Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: [145] korek wlewu paliwa

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

as czy moglbys pokrotce opisac jak sobie poradziles?
    Na razie jeszcze nic z tym nie zrobiłem, ale w najbliższym czasie będę musiał, bo ktoś mi jeszcze czegoś doleje i dopiero się narobi. Rozważałem zakup nowego korka, ale to dopiero, jak z tym co mam nie uda mi się nic zrobić. Zastanawiam się, jak się dobrać do wkładki zamka i nie zmasakrować wszystkich otaczających go plastików :wink:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Magic
    Gość

Domyślnie

najgorsze jest to, ze tak szczerze to nie wiem jak dziala zamykanie korka, czyli jak to jest, ze zamykasz zamek i korek kreci sie dowolnie, ale nie mozna go wyjac

gdyby przynajmniej to bylo pewniakiem byloby latwiej zabrac sie za rozkladanie korka i szukanie problemu, a tak pewnie bede bladzil i metoda prob i bledow szukal co moglo sie zepsuc

swieta dlugie sa wiec znajde chwile i rozbiore korek, moze uda sie cos znalezc

Magic
    Gość

Domyślnie

no to dupa,

rozkrecilem, przyjrzalem sie i niestety trzeba kupic nowy

w srodku korka (z zewnatrz czarny plastki) jest mechanizm, ktory wymusza zakleszczenie sie korka po przekreceniu kluczykiem (zamkniecie korka) - bialy plastik

jest tam taki maly zabek (bialy plastik), ktory w momencie zamykania kluczykiem, powinien obrocic inna czesc korka (czarny plastik) i to spowoduje zamkniecie/zatrzasniecie korka, czyli krecisz ile chcesz w lewo i prawo, a korek ciagle uniemozlia dostanie sie bez kluczyka do srodka

ten zabek jest popychany/przestawiany przez zamek (bolec z metalu)

i wlasnie jak sie okazalo ten plastikowy zabek przetarl sie na tyle, ze w polowie pekl i sie rozpadl

w wyniku tego zamkniecie zamka kluczykiem nic nie daje i korek ciagle mozna wyjac pomimo, ze sam zamek jest w polozeniu ZAMKNIETE

P.S.
    Jak rozebrac korek:
    od wewnatrz korka (czyt. od strony korka, ktora znajduje sie od strony baku) na najbardziej zewnetrznym/duzym okregu znajduja sie trzy niezbyt glebokie zabki, ktore trzeba "pokonac", nie potrzeba zadnego srubokretu, wystarczy wziasc korek w dlon i troche naciagnac go zaraz przy kazdym zabku, powinno udac sie odksztalcic na tyle (w koncu to tylko plastki), aby wewnetrzna czesc korka przeskoczyla ponad zabek.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co ja się namęczyłem, żeby rozebrać ten korek, ale się udało. W zielonej obudowie korka na jego obwodzie (od środka) znajdują się 4 ząbki/zatrzaski, które trzeba jednocześnie odgiąć na zewnątrz, żeby dostać się do mechanizmu korka. Po zdemontowaniu okazało sie, że pracująca wewnątrz wkładki zapadka z tworzywa sztucznego rozpadła sie na dwie części. Część tą udało mi sie zgrzać jednak z obawy przed ponownym uszkodzeniem zamiast oryginalnej dość sztywnej sprężynki założyłem nieco słabszą. Zmontowałem ustrojstwo i o dziwo jest OK. Jest jednak jeden mankament takiego rozwiązania - nie mogę dokręcić korka z taka siłą, jak poprzednio - ale traktuję to jako tymczasową alternatywę
    Ostatnio edytowane przez as ; 02-06-2009 o 22:47
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.