Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Od skrajności w skrajność. Jak ludzie piszą o spalaniu 2.4 na poziomie 6l/100, zmierzone chyba termometrem, to nikomu nie przeszkadza. Podajemy sprawdzoną i poprawną metodę - to zaczyna się typowe forumowe mądrowanie
    Jak dla mnie możecie nawet kijkiem mierzyć. Byle podawać metodę przy wyniku.
    Oprócz metody pomiaru należy zawsze podawać: przebieg auta, korekty wtryskiwaczy, rozmiar ogumienia, ciśnienie w oponach, przebieg ogumienia, zawartość bagażnika oraz schowka pasażera, masa własna kierowcy, opór aerodynamiczny lakieru (poprzeczne rysy podnoszą spalanie, podłużne zmniejszają, koliste tylko na zakrętach), czas jazdy z włączoną klimatyzacją, otwartymi oknami, średnią liczbę i wagę pasażerów na sto kilometrów, temperaturę w garażu, przebieg od ostatniej regeneracji zacisków hamulcowych, rodzaj oleju silnikowego, średni wypadkowy wektor prędkości pojazdu i prędkości wiatru... co jeszcze wpływa na spalanie? Tylko z kompletem danych można znormalizować i porównać spalanie dwóch "takich samych" aut

Tyle sensu ma porównywanie "moja pali 6,2 a jego aż 6,8, he he".
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Oprócz metody pomiaru należy zawsze podawać: przebieg auta, korekty wtryskiwaczy, rozmiar ogumienia, ciśnienie w oponach, przebieg ogumienia, zawartość bagażnika oraz schowka pasażera, masa własna kierowcy, opór aerodynamiczny lakieru (poprzeczne rysy podnoszą spalanie, podłużne zmniejszają, koliste tylko na zakrętach), czas jazdy z włączoną klimatyzacją, otwartymi oknami, średnią liczbę i wagę pasażerów na sto kilometrów, temperaturę w garażu, przebieg od ostatniej regeneracji zacisków hamulcowych, rodzaj oleju silnikowego, średni wypadkowy wektor prędkości pojazdu i prędkości wiatru... co jeszcze wpływa na spalanie? Tylko z kompletem danych można znormalizować i porównać spalanie dwóch "takich samych" aut

Tyle sensu ma porównywanie "moja pali 6,2 a jego aż 6,8, he he".

Porównywanie A do B owszem.

Ale każdy kto miał do czynienia ze statystyką wie, że przy próbie rzędu n =25 można już pokusić się o wyznaczenie podstawowych parametrów statystycznych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Panowie wymyślacie troszkę koło na nowo. Średnie spalanie z odcinak między jednym tankowaniem a drugim można dość łatwo wyliczyć jeśli tankujemy do pełna pod korek tzn. tak, że już nic więcej do baku nie wejdzie (czy to dobre rozwiązanie nie będę teraz tematu rozwijał). Kolega Pływak zresztą pisał na ten temat. Porównujemy dane z kalkulatora z danymi z kompa i wiemy mniej więcej ile nam przekłamuje komp. Mi nap. nic nie przekłamuje a jeśli już to minimalnie. Jedynie co należy wsiąść pod uwagę to ewentualne przekłamania licznika kilometrów w stosunku do rzeczywistego dystansu. A te mogą być spore o czym przekonałem się kiedyś jadąc na 2 auta na narty do Włoch, gdzie mój Leon wyliczył trasę 999 km a Berlingo teścia 1068 km. Dodam, że wg. google maps trasa wynosiła dokładnie 996 km ale zakładając jazdę "zygzakiem"(zmiana pasów) to Leon pokazywał idealnie a Berlingo zawyżał dystans o ok. 7%. i tym samym zaniżał rzeczywiste zużycie paliwa.
    Mnie natomiast interesuje inna sprawa odnośnie dystansu. Czy mapy w internecie i nawigacji uwzględniają różnice wzniesień bo jadąc po górzystym/pagórkowatym terenie rzeczywisty dystans będzie większy niż gdyby jechać po idealnie płaskim. Z tego co wiem to nawigacja samochodowa nie uwzględnia wzniesień pokazując prędkość chwilową pojazdu wiec jeśli jedziemy ze stromej góry to rzeczywista prędkość jest większa bo w rzeczywistości pokonujemy większy dystans niż widzi satelita (z tego co wiem ale mogę się mylić). Zakładając, że mapy w necie (np.google maps) traktują trasę jako płaski teren to rzeczywiste odległości mogą być jednak większe i to nawet o kilka % jeśli teren jest pofałdowany.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Google Maps w trybie SATELITA ma różnicę poziomów... Ale czy jest brane pod uwagę? Nie wiem.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

No właśnie. Z tego co wyczytałem to nawigacja samochodowa oraz inne proste gps-y pokazując prędkość nie uwzględniają różnicy poziomów więc rzeczywiście przebyta droga może być większa tak samo rzeczywista trasa do pokonania wyliczona przez nawigacje może być nawet o kilka% większa. Zaznaczam, że takie info znalazłem kiedyś w necie i nie wiem czy to prawda.

- - - Updated - - -

No właśnie. Z tego co wyczytałem to nawigacja samochodowa oraz inne proste gps-y pokazując prędkość nie uwzględniają różnicy poziomów więc rzeczywiście przebyta droga może być większa tak samo rzeczywista trasa do pokonania wyliczona przez nawigacje może być nawet o kilka% większa. Zaznaczam, że takie info znalazłem kiedyś w necie i nie wiem czy to prawda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Witajcie.
    Ja opiszę swoje autko. ALFA 159 SW 1.9 jtdm 8v opony letnie .205/55 r16. W drogę 2 osoby i bagażnik załadowany na max. PALIWO diesel ultimate Bp
    Trasa Warszawa-Chorwacja 1380 km ( w jedna strone ).
    Przez Polskę tragedia same korki i roboty drogowe do granicy spalanie na kompie 7.1. Od granicy droga całkiem niezła trochę korków al się na Słowenii i spory korek w Zagrzebiu w sumie z 2 h stania... spalanie 5.5 z dystrybutora ( z kompa 6.0)i cały czas na klimce. Prędkość 120-130
    Powrót droga pusta .... prędkość 120-130 ... Austria 140. Bez klimy ... średnie spalanie 4.8 z dystrybutora ( 5.4 l z kompa). Tylko na powrocie zatankowalem na schellu w Austrii zwykłego diesla. .. ale to jak paliwo rakietowe zadzialalo na auto
    Jestem pod wrażeniem ale myślę że w Polsce wynik nie realny
    Ostatnio edytowane przez roberto34wawa ; 12-09-2016 o 19:23
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 16V

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160911_182859.jpg
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	50.3 KB
ID:	210046
    Oświęcim-Makarska
    3 osoby, bagaże po dach. Opony 235/45/18

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8v 2007 r.

Domyślnie

1,9 jtdm 8v opony 215/55/16 trasa 3 tysiace km non stop 5 osób na pokładzie i pełny bagażnik spalanie 6,3/100 km prędkość 120-160

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 Jtdm

Domyślnie

Ostatnio byłem Alfą w Szwajcarii, dopiero w drodze powrotnej przypomniałem sobie że warto by tak obczaić średnie spalanie... Odległość około 1300 km, prędkość między 160 (na odcinkach ograniczonych do 130) i 180 (przez Niemcy), średnie spalanie - 8,5. Aha, opony 235/45/18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gleniu2.4jtdm
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 2.4JTDm

Domyślnie

W sobotę wróciłem. Polska Chorwacja, Chorwacja Polska. Średnia prędkość na komputerze 103 3123km przejechane. Kombi, silnik 2.4 200km opony 225/50/17 na pokładzie 4 osoby i bagażnik zapakowany po sufit średnie spalanie do 6.8 a powrót 7.6.