ze znajomym lekarzem, który jeździ samochodami BMW: "czy kupiłbyś Giulię?". Pytanie to wzbudziło .... ironiczny uśmiech, a o odpowiedzi już nie będę wspominał. Postrzeganie marki Alfa Romeo wśród zwolenników niemieckiej motoryzacji jest w większości przypadków takie jak opisałem, więc wg mnie target chybiony. Do tego podejście koncernu do promocji, serwisu do klienta i w efekcie mamy ....zacytuję : ”Ch...j, dupa i kamieni kupa"
    Niestety, kolego Andrzej, pełna zgoda i racja.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Może lepiej byłoby utworzyć nowy temat stricte o postrzeganiu marki AR, pozycji na rynku i względem konkurencji?

Co chwilę wraca ten temat jak bumerang, a że Alfa (i już nie chodzi o samą Giulię) to nie premium, że serwisy złe, brzydkie, że tamci mają lepiej, że polityka marketingowa taka a nie inna, że zagranica ma lepiej, itp. Spoko, fajnie usłyszeć opinie innych, ale nie w wątku o Giulii
    Tutaj byśmy mieli tylko o aucie, porównania z konkurencją (i proszę nie Giulietta vs V40 tylko ewentualnie Giulia vs S60), a działanie FCA i cała otoczka w drugim wątku?
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    w modelu S60 nawiewy umieszczone są w słupkach drzwi.
    A w Airbusie A370 nad każdym fotelem . I co z tego?

kiedy ogladałem w salonie, bodaj rok temu, dla porównania model V40, również były tam nawiewy.
    Jest to albo słaba pamięć, albo kłamstwo. Do wyboru. Nawet w zagranicznych recenzjach piszą "lack of rear air-vents is puzzling".

nie mam tej wiedzy. prosiłbym jednak o ... więcej konkretów
    Jak na razie to u Ciebie są wspomnienia i domysły, a ja podałem rycinę z instrukcji, cytat z angielskiej zdaje się recenzji oraz zdjęcie wnętrza V40. Jeszcze jakichś konkretów brakuje?

Podobnie jak pomiary parasolką powierzchni bagażnika. czy inne tego typu groteskowe zachowania.
    Jeśli Twoim zdaniem Volvo nie jeżdżą rodziny z dziećmi (PR-owiec Volvo właśnie spada pod stół ze śmiechu, Skandynawia taka rodzinna i w ogóle), to OK. Jako jeden z pierwszych testów cywilnej Giulii w drugim wątku było wrzucane wideo z wkładaniem wózka do bagażnika, w dziale MiTo/Giulietta pytania o spacerówkę padają dość często, ale jak rozumiem jest to groteskowe.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jak na razie to u Ciebie są wspomnienia i domysły, a ja podałem rycinę z instrukcji, cytat z angielskiej zdaje się recenzji oraz zdjęcie wnętrza V40. Jeszcze jakichś konkretów brakuje?
    Kolego radosuaf nie atakuj, nie hejtuj!!!

Wszyscy przecież wiedzą jak jest i “nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne!”

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Tutaj byśmy mieli tylko o aucie,
    Chciałem napisać jajcarz, ale niech będzie trefniś

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa-Romeo-Giulia-QV-BMW-M3-Competition-644x363-4c4e754e43716fc6.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	75.3 KB
ID:	209263

A która to jest ta Giulia z tematu
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 31-08-2016 o 08:14
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Ja np. zmieniam na nowsze ze względu bezpieczeństwa, tym bardziej jak mam wozić autem rodzinkę. A postęp w tej kwestii widać nawet po kolejnych modelach AR.
    W tym przypadku zgodzę się w 100%, to chyba jedyny w pełni uzasadniony argument zmiany auta na nowe.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Oczywiście że przypominają te tłumaczenia po co to czy tamto , tumaczenia dot Giulii - bo jeśli GŁÓWNE kryteria auto spełnia, główne potrzeby zapewna, to pozostałe sprawy stają się bzdetami. Przkładowo - potrzebuje rodzina 8mio miejscowego Vana. To chyba nie będzie narzekać , że mógłby być krótszy ? czy niżej poprowadzoną mieć i opadającą linię dachu
    Podobnie kupując Alfę 4C nikt w pełni władz umysowych nie będzie narzekać że ma za mały bagażnik czy że nie siedzi wyżej.
    Tak samo Volvo ma inną grupę odbiorców i zastosowania, a Alfa inne i tyle. Więc wsk temp w Volvo nie ma (choć wynika z tego że jednak jest na tych wyświetlaczach? ja tylko z wyświetlaczami wersję poznałem) ,a w Alfie jest wsk temp OLEJU - kompletnie zdbędny dla kierowcy Volvo. Ale ten ostatni ma trzy dysze spryskiwaczy przedniej szyby przez co widzi świetnie i szeroki solidny próg , jestem pewien że niechętnie się gnący.
    Generalnie - są sprawy pierwszorzędne i 2go czy dalej.

A przeglądy i ceny - tak, w Volvo ponad 1 tys pierwszy . Ale bez szemrania wymieniają tapicerkę bo Pani zauważyła jakieś przetarcie. Choć trzeba było poczekać. Ale bez pism i dobijania się do kolejnych drzwi.

A co do salonów - widzisz, było kilkoro sprzedawców. W Alfie u nas jest jeden w kącie między Hyunday'ami, w Volvo z pięciu przynajmniej w oddzielnym wyeksponowanym salonie. Wiec nie kpijmy z Volvo, tylko wskażmy Paniom i Panom z FCA gdzie mogą iśc po nauki pokornie.
    Na temat przeglądów napisze to tak: ceny przeglądów AR mają z kosmosu ja w Giuliettcie za przegląd po 30 tkm wychodzi w ASO ponad 1500 pln a po 15 tkm około 700-800 pln.
    wiec owszem jest premium - premium cenowe nie jakościowe - mi na przeglądzie nikt nie zajrzał nawet do hamulców aby je przeczyścić. - ba nawet koła nie sciągneli.
    Co do jakości - kwestia tapicerki- ujadałem się właśnie o tapicerkę w mojej Giuliettcie - rozłażące się szwy i przetarcia na fotelach już po 20 tkm to wg AR zużycie eksploatacyjne. we F500 po 130 tkm fotel jak nowe i Bravo po 100 tkm to samo. Pewnie po 100 tkm będę siedział na samym stelażu- gównolit i tyle a nie premium.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	60.3 KB
ID:	209272Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	127.0 KB
ID:	209273Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	70.3 KB
ID:	209274Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	66.4 KB
ID:	209276Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	50.3 KB
ID:	209277
    W Volvo nawet do łba by nikomu nie przyszło aby takie coś uznać za normalne.
    Oj dłuuuuga droga przed alfą.
    ps. żeby nie było - wczoraj znów brudna... demo Giulia porzucona gdzieś w koncie pod salonem zamiast na honorowym miejscu. Po 2 tygodniach od ostatniej wizyty w salonie wstawiona tam czarna Giulia nadal stoi z dostawczakami i bez jakichkolwiek folderów.
    PREMIUM
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	126.7 KB
ID:	209275  

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    dwie rzeczy lepiej w V40 niż Giulieccie ?> hmm nie odpada gałka biegów i nie przeciera się wiązka?
    To w giulietcie też odpada? To się po prostu na klej mocuje, czy jak?

Co do grup docelowych, to ja mam i alfę i volvo i lubię oba samochody i nie przesadzajmy że volvo to tylko na długie trasy, a jak zjedziesz z autostrady to trzeba się do alfy przesiadać, itd. Jedno i drugie jeździ i część wspólna zbioru różnych zastosowań jest całkiem spora.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ile razy mam powtarzać, że to nie jest HP? Załóżcie sobie tam temat i nikt Wam nie usunie tego OT, który tutaj powstaje o ile będzie zachowany poziom dyskusji.
    Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Jak lubisz czytać o wszystkim i jednocześnie o niczym, to załóż taki wątek w HP.

Belfer a może tak zmienić nagłówek tematu i przenieść go do HP, skoro tak wiele osób uważa takie przypomnienia za nic nie znaczące.

To co tu się dzieje to nie wolność tylko anarchia.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 31-08-2016 o 10:30
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    No oczywiście że na poważnie. Dopłata w Giulii do składanej kanapy i 17" felg wynosi 5700PLN a to przynajmniej w moim przypadku są bezdyskusyjne dodatki.
    Bo to jest majstersztyk w nabijaniu ceny i robieniu klienta w bambuko.
    W cenie zwykłej Giulii za 139 000 masz już 16" felgi. Dopłata za 17" wynosi 4 400 PLN.
    W cenie Giulii Super za 145 500 masz już te 17" felgi z dopłatą 4 400 PLN, ale gdybyś jednak wolał 18", to trzeba dopłacić kolejne 4 400 PLN.
    Tym prostym sposobem, w cenie Giulii Super na 18" felgach płacisz za trzy komplety felg (16", 17", 18"), ale dostajesz tylko jeden.
    Ten jeden komplet 18" felg kosztuje Cię tylko skromne: 4400 + 4400 + cena za 16" felgi - prawdziwy majstersztyk .
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Też się zastanawiałem, czy te dopłaty do felg to nie jest jakaś kpina...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS