Temat: Alfa Giulia- 2015

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał FerraEnzo Zobacz post
    Nie czaję...W furach, które wymieniłeś prześwit też dupy nie urywa. 17 cm - w teren i tak tym nie wjedziesz. A 17 cm vs 15 cm (przykładowo w Julce) w kontekście miejskiej dżungli różnicy nie robi.
    W ogóle z tymi prześwitami to jest zabawnie, bo gdzie nie spojrzysz, to co innego. GLA ma pakiet "offroad", czy jak tam zwał i ze 2cm więcej to dodaje. Giulii nie mogę znaleźć, znalazłem 10 cm dla QV, na stronie AR nie znalazłem tych danych, a jak przełączam między QV a cywilną wersją, to na oko nie widzę różnicy, poza bodykitem.

Dla X1 na przykład prześwit jest w ogóle podawany z 19 cm, ale jak na to auto patrzę, to ni cholery tam więcej niż 15 nie widzę. Może nowa wersja ma więcej...

Suma summarum, opieram się w takim razie na ocenie wizualnej...

A co do tego czy w miejskiej dżungli to czy tamto. No 15 to powiedzmy że minimum. 3 cm więcej robi naprawdę dużą różnicę, bo CW udało mi się w takie miejsca wjechać że robiłem wielkie oczy

Generalnie to ja nawet nie szukam SUV-a, kompaktowe kombi z ciut większym prześwitem było by ok, ale to nie występuje praktycznie w przyrodzie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A jeśli coś czuć, to czuć , nie na torze tylko w ogóle. Tor jest tak samo ekstremalny, jak i droga gruntowa dla takiego wozu.
    Andrzej, nie wiem jak bym musiał jeździć po drogach publicznych, żeby uznać że CW się podpiera lusterkami i stoi za wysoko. Nie umiem sobie tego wyobrazić po prostu, za cienki w uszach chyba jestem. Mimo że żona mnie opieprza za zbyt szybkie jeżdżenie po zakrętach od momentu jak zacząłem się z crosswagonem lepiej dogadywać.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Mazdy są bardzo wysoko z natury zawieszone - tam popatrz. I nie szkoda ich o krważęniki i inne offroady poobcierać itd.
    A kto mówi o podpieraniu lusterkami, na pewno nie ja. Środek ciężkości umieszczony nisko wpływa na przyjemność , bezpośredniość prowadzenia i reakcji wozu, nie trzeba się ścigać aby to czuć. Ale i nie zrobi fikołka auto przez wyższy - też pojedzie, pewnie ze tak, tylko mniej przyjemnie (dla kierowcy lubiącego prowadzić). I działa ten niski środek ciężkości nie tylko w osi poprzecznej auta.
    A co do wartości prześwitu to ja tam centymetrami nie mierzę - popatrzyłem na stojącą obok Deltę, Giuliettę i Giulię i w tej kolejności spada ten prześwit, jest niski, ale jak najbardziej drogowy a nie torowy.
    Swoją drogą powodzenia w poszukiwaniu danych typu prześwit, dopuszczalne obciążenie dachu, masa holowanej przyczepy itd. w Alfie - to by nie przystało tak sportowej marce
    (z lekką złośliwością piszę bo swego czasu ze 3 wartości dotyczące tego dachy natrafiałem w 156, a było to b istotne dla mnie akurat). Na prześwit przy żadnej okazji też nie trafiłem.
    Ale progi pokonują - dema jeżdżą i niepoobrywane. A może nawet z racji krótkiego zwisu z przodu, nie jest tak źle jak w poprzedniczkach z długimi nosami?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post

Generalnie to ja nawet nie szukam SUV-a, kompaktowe kombi z ciut większym prześwitem było by ok, ale to nie występuje praktycznie w przyrodzie.

.
    Jesteś skazany na Subaru albo na Volvo Ok. 20 cm prześwitu w offroadowych wersjach Outbacka i XC70

http://magazynauto.interia.pl/porady...ow,nId,1081947
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post

Ojej, śliczności na tym zdjęciu!
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar b0rn20wn
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 2001

Domyślnie

Prześwit 20 cm do miasta? Co po niektórzy to chyba sobie rally cross w mieście urządzają albo po schodach jeżdzą... Na pierwszy rzut oka widać, że Giulia pokona każdy próg zwalniający. A na krawężniki 15 cm+ nikt normalny na 18" nie wjeżdża mam nadzieję.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Generalnie temat prześwitu jest o tyle śmieszny że kolega ocenia go "na oko" według zdjęć, więcej chyba nie trzeba dodawać.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

A, mniejsza z tym. Do usunięcia.
    Ostatnio edytowane przez heliogabal ; 01-09-2016 o 19:12

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Giulia QV

Arriva la Quadrifoglio automatica

http://www.quattroruote.it/news/novi...utomatica.html
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Ueberraschung! - Giulia dostała 98% w EURO NCAP, czyli deko wincyj, niż Volvo XC90, a to w teorii SUV-y są niby bezpieczniejsze.

http://www.autoextrem.de/artikel-tes...rer-volvo.html

L.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Giulietta Veloce MY2016 / Giulia Veloce 2.0

Domyślnie

nie czytałem od kilku stron tego tematu, ale chyba nie było jeszcze ) mam przeciek w kwestii ceny 280KM w wersji VELOCE (wyższej niż obecne sporty) - powinna być tylko ok 30 tys droższa niż 200 konna, czyli cena nie powinna przekroczyć 190tys.
    btw. Już miałem prawie kupione CLA 45 AMG z dosyć fajnym doposażeniem, przede wszystkim tym ich tłumikiem sportowym za 220 brutto (na listopad). Po nieprzespanej nocy jednak dziś zrezygnowałem, nie mam tak dużej płynności obecnie (zmieniam pracodawcę) i jednak za mało czasu spędzam na torze - AMG do miasta to troche jak bernardyn do kawalerki Rozważę temat ponownie za rok mając już do wyboru 280konną giulię.

gdybyście rozważali leasing z wysokim wykupem, polecam PKO Leasing - dali mi ofertę na wykup o wartości 50% na szybko taniejące AMG (musiałbym za nie przez 3 lata zapłacić 56% z kosztem leasingu) i oddać. Dla porównania fabryczny leasing AMG max dawał wykup za 38%. Oferta np na 280 konną giulię doposażoną do 200 tys wyglądałaby więc tak (przy założeniu wykupu za 50%)

Koszt auta - 200 tys brutto
    Wpłata inicjalna 18% - 36 tys brutto
    35 rat leasingowych po 1.134%, czyli po 2270 zł brutto
    Wykup za 100 tys (którego nie robicie, oddajecie auto, albo robicie wpłacając 100 tys, albo rekalkulujecie leasing żeby rozbić 100 tys na 24m na przykład jeśli lubicie swoje auto

Polecam taką formę finansowania, jest do dźwignięcia NAWET przy AMG. Natomiast koszty "okołosamochodowe" to jest przepaść... Klocki hamulcowe komplet, który wymienia się co roku (a jak się nie wymienia znaczy że ktoś nie potrzebuje AMG), 4000 zł. Ubezpieczenie 3% ceny auta - 7000 zł... i tak dalej. Na AMG mnie stać, na utrzymanie - mniej...

Nauczę się ujarzmiać 240KM w Giulieccie, za rok zdecyduję