Rocznik 2012. Lewa wiązka tylnej klapy, przebieg 67000 (ale wyraźnie uszkodzenia pojawiły się dużo wcześniej). Ktoś kto zatwierdził taki rodzaj przewodów powinien ze swojej kieszeni zwracać kasę klientom za naprawę.
To, że nie robiły się żadne zwarcia to cud. Jeśli ktoś ma Giuliettę sprzed FL2014, to nawet jeśli mu wszystko działa to na bank ma przewody popękane.
U mnie "znikło" oświetlenie bagażnika, kabel trzymał się tylko na kawałku izolacji. Oryginalne druty wiązki mają bardzo grube i sztywne włókna. Kable z zestawu naprawczego są przy nich jak z gumy.
Zestaw naprawczy był przygotowany do połączenia przez złączki zaciskowe, ale odradzam takie połączenie ze starymi kablami - tylko lutowanie. Jedyny zonk to sztukowanie rurki spryskiwacza.
Zastosowana złączka nadaje się do normalnych rurek, a nie karbowanego peszla. Połączenie trzeba czymś uszczlenić, bo trochę cieknie pod ciśnieniem.
Przy rozcinaniu wiązki po jednym przewodzie nie ma mowy o pomyłce, ale trzeba mieć multimetr z przedzwanianiem połączeń, bo zestaw naprawczy ma powtarzające się kolory przewodów.
W przyszłym miesiącu profilaktycznie wymienię prawą stronę. Bez rozcinania gumowej osłony ciężko jest dotrzeć do miejsca przełamania przewodów.
![]()
Nowa klapa lepiej układa wiązkę, ale jeśli jakość przewodów jest po staremu to, moim zdaniem, wiązka zamiast po 3 i tak pęknie po 7-8 latach.
Ktoś przyoszczędził na jednym dodatkowym złączu za cenę sztywnego kabla w ruchomym elemencie.
Peszel spryskiwacza też jest w jednym kawałku od komory silnika aż do dyszy w lampie stop.
U mnie ciekawa sytuacja... Podczas przyspieszania między 5.000 a 5.500 obrotów pojawia się jakby brzęczenie blachy spod maski w okolicach kolumny kierowniczej. Po minięciu 5.500 przestaje. Sprawdzałem kilka razy i zawsze występuje w tym samym miejscu (na skali obrotomierza oczywiście) - ktoś miał podobnie?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Sprawdź czy nie masz poluzowanej osłony terminczenj pod osłona "estetyczną" na silniku. Chodzi o ten kolorowy plastik, on pod spodem (zespolony z nim) ma taki kawałek alu. U mnie ściski, na których się trzymały razem się poluzowały i był podobny efekt, chociaż raczej między 4500 a 5000.![]()
To wygląda na dobry trop, bo chodzi właśnie o coś w stylu brzęczenia cienkiej blachy. Zdaje się, że tę osłonę po prostu "rwie" się do góry, tak?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ja ją zakładałem, bo mi ją de.... z ASO zostawili w bagażniku. Wciska się normalnie, mimo że są imitacje śrub, więc pewnie zdejmuje się też bez problemu.
Ona siedzi na 3 albo 4 gumowych bolcach. Tak, sciaga sie ja do gory, z wyczuciem, ale bez cisnienia. Nic nie trzeba odkrecac. Zazwyczaj zaczynam od lewej strony, prawa jakby mocniej siedzi. Jak juz kilka razy ja zdjalem (w lekkim napieciu), to teraz zdejmuje po ciemku bez spinania sie.![]()
Ot i cała polityka FCA: w Jeepie jest na to kampania, a w Giuliettcie pękające kable nie są niebezpieczne?
http://www.samar.pl/__/3/3.a/90171/R...af216535e68a34
Róznica jest taka, że Giulietta nie jest sprzedawana w Stanach.