Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: problem z PDC

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 16V

Domyślnie problem z PDC

Witam!
    Panowie zakladam nowy temat bo nie bardzo wiem juz co mam zrobic. Od jakiegos czasu mam problem z czujnikami. raz dzialaja, raz nie. jak nie dzialaja i wyskakuje blad to pokazuje ze przedni prawy wewnetrzny czujnik jest uszkodzony. raz juz sie zabieralem do jego wymiany, ale zauwazylem ze jak odpialem obie kostki pod zderzakiem a potem je podlaczylem spowrotem to blad zniknal. wiec wszystkie kostki poizolowalem na nowo, wszystkie styki popsikalem sprayem kontaktowym i zmontowalem. no ale znowu raz dzialalo a raz nie w koncu wymienilem wczoraj ten czujnik, a dzis to samo. dzis dodatkowo odlaczylem na chwile kleme z akumulatora i tez blad zniknal i znowu dziala, ale na jak dlugo?! widze ze te czujniki jak reszta alektroniki w alfie zyja swoim zyciem, ale gdzie szukac jeszcze przyczyny? jak wogole sprawdzic czy czujnik jest sprawny?

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Wlacz system pdc i sprawdz czy czujniki cicho cykają jak ucho przystawisz

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 16V

Domyślnie

Wlacz system pdc i sprawdz czy czujniki cicho cykają jak ucho przystawisz

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz4Izb9b3LY
    ale czy wtedy nie bedzie mi zagluszac tego cykania sygnal dzwiekowy ze srodka auta?

jeszcze pytanie na marginesie - od czego jest przycisk na lampce w podsufitce "P on" ktory wyglada jak od parktronika? nie wiem czy on u mnie dziala, lub jak go uzywac?

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Nie będzie zagłuszać....oczywiście tak mocno zbliżamy do czujnika, że go dotykamy. Najprawdopodobniej przyczyną Twoich problemów jest naderwany przewód doprowadzający sygnał do tego czujnika. U mnie już dwa uległy samoistnemu przerwaniu.
    Ostatnio edytowane przez quba ; 01-09-2016 o 10:53
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Czasem też kostka połączeniowa samochód -zderzak jest tak skorodowana w środku że wali cały czas błędy i jak czasem potrząśnie autem to raz jest lepiej a raz piszczy.
    Sprawdź kompem który czujnik jest niedziałający i sprawdź przed zakupem nowego połączenia elektryczne (masz w sumie 4 kostki na czujnikach i 1 połączeniową) jeśli tam jest Ok to padł po prostu czujnik i trzeba nowego.
    Powodzenia

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Łódź/Sieradz
    Auto
    159 2.4 SW jtdm+ Q-Tronic 2007 HIGH

Domyślnie

Mi koledzy parktronik nie dzialal okazalo sie ze walniety byl skrajny czujnik a tego komputer nie pokazywal, ale teraz mam tak ze nawet jak nic nie stoi przede mna to miga mi srodkowa kreska z przodu, tak jakby ktorys srodkowy byl jeszcze uszkodzony, ale jak sie przyblize do przeszkody to pokazuje dobrze, tylko jak odjade to widzi caly czas przeszkode.
    Da sie w mesie sprawdzic napiecia kazdego z czujnikow ?
    Zapraszam do oceny i komentowania mojego samochodu w tym wątku!

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/142866-159_sw_2_4_20v_blu_oltmare_storczycki.html

revers
    Gość

Domyślnie

Jeśli dobrze kojarzę, to ten przycisk jest od ręcznego włączania czujników, bo automatycznie włączane są tylko po wrzuceniu wstecznego, a więc jeśli chcesz mieć uruchomiony po wrzuceniu jedynki, to musisz go ręcznie uruchomić.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał revers Zobacz post
    Jeśli dobrze kojarzę, to ten przycisk jest od ręcznego włączania czujników, bo automatycznie włączane są tylko po wrzuceniu wstecznego, a więc jeśli chcesz mieć uruchomiony po wrzuceniu jedynki, to musisz go ręcznie uruchomić.
    sluzy rowniez do wylaczania.

do autora: sprawdz, popryskaj tez główna wtyczke, jest z prawej strony auta kolo filtra (z jego lewej strony) obok wtyczki od halogenow - wtyczkevtroche ciezko sie otwiera i zamyka, latwo polamac blokady wiec ostroznie.

u mnie nie kontaktowalo przy czujniku, nie pamietam czy da sie podgiac styki, u mnie wystarczylo kilka razy sciagnac i zalizyc wtyk i prysnac sprayem, od 4lat ani razu bledu